USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.76 9.92

26 липня: події, факти, дні народження

26 Липня 2011 00:01
День народження 26 липня відзначає начальник головного управління державного казначейства України у Волинській області Михайло-Мирослав Леміщак.
«ВН» вітають його і бажають здоров’я, наснаги і достатку.
Цього дня виповнюється 82 роки з дня народження ветерана української радіожурналістики Матвія Козачука (на фото), який у 1971-1989 роках працював власкором Українського радіо на Волині.
26 липня також народилися ірландський письменник, лауреат Нобелівської премії Джордж Бернард Шоу, швейцарський психіатр, психолог, філософ, засновник «аналітичної психології» Карл Густав Юнг, український письменник і політичний діяч Володимир Винниченко, французький письменник Андре Моруа (Еміль Ерзог), американський актор, кінорежисер, сценарист Блейк Едвардс («Рожева пантера», «Великі перегони», «Знайомство наосліп»), американський кінорежисер Стенлі Кубрик («Дороги слави», «Спартак», «Лоліта», «Із широко заплющеними очима»), радянський футболіст, воротар київського «Динамо» Олег Макаров, український літературознавець, критик, громадський діяч, дисидент радянських часів Іван Дзюба, бразильський футболіст і тренер Теле Сантана, американський кіноактор Кевін Спейсі (Фаулер), американська кіноакторка Сандра Буллок («Швидкість», «Міс Конгеніальність»), російський поп-співак, соліст групи «Іванушки International» Андрій Григор'єв-Аполлонов.
1788 – Нью-Йорк став 11-м штатом США.
1788 – британські колоністи заснували в Австралії місто Сідней.
1908 – міністр юстиції США Чарльз Бонапарт створив відомство, спецагенти якого мають розслідувати порушення федеральних законів. Наступного року у структури з’явиться назва Бюро розслідувань, а з 1 липня 1935 року це відомство називатиметься Федеральне бюро розслідувань – ФБР.
1929 – на екрани СРСР вийшов фільм Олександра Довженка «Арсенал».
1938 – глава НКВС Микола Єжов направив Сталіну список на 138 командирів Червоної армії і флоту, що підлягають розстрілу. Сталін і Молотов наклали резолюцію: «За розстріл всіх 138 людей» .
1945 – на Потсдамській конференції від імені глав урядів США, Великої Британії та Китаю опубліковано декларацію з вимогою беззастережної капітуляції Японії.
1945 – у радянській окупаційній зоні Німеччини закриваються всі банки. Населенню наказано здати золото, срібло, іноземну валюту, коштовності. Починається демонтаж промислових підприємств і залізниць для вивезення до СРСР в рахунок репарацій.
1947 – президент США Гаррі Трумен підписав закон про національну стратегію безпеки, яким буде створено Міністерство оборони (перший міністр Джеймс Форрестол), Раду безпеки, Центральне розвідувальне управління та Об’єднаний комітет начальників штабів.
1948 – підписання Англією та США умов здійснення «плану Маршалла» (американської допомоги країнам Європи після війни).
1951 – у Новгороді під час розкопок археологи виявили першу берестяну грамоту.
1957 – СРСР запустив першу міжконтинентальну багатокаскадну балістичну ракету.
1963 – на Горьковському автозаводі виготовлено перші дослідні зразки автомобілів ГАЗ-53.
1971 – четверта висадка людей на Місяць: на супутник Землі сів модуль американського космічного корабля «Аполлон-15» з астронавтами Скоттом та Ірвіном (Уорден залишався на місячній орбіті).
1989 – 24-річному американському студентові Роберту Моррісу висунуто обвинувачення у створенні та запуску комп’ютерного вірусу. Морріс став першим творцем вірусу, щодо якого почали кримінальне переслідування.
1993 – у Росії припинено грошових знаків СРСР зразка 1961–1992 років.
1995 – представники 15 країн Європейського Союзу підписали конвенцію про створення Європолу – організації, покликаної координувати боротьбу зі злочинністю в країнах ЄС.
2008 – повінь, зумовлена дощами, в західних областях України. Підтоплено понад 21 тисячу будівель, багато зруйновано. Цього дня в Івано-Франківській області загинуло шестеро людей, напередодні – двоє.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Читач Показати IP 26 Липня 2011 06:30
"Цього дня виповнюється 82 роки з дня народження ветерана української радіожурналістики Матвія Козачука (на фото), який у 1971-1989 роках працював власкором Українського радіо на Волині". Правильніше було б "Цього дня виповнилося б..." і далі по тексту, адже Матвія Козачука вже давно немає в живих. А ще можна доповнити: "Світла память колезі...". А ви пишите про мертвих душ, як про живих.
студент Показати IP 26 Липня 2011 14:44
Берладин Ольга Богданівна! Вітаєм з Днем народження!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus