USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

47 років тому людина вперше ступила на Місяць: як це було. ВІДЕО

20 Липня 2016 15:49
20 липня 1969 року сталася одна з найвизначніших подій історії людства. О 20 годині 17 хвилин 42 секунди за Гринвічем американський космічний корабель Аполлон-11 доправив людей на Місяць. Ніл Армстронг, Майкл Коллінз та Едвін Олдрін-молодший стали першими людьми, що потрапили на супутник Землі. Ця історична місія NASA ознаменувала перемогу США у місячній гонці з СРСР.

Загалом експедиція тривала 8 діб 3 години 18 хвилин і 18 секунд. 1 мільйон людей спостерігав за стартом корабля на космодромі і у прилеглих районах, а ще 1 мільярд дивився телевізійну трансляцію старту, яку показували у 33 країнах світу.

До 47-річчя визначної події ТСН.ua підготував матеріал, у якому зібрав усю інформацію про місію Аполлон-11, її значення для людства, а також описав найвідоміші теорії змови, які й досі мають своїх прихильників та продовжують ставити під сумнів справжність події.

Місячний модуль космічного корабля посадили у південно-західному районі Моря Спокою. Командиром екіпажу був Ніл Армстронг. Саме він першим ступив на поверхню Місяця. Через 15 хвилин до нього приєднався пілот Едвін Олдрін.

Весь цей час пілот командного модуля Майкл Коллінз чекав на них на навколомісячній орбіті. Загалом командир та пілот пробули на Місяці 2 години 31 хвилину та 40 секунд.

На місці висадки астронавти встановили прапор США, розмістили комплект наукових приладів, зібрали 21,55 кг зразків місячного ґрунту, які доставили на Землю, і зробили фотографії поверхні Місяця. Після приземлення на Землю усі члени екіпажу пройшли карантин, який не виявив жодних місячних мікроорганізмів.

Ще 1961 року президент США Джон Кеннеді озвучив національну мету – до кінця десятиліття потрібно здійснити висадку на Місяць. Успішне виконання програми польоту Аполлона-11 здійснило цю мету і ознаменувало перемогу США в місячній гонці з СРСР.

Екіпаж Аполлона-11

Всі члени екіпажу були досвідченими льотчиками-випробувачами. Основна його частина складалася з трьох астронавтів: командира Ніла Армстронга, пілота командного модуля Майкла Коллінза і пілота місячного модуля Едвіна Олдріна.



Зліва направо: Ніл Армстронг, Майкл Коллінз, Едвін Олдрін

Ніл Армстронг

Ніл Армстронг служив в авіації ВМС США і брав участь у корейській війні, але до польоту на Місяць вийшов у відставку і був цивільним співробітником NASA. Це сталося у вересні 1962 року. Тоді він пройшов конкурс з-поміж двохсот претендентів і був зарахований у 2-й набір астронавтів NASA. 20 липня 1969 року він став першою людиною, що ступила на поверхню Місяця. Ступаючи на поверхню супутника Землі, Армстронг вимовив історичну фразу: "Це один маленький крок для людини, але гігантський стрибок для всього людства". Армстронг помер 2012 року у 82-річному віці.

Майкл Коллінз

Майкл Коллінз - американський астронавт і льотчик-випробувач, бригадний генерал ВПС США ірландського походження. Зараз у відставці. Під час підготовки до польоту "Аполлона-8" керівництво NASA вирішило зробити ротацію і призначило Коллінза замість пілота місячного модуля пілотом командного модуля. Ці обов'язки він виконував до кінця своєї кар'єри. Якби не ця перестановка, він міг здійснити посадку на Місяць разом з Армстронгом, замість Олдріна. Зараз Коллінзу 85 років.

Едвін Олдрін

Як тільки стало відомо, що першу посадку на Місяць зробить "Аполлон-11", журналісти та деякі співробітники NASA почали висловлювати припущення, що першою людиною на Місяці стане саме Едвін Олдрін. До роботи в NASA він був офіцером ВПС США та, як і Армстронг, брав участь у Корейській війні. Перед історичним польотом "Аполлона-11", Олдрін встиг отримати певний досвід. У листопаді 1966 року він пілотував «Джеміні-12» і зробив в ході місії три виходи в космос загальною тривалістю 5,5 години. Зараз Олдріну 86 років.

Як відбувався запуск, політ та приземлення Аполлона-11 на Місяць

Через 76 годин після старту корабель досяг місячної орбіти, а через сто годин годин командний і місячний модулі відокремилися. Бортовий комп'ютер працював із перевантаженням і світився аварійний сигнал, що нервувало екіпаж, однак все одно було прийнято рішення сідати на Місяць.

На висоті 30 метрів Олдрін доповів, що залишається 5% палива. Тоді почався 94-секундний відлік, після якого у Армстронга залишалося тільки 20 секунд, щоб посадити корабель або екстрено перервати посадку і злетіти.

Через 33 секунди оператор зв'язку у Г'юстоні Чарльз Дьюк попередив, що залишається 60 секунд. Аналіз після польоту показав, що в паливних баках посадкового ступеня Аполлон-11 залишилася кількість палива, якої вистачило би загалом ще на 45 секунд, однак засвітилося попередження, тому що паливо в баках почало плескатися.



Що потрібно знати про місію та космічний корабель Аполлон-11

16 липня Аполлон-11 запустили з Космічного центру Кеннеді в Меррітт-Айленд, штат Флорида. Це була п'ята пілотована місія за програмою Apollo NASA.

Космічний корабель складався з трьох частин: командного модуля з кабіною для трьох космонавтів, сервісного модуля, який постачав електроенергію, кисень та воду до командного та місячного модуля.

Перед астронавтами стояло кілька важливих завдань місії NASA. Вони мали висадитися на Місяць у західній частині Моря Спокою, зібрати зразки місячного ґрунту, сфотографувати поверхню Місяця, встановити на ньому прилади, а також провести телевізійні сеанси з поверхні супутника Землі.

Корабель Аполлон-11 стартував 16 липня 1969 о 13 годині 32 хвилини за Гринвічем. Двигуни всіх трьох ступенів ракети-носія відпрацювали за розрахунковою програмою і корабель було виведено на геоцентричну орбіту, близьку до розрахункової.

Запуск відвідали почесні гості, серед яких був колишній президент США Ліндон Джонсон, віце-президент Гарольд Агню і піонер німецької ракетної техніки 75-річний Герман Оберт. На космодромі і у прилеглих районах старт спостерігало близько 1 млн осіб, а телевізійну трансляцію старту дивилося близько 1 млрд жителів планети з різних країн світу.

Політ на Місяць

Час запуску і посадки корабля був обраний не випадково. Аполлон-11 мав сісти на Місяць так, аби Сонце ще не було занадто низько, бо це б утворило занадто довгі тіні, але й не стояло дуже високо, адже тоді не було б жодних тіней, деталі рельєфу були б розмиті, а на поверхні була б висока температура. Так, оптимальним часом для посадки вважали ранній місячний ранок, коли Сонце світило зі Сходу і не сліпило астронавтів. Необхідні умови існували лише протягом 16 годин і знову повторювалися через 29,5 доби.

20 липня о 20 годині 17 хвилин 42 секунди за Гринвічем місячний модуль здійснив посадку у Море Спокою. «Г'юстон, говорить База Спокою. "Орел" сів», - повідомив Армстронг.

Довгий час командир та пілот практикували злет корабля. Потім вони перевіряли, чи зможуть потрапити назад у корабель після того, як його залишили. Коли вони впевнилися, що все працює і проблем не виникне, астронавти вирішили ступити на поверхню.

Першим на Місяць ступив Ніл Армстронг. Саме тоді він сказав легендарну фразу "Це один маленький крок для людини, але гігантський стрибок для всього людства". Через 15 хвилин до Армстронга приєднався Олдрін.

На поверхні Місяця астронавти здійснили кілька стрибків, однак усе одно визнали звичайну ходьбу найкращим способом пересування. Вони також увімкнули телевізійну камеру, встановили прапор США, провели двохвилинний сеанс зв'язку з президентом Ніксоном та встановили наукові прилади. Затим астронавти зібрали зразки місячного ґрунту і повернулися на модуль.

На поверхні Місяця астронавти також залишили маленький кремнієвий диск діаметром 3,8 см з нанесеними на нього мініатюрними заявами Президентів США Ейзенхауера, Кеннеді, Джонсона і Ніксона, посланнями доброї волі поважних людей різних країн, а також пам'ятну металеву пластину, прикріплену до однієї з опор посадкової ступені Аполлон-11. На ній були зображені обидві півкулі Землі, океани і континенти без державних кордонів, а нижче написаний текст:

Тут люди з планети Земля вперше ступили на Місяць. 1969, липень нашої ери. Ми прийшли з миром від імені всього людства.

А також астронавти повезли із собою емблему "Аполлона-1", пам'ятні медалі Вірджіла Гриссома, Едварда Уайта, Роджера Чаффі, Юрія Гагаріна і Володимира Комарова, маленьку золоту оливкову гілку. Армстронг розмістив пакетик з речами на поверхні поруч з місячним модулем.

Теорії змови

Через деякий час після історичної місії NASA у світі почали з'являтися різні теорії змови, які намагалися спростувати політ на Місяць. Основними аргументами прибічників теорії змови є те, що технології NASA на той час не змогли б дозволити політ на Місяць. Крім того, вони вважають, що прапор не мав би розвиватися у вакуумі, а фотоплівки повинні були би розплавитися від температури на Місяці.

Уже 18 грудня 1969 року у газеті The New York Times з'явилася публікація, у якій розповідалося про щорічну зустріч членів жартівливого Товариства пам'яті людини, яка ніколи не полетить. Вважається, що на тій вечірці один з представників NASA напідпитку показав іншим фото і відео наземної тренувальної активності астронавтів, що показують разючу зовнішню схожість з кадрами з Місяця.

1970 року математик Крайні видав друком книгу, у якій він поставив під сумнів факт висадки на супутник Землі. А 1976 року у світі з'явилася книга американського письменника Білла Кейсінга "Ми ніколи не були на Місяці". Письменник сформував основні аргументи теорії змови.

Прибічники теорії змови також вважають, що уряд США міг організувати таку подію, як висадка на Місяць, аби відволікти суспільство від військових злочинів, скоєних під час війни у В'єтнамі, а також щоб підняти свій престиж, наздогнавши СРСР в освоєнні космосу.

Цікаво, що на кожен аргумент прихильників теорії змови існує контраргумент скептиків. Навіть 2008 року передача "Руйнівники міфів" перевіряла усі факти подорожі на Місяць, які піддають сумнівам. І все одно ніхто не зміг дійти однозначної думки. Більшість фактів, що свідчать про справжність польоту на супутник Землі, були підтверджені, однак і деякі аргументи людей, що не вірять у проведену місію NASA, також не були визнані хибними.

Існує також «контртеорія», яка полягає в тому, що спецслужби США, з метою збереження таємниць про виявлення іншопланетної присутності на Місяці і в космосі, спровокували уявний «витік» дезінформації про інсценування подорожі, для чого спеціально виставили відео-, фото- та інші матеріали, що свідчать на користь "фальсифікації".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus