USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

3 вересня: свята, події, факти. Річниця теракту в Беслані, День хмарочоса, винайдення бюстгальтера

3 Вересня 2022 00:00
Цього дня відзначають День національної армії в Молдові, День незалежності в Катарі, День збройних сил на Тайвані, День прапора в Австралії, День республіки у Сан-Марино, День пам'яті в Тунісі, День торгового флоту у Великобританії.

Окрім цього, у світі святкують також День хмарочоса. Перший хмарочос був побудований в 1885 році в Чикаго. Це була будівля страхової компанії, яка мала 10 поверхів. Автор проекту – американський архітектор Вільям Ле Барон Дженні. Ця будівля проіснувала до 1931 року.

Іменини сьогодні в Ігнатія, Марфи, Олександра, Павла, Тадея.

Цього дня народилися: американський архітектор, батько американського модернізму, творець одного з перших хмарочосів Луїс Салліван, український поет, прозаїк, журналіст, громадський діяч Олександр Тарковський, австрійський хімік, Нобелівський лауреат «за винахід методу мікроаналізу органічних речовин» Фріц Прегль, австрійський автоконструктор, творець Volkswagen Beetle, німецького танку «Тигр», серії спортивних авто Porsche Фердинанд Порше, австралійський імунолог, лауреат Нобелівської премії з фізіології та медицини «за відкриття штучної імунної толерантності» Френк Макфарлейн Бернет, американський фізик, першовідкривач позитрону, Нобелівський лауреат Карл Девід Андерсон, український письменник, журналіст Мирослав Дочинець, американський кіноактор Чарлі Шин, українська поетеса, громадська діячка, ветеранка Олена Герасим'юк.

Події

1189Річард Левове Серце коронувався на англійський престол як Річард I.

1609 – англійський мореплавець Генрі Гудзон відкрив гавань, навколо якої згодом виник Нью-Йорк.

1783 – завершення американської війни за незалежність, яка тривала з 1775 року. Цього дня в Парижі було підписано договір між Королівством Великої Британії, її 13 колишніми колоніями, Іспанською імперією та Королівством Франція – Велика Британія визнала незалежність США.

1791 – утвердження першої Конституції у Королівстві Франція.

1838 – в Києві відкрили Інститут шляхетних дівчат.

1864 – в Стокгольмі потужний вибух знищив лабораторію Альфреда Нобеля. При цьому загинув його молодший брат Еміль. Через три роки Альфред Нобель отримав патент на відкриття динаміту.

1912 – у Великій Британії почав роботу перший у світі консервний завод.

1914 – добровольчий легіон Українських січових стрільців, створений у Львові в серпні, склав присягу на вірність Австро-Угорській імперії.

1914 – американка Мері Фелпс Джекобс винайшла бюстгальтер.

1939 – об 11:15, через 15 хвилин після закінчення терміну британського ультиматуму щодо виведення німецьких військ з Польської республіки, прем'єр-міністр Невілл Чемберлен оголосив, що Велика Британія вступає у війну з Третім Рейхом. Її підтримали Австралія, Нова Зеландія та Британська Індія. О 15:00 війну Третьому Рейху оголосила й Французька республіка.

1941 – у Дніпрі розпочав роботу Південний крайовий провід ОУН під керівництвом Святослава Вовка.

1943 – британські війська під проводом маршала Бернарда Монтґомері висадились на півдні Королівства Італія. Цього ж дня італійський уряд на таємних переговорах погодився на капітуляцію.

1950 – перегонами на трасі в Монці (Італія) завершився перший чемпіонат світу «Формула-1».

1953 – набула чинності Європейська Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод.

1959 – японська корпорація Sony почала випуск транзисторних радіоприймачів.

1971 – СРСР, Велика Британія, США і Франція підписали чотиристоронню угоду про статус Західного Берліна: три західні держави зберігали в ньому свої війська, було наголошено, що Західний Берлін не є частиною ФРН, а Радянський Союз зобов'язувався полегшити переміщення вантажів і людей між ФРН і Західним Берліном.

1971 – проголошено незалежність Катару.

1973 – у Києві відкрито пам'ятник Лесі Українці.

1993 – у кримській Масандрі президенти Росії та України Борис Єльцин і Леонід Кравчук підписали протокол про врегулювання конфлікту навколо Чорноморського флоту (Масандрівські угоди).

2004 – внаслідок стрілянини у школі №1 в Беслані (РФ) загинуло приблизно 350 заручників, мирних жителів та правоохоронців. Було вбито 31 терориста.

2005 – Збірна України з футболу вперше в своїй історії здобула право виступити на Кубку Світу.

2014 – в селі Побєда на Луганщині російські бойовики здійснили обстріл з реактивних установок «Смерч» та фактично зруйнували селище. В результаті бомбардувань була теж знищена військова база 3-го батальйону територіальної оборони Львівщини «Воля», що розміщувалась поблизу села.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus