USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

4 жовтня: дні народження, події, факти

4 Жовтня 2017 00:00
День народження 4 жовтня святкує директор будівельної компанії «Інвестор» Андрій Разумовський. Інформаційне агентство Волинські Новини щиро вітає його зі святом. Бажаємо Вам міцного здоров'я, особистого щастя, яскравих успіхів та здійснення найзаповітніших мрій. Нехай кожен день буде осяяний високим злетом душі, а добре самопочуття і гарний настрій стануть запорукою процвітання.

Свято сьогодні і у Оксани Коваль, юридичного консультанта громадської приймальні народного депутата Ігоря Гузя. Колеги щиро вітають її з днем народження та зичать міцного здоров'я, щастя, благополуччя, подальших успіхів у будь-яких починаннях, щоденних справах, сміливих планах та сподіваннях.
Оксана Коваль
Оксана Коваль
Також сьогодні день народження у лучанин Віталія Кондратюка. Друзі бажають, аби йому завжди світили зірки - зірка успіху, зірка любові, зірки дружби і зірки коньяку.
Віталій Кондратюка
Віталій Кондратюка
День народження сьогодні у заслуженого журналіста України Євгена Хотимчука, екс-гравців ФК «Волинь» Сергія Літовченка і Романа Годованого.
Євген Хотимчук
Євген Хотимчук
Сергій Літовченко
Сергій Літовченко
Роман Годований
Роман Годований
ІА Волинські Новини вітає іменинників та бажає міцного здоров'я на багато років життя, успіхів, родинного щастя й добробуту, прихильності фортуни та здійснення всіх задумів.

Сьогодні – Всесвітній день тварин. Також 4 жовтня розпочинається Всесвітній тиждень космосу. Він триватиме до 10 жовтня. Саме 4 жовтня 1957 року відбувся запуск першого штучного супутника Землі «Супутник I» і вступ в силу 10 жовтня 1967 року Договору про принципи діяльності держав з дослідження і використання космічного простору.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Торік редакція розповідала про кількість гостей фестивалю пива та м’яса в Луцьку. Його відвідали 8 тисяч гостей, а на самому фестивалі представили понад 20 підприємств: броварень, виробників м’ясної та гастрономічної продукції.

Два роки тому «Дивогонка» для наймолодших лучан відбулася у Парку культури та відпочинку імені Лесі Українки. Благодійний захід організував фонд «Стопрак».

У 2014 році «Сильні духом» волиняни вибороли «бронзу» під час ІІ всеукраїнської спартакіади серед інвалідів праці, що відбувалася в Ужгороді.

Перший заклад у Луцьку, де акторській майстерності професіонали навчають дітей відкрився у 2013 році. На заняттях діти грають у розвиваючі ігри, танцюють, співають, вчаться сценічній пластиці, сценічній мові, акторській майстерності.

Народилися:

Цього дня також народилися французький поет, автор «Інтернаціоналу» Ежен Потьє, 19-й президент США Ратерфорд Хейс, український поет, перекладач, літературний критик Освальд Бургардт (псевдо – Юрій Клен), український диригент, бандурист, педагог Дмитро Андрусенко, визначний радянський розвідник часів ІІ Світової війни Ріхард Зорге, польський актор театру й кіно Вєслав Голас (Томаш у серіалі «Чотири танкісти й пес», «Лялька», «Потоп»), українська громадська діячка, архітектор і політик Лариса Скорик, український письменник Олесь Ільченко, російський співак Євген Осін, російський програміст Євген Касперський, американська кіноактриса Алісія Сильверстоун, російська співачка Олена Катіна.

Сталося:

1875 — Декретом австро-угорського цісаря Франца-Йосифа I засновано університет у Чернівцях (тепер Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича).

Заснований на основі теологічного інституту, що існував із 1827 року з німецькою викладовою мовою та з окремими кафедрами української та румунської мов і літератур.

Мав різні назви: імені Франца Йосифа (нім. Franz Josephs) у 1875–1918 pp., Universitatea Regele Carol I din Cernăuţi (1919–1940) і Чернівецький державний університет після 1940 року.

1989 року Чернівецькому університетові присвоєно ім'я Юрія Федьковича.

Після розпаду Австро-Угорської імперії 1918 року і прилучення Буковини до Румунського королівства університет до 1940 р. вважався румунським вищим навчальним закладом. У 1918–1940 pp. університет було румунізовано, скасовано українські кафедри, а українських професорів звільнено.

У 1940 році після радянської окупації Північної Буковини і включенням її до УРСР, університет реорганізовано у державний вищий навчальний заклад з українською мовою навчання та поділено на 7 факультетів, а з 1955 на 11: історичний, філософський, іноземних мов, географічний, біологічний, хімічний, фізичний, математичний, економічний, технічний і заочний, була 51 катедра. Теологічний факультет було ліквідовано. Запроваджене заочне й вечірнє навчання та аспірантуру.

1883 — Вперше вирушив у рейс «Східний експрес», що з'єднав Туреччину з Європою.

Маршрут змінювався декілька разів, різні маршрути одночасно використовували цю назву. Початково Східний Експрес планувався як звичайний залізничний маршрут. Згодом назва стала синонімом розкоші і інтриги мандрівки. Східний Експрес мав з'єднувати Стамбул і Париж.

На разі Східний Експрес не курсує між Стамбулом і Парижем. Останній раз потяг з цією назвою по вкороченому маршруту прямував з Парижа до Відня в п'ятницю, 8 червня, 2007. Після цього маршрут прямує зі Страсбурга,[1] у зв'язку з початком руху LGV Est, яка значно пришвидшила сполучення Парижа зі Страсбургом. Новий потяг відходить щодня зі Страсбургу в 22.20, відразу після прибуття TGV з Парижа, в Карлсруе його зчіплюють з потягом Амстердам — Відень.

1911 — У Лондоні введено в дію перший у світі ескалатор.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus