USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

5 серпня: свята, події, факти. Встановили перший електричний світлофор та світовий рекорд Сергія Бубки

5 Серпня 2021 00:00
У цей день світ відзначає День розглядання горизонту, Міжнародний день світлофора і День штопора.

В Ізраїлі – День любові (Ту бе-Ав), в США – День устриць, День нижньої білизни, в Канаді – День регати, в Латвії – День залізничника, в Білорусі – День утворення органів фінансових розслідувань, в Самоа – День праці, в Хорватії – День перемоги та подяки вітчизні, в Буркіна-Фасо – День незалежності.

Сьогодні іменини в Андрія та Віталія.

Народилися:

Цього дня народилися російський і український художник-передвижник Ілля Рєпін, французький письменник Гі де Мопассан (Анрі Рене Альбер Гі де Мопассан), український громадсько-політичний діяч, політик, письменник і меценат, один із засновників Центральної Ради Володимир Леонтович, російська зірка німого кіно українського походження Віра Холодна, радянський поет, пісняр Василь Лебедєв-Кумач, український письменник, перекладач, лiтературний критик, мовознавець Борис Антоненко-Давидович, український оперний і камерний співак Борис Гмиря, американський економіст російського походження, лауреат Нобелівської премії з економіки Василь Леонтьєв, радянський авіаконструктор Артем Мікоян, американський кінорежисер, актор Джон Х’юстон, американський астронавт, який першим із людей ступив на поверхню Місяця, Ніл Армстронг, український космонавт Леонід Кизим, українська політична діячка, юристка, народний депутат ІІІ і VI скликань Інна Богословська, український футболіст Олег Лужний, український естрадний співак Василь Лазарович, український спортсмен Олександр Петрів, український журналіст, блогер та громадський діяч Олена Білозерська.

Події:

1583 – англійський мореплавець Гемфрі Гілберт оголосив острів Ньюфаундленд власністю Королівства Англія.

1772 – відбувся перший розділ Речі Посполитої.

1789 – у Королівстві Франція скасоване кріпацтво.

1884 – закладено перший камінь у фундамент Статуї Свободи у Нью-Йорку.

1858 – відкрився перший трансатлантичний телеграф. Королева Вікторія обмінялася вітаннями з президентом США Джеймсом Б’юкененом.

1886 – у США вийшла перша газета українською мовою «Америка».

1914 – у Клівленді установлені перші у світі електричні світлофори

1963 – міністри закордонних справ Великої Британії, СССР і США підписали договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі й під водою

1965 – почалася війна між Індією і Пакистаном

1967 – випущений перший альбом гурту «Pink Floyd»

1991 – Сергій Бубка встановив світовий рекорд, стрибнувши з жердиною на 6 м 10 см.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus