USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

5 серпня: свята, події, факти. Всесвітній день устриць та світовий рекорд Сергія Бубки

5 Серпня 2023 00:00
Сьогодні відзначають Міжнародний день світлофора та Всесвітній день устриць.

В Канаді святкують День їжі, в Хорватії – День перемоги та подяки вітчизні, в Італії - День клоуна, США – День нижньої білизни, в Латвії – День залізничника, в Самоа – День праці, в Буркіна-Фасо – День незалежності.

5 серпня православна церква вшановує Почаївську ікону Божої Матері. Сьогодні не можна лаятися та лінуватися. Також цього дня шанується пам'ять Мучеників Феофіла, Трофима та тих, котрі з ними.

Сьогодні іменини відзначають власники таких імен: Ганна, Аполлінарій, Аполлон, Віталій, Стелла, Трохим, а також Феофіл.

Цього дня народилися український художник-передвижник Ілля Рєпін;французький письменник Гі де Мопассан (Анрі Рене Альбер Гі де Мопассан); український громадсько-політичний діяч, політик, письменник і меценат, один із засновників Центральної Ради Володимир Леонтович; український оперний і камерний співак Борис Гмиря; американський економіст російського походження, лауреат Нобелівської премії з економіки Василь Леонтьєв; американський кінорежисер, актор Джон Х’юстон; американський астронавт, який першим із людей ступив на поверхню Місяця, Ніл Армстронг; український космонавт Леонід Кизим; український футболіст Олег Лужний; український спортсмен Олександр Петрів; український журналіст, блогер та громадський діяч Олена Білозерська.

Події:

1420 — чеські таборити висунули свою програму («12 празьких статей»), що вимагає знищення розкоші, етичного зла, скасування іконопоклонництва.

1583 – англійський мореплавець Гемфрі Гілберт оголосив острів Ньюфаундленд власністю Королівства Англія.

1772 – відбувся перший розділ Речі Посполитої.

1789 – у Королівстві Франція скасоване кріпацтво.

1884 – закладено перший камінь у фундамент Статуї Свободи у Нью-Йорку.

1858 – відкрився перший трансатлантичний телеграф. Королева Вікторія обмінялася вітаннями з президентом США Джеймсом Б’юкененом.

1886 – у США вийшла перша газета українською мовою «Америка».

1914 – у Клівленді установлені перші у світі електричні світлофори.

1924 — у Туреччині заборонене багатоженство.

1937 — початок «Великого терору», за наказом НКВС СРСР № 00447 вступила в дію Постанова Політбюро ЦК КП(б) «Про антирадянські елементи».

1963 – міністри закордонних справ Великої Британії, СССР і США підписали договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі й під водою.

1965 – почалася війна між Індією і Пакистаном.

1967 – випущений перший альбом гурту «Pink Floyd».

1991 – Сергій Бубка встановив світовий рекорд, стрибнувши з жердиною на 6 м 10 см.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus