USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

3 вересня: свята, події, факти. Ліквідували запорізьке козацтво та розпочав роботу перший в світі консервний завод

3 Вересня 2021 00:00
Цього дня у світі відзначають День національної армії Молдови, День незалежності в Катарі, День вчителя в Сінгапурі, День збройних сил на Тайвані, День прапора в Австралії.

Окрім цього, у світі святкують також День хмарочоса. Перший хмарочос був побудований в 1885 році в Чикаго. Це була будівля страхової компанії The Home Insurance Building, яка мала 10 поверхів. Автор проекту - американський архітектор Вільям Ле Барон Дженні. Ця будівля проіснувало до 1931 року.

Іменини сьогодні в Івана, Семена, Лідії та Никодима.

Народилися:

Цього дня народилися український громадський діяч, меценат, представник відомого старшинсько-дворянського роду Григорій Ґалаґан, радянський актор театру й кіно Вацлав Дворжецький (фільми «Щит і меч», «Листи мертвої людини»), український композитор, хоровий диригент, педагог, автор пісні «Чорнобривці» на слова Миколи Сингаївського Володимир Верменич, український енергетик, колишній заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Парашин, український політик і радянський тележурналіст, репортер Олександр Невзоров, сербський футболіст Мілан Обрадович, українська штангістка Наталія Скакун, український футболіст Ярослав Ракицький.

Події:

1775 – Катерина ІІ видала царський маніфест, який офіційно ліквідував запорізьке козацтво.

Частина запорожців оселилися спочатку на лівому березі Дунаю, а потім турецька адміністрація переселила їх на правий берег. Там вони й прожили до 1820-х років, коли під час чергової російсько-турецької війни вони розділилися і дехто перейшов на бік єдиновірців, а решту – скарав султан.

Інша частина запорожців залишилася в імперії. Багато хто з них не витримав жорстку дисципліну регулярних російських військових частин. Григорій Потьомкін, будучи «головним командиром» й генерал-губернатором Новоросійського краю бачив потребу скористатися їх військовою потугою.

У 1787 році козацькі старшини подали прохання на ім’я імператриці, де висловили бажання служити цариці як робили те раніше. Олександр Суворов, який за наказом імператриці Катерини II організовував військові підрозділи на півдні Росії, зайнявся формуванням нового козацького «Війська вірних запорожців» з колишніх українських козаків та їх нащадків.

1790 року Військо Вірних Запорожців перейменували на Чорноморське козацьке військо, яке активно задіяли в Російсько-турецькій війні 1787-1792 років. Після закінчення війни, на знак подяки від Катерини II, їм була виділена територія лівобережної Кубані, яку вони заселили в 1792-93 роках. Військо воювало у Кавказькій війні та у інших війнах Московії.

1904 – члени англійської експедиції стали першими людьми Заходу, які увійшли до священного міста Лхаса в Тибеті.

За легендами, другий імператор Тибету Сонгцен Гампо зробив Лхасу своєю столицею. Але документи того часу говорять, що столиця Тибету тоді постійно змінювалась. У центрі міста ще тоді був побудований монастир Джоканг, який і зараз є головним місцем паломництва в Лхасі.

Місто стало рости і процвітати після заснування трьох великих монастирів школи гелуг в результаті діяльності лами Цонкапи та його учнів в XV столітті. Це монастир Генден, Сера та Дрепунг.

Далай-лама V Лобсанг Г’яцо (1617–1682) підкорив Тибет та переніс у Лхасу свій адміністративний центр. Потім він почав будувати палац Потала, будівництво було завершено через кілька років після його смерті. З цього часу Лхаса стала повноцінною політичною столицею Тибету.

Священне місто ламаїзму було закрите для людей заходу до 1904, коли члени англійської експедиції відвідали місто.

1912 у Великій Британії почав роботу перший в світі консервний завод.

2000 – Верховний суд Чилі виніс постанову про позбавлення парламентської недоторканності Августо Піночета.

Це дало змогу пред’явити йому приблизно 300 позовів із приводу масових убивств, викрадень, жорстокого переслідування. Всі вони були відхилені через слабке здоров’я Піночета. На початку 2005 року, коли Піночету було 89 років, Верховний суд Чилі ухвалив залучити колишнього диктатора до суду у справі про вбивство 119 дисидентів в 1975 році і повністю виправдав його.

23 листопада 2005 року Піночета посадили під домашній арешт у зв’язку з обвинуваченнями в несплаті податків і підробці документів, а також у зв’язку з обвинуваченнями у приховуванні інформації про свій фінансовий стан.

Подальшому розгляду справи завадила смерть політичного діяча. 3 грудня 2006 року Августо Піночет переніс важкий інфаркт, у той же день через небезпеку для життя над ним був зроблений обряд єлеопомазання й причастя. Помер 10 грудня 2006 року в госпіталі Сантьяго.

2005 збірна України з футболу вперше в своїй історії завоювала право виступити на Кубку Світу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus