USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

20 березня: події, факти, дні народження

20 Березня 2014 00:01
День народження 20 березня святкують начальник управління освіти Луцької міськради Олег Гребенюк (на фото) та директор ТзОВ «ФАРМА-КОР ЛТД» Євген Кунах.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх і бажає здоров’я, достатку, удачі.

Сьогодні – день весняного рівнодення – це одне з найбільш унікальних явищ природи, суть якого, кажучи науковою мовою, зводиться до того, що «в момент рівнодення центр Сонця в своєму видимому русі по екліптиці перетинає небесний екватор». Тобто тривалість темної пори доби майже така ж як і світлої. Також 20 березня – Міжнародний день астрології та День французької мови.

Іменини за православним календарем святкують Микола, Василь, Нестор, Єфрем, Лаврентій, Григорій, Павло, Євгеній, Надія, Марія, Анна, Катерина, Антоніна, Ксенія та Матрона.

Наша хроніка:

Торік у волинських лісах висота снігового покрову сягала півметра.

У 2011 році ми повідомляли, що з початку року на території Волині зареєстровано 75 квартирних крадіжок, з яких правоохоронцями розкрито 42, крадіжок з приватних будинків - 158, з яких розкрито 85.

А в 2010 році Міністерство транспорту та зв'язку України обмежило швидкість руху транспортних засобів на деяких волинських автодорогах місцевого значення.

20 березня 2009 року не відбувся другий раунд переговорів щодо мирного врегулювання конфлікту навколо торгово-пішохідного ряду між ТЦ «Ювант» та Завокзальним ринком. На засідання не з’явилися представники приватної фірми «Скорпіон-Сервіс».

Народилися:

20 березня народилися римський поет Публій Овідій Назон, гетьман України, меценат, поет Іван Мазепа, норвезький драматург і поет Генрік Ібсен («Ляльковий будинок», «Пер Гюнт», «Гедда Габлер»), американський кінорежисер, сценарист, актор і продюсер Спайк Лі («Малкольм Х», «Дівчина номер 6»), український художник-авангардист Микола Тригуб, поет, прозаїк Олексій Соломіцький, українська письменниця, журналіст Світлана Повалєєва, підполковник Армії УНР Олександр Крилів, український актор Анатолій Дяченко, російська акторка театру й кіно, телефведуча Катерина Стриженова, український політик, колишній міністр у справах молоді, сім'ї та спорту Юрій Павленко, іспанський футболіст Фернандо Торрес, поп-співачка Леді Гага.

Сталося:

1815Наполеон Бонапарт повернувся до Парижа після ув'язнення на острові Ельба; початок правління «ста днів».

Спроба повернути владу провалилася. Проти Наполеона виступила антифранцузька коаліція за участю багатьох європейських країн. Після ряду битв цієї кампанії, що пройшли із змінним успіхом (Катр-Бра, Ліньї, Вавр) армія Наполеона була остаточно розгромлена в битві при Ватерлоо 18 червня 1815 р. 22 червня 1815 року Наполеон повторно відрікся від престолу.

1902американець Натан Стаблфілд продемонстрував прототип мобільного телефону, перебуваючи зі своїм винаходом на пароплаві, що плив по Потомаку.

У своєму саду він встановив 35-ти метрову щоглу, яка передавала промову з одного телефону на інший. Сам же телефон виглядав як досить об'ємна коробка з антеною, розміром з каналізаційний люк. Тим не менш, ця конструкція дозволяла вести розмову більш ніж з 5 стільниковими телефонами на відстані близько 700 метрів. На жаль, його мрії не здійснилися. Його телефони не отримали схвалення у населення, і не стали комерційно успішними. Дружина пішла від нього і Стаблфілд останнє десятиліття свого життя прожив як мандрівний відлюдник, і помер жебраком в 1928 році.

1971прем'єрний показ в СРСР фільму Андрія Тарковського «Соляріс», який знімали за однойменним романом Станіслава Лема.

Автор розкритикував екранізацію книги. Лем розповідав, що «Соляріс» - це книга, через яку він посварилися з Тарковським. «Я просидів шість тижнів в Москві, поки ми сперечалися про те, як робити фільм, потім обізвав його дурнем і поїхав додому ... Тарковський у фільмі хотів показати, що космос дуже осоружний і неприємний, а ось на Землі - прекрасно. Я писав і думав зовсім навпаки», - згадував письменник.

2003початок американської інтервенції в Іраку під приводом наявності в режиму Саддама Хусейна зброї масового знищення (пізніше американці визнали, що ці дані не підтвердилися).

1 травня Джордж Буш на борту авіаносця «Abraham Lincoln» проголошує: «Тиран упав, Ірак вільний», - і оголошує війну виграною. Однак з літа почалася партизанська війна, що досягла свого максимуму влітку 2007 року. 30 грудня 2006 року – страчений через повішення колишній президент Іраку Саддам Хусейн. До кінця 2008 року атаки на міжнародні сили та іракську поліцію майже припинилися. Тривають терористичні акти, в результаті яких страждає мирне населення. Частина повстанців легалізувалася і отримує платню в якості членів так званої «сунітської міліції». 7 березня 2010 відбулися вибори в парламент, але в результаті закулісної боротьби навколо результатів виборів, парламент не збирався, а уряд не був сформований. Лише 10 листопада вдалося добитися тендітної домовленості щодо розподілу влади в країні між партіями і угрупованнями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus