USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.98

7 лютого: свята, події, факти. День народження вогнегасника та відкриття нейтрона

7 Лютого 2022 00:00
7 лютого в Україні відзначають День масажиста. В офіційному календарі українських свят ця подія з’явилася лише 2018 року. Затвердило її Всеукраїнське об’єднання фахівців масажу, а ініціаторами створення нового свята стали різноманітні громадські організації та провідні установи в сферах медицини, масажу, оздоровлення.

Цього дня у світі святкують День народження вогнегасника. Саме 7 лютого 1863 року в США (штат Вірджинія) був запатентований перший вогнегасник. Тогочасний протипожежний засіб був більше схожий на велику чашу, але з часом його форма змінилася і стала нагадувати сучасну.

Також цього дня святкують День балету, День онуків в Канаді та День конституції в Мексиці.

Іменини відзначають Анатолій, Олександр, Віталій, Борис, Володимир, Дмитро, Григорій, Степан, Петро.

Народилися:

Цього дня народилися англійський гуманіст, письменник, державний діяч, автор суспільно-політичного трактату «Утопія» Томас Мор, італійський композитор Джоакіно Россіні, український історик, етнограф, письменник, фольклорист, композитор Микола Маркевич, англійський письменник Чарльз Діккенс («Посмертні записки Піквікського клубу», «Життя та пригоди Олівера Твіста», «Девід Копперфільд»), український етнограф, фольклорист, сатирик, громадський діяч Олександр Русов, радянський і український авіаконструктор, керівник київського КБ, академік АН УРСР і АН СРСР Олег Антонов, американський тромбоніст, аранжувальник, лідер біг-бендів Ґленн Міллер, український і радянський легкоатлет Володимир Куц, бразильсько-аргентинський кінорежисер, сценарист, продюсер і актор українського походження Гектор Бабенко («Поцілунок жінки-павука», «Карандіра», «Нерозумне серце»), американська астронавтка українського походження Гайдемарі Стефанишин-Пайпер, британський рок-музикант, бас-гітарист, співак і автор пісень Алан Ланкастер, американський актор, чоловік Демі Мур Ештон Кутчер («Де моя тачка, чувак?», «Молодята», «Ефект метелика»).

Події:

1238 – військо хана Батия взяло місто Володимир.

1483 – український учений Юрій Дрогобич у Римі, у Ехуаріуса Зільбера, видав книгу «Прогностична оцінка поточного 1483 року», яка стала першою відомою друкованою книгою українського автора (дата приблизна).

1906 – сигнал SOS вперше був запропонований як міжнародний сигнал лиха (замість коду CQD, який раніше використовували на суднах).

1914 – у США на екрани вийшов фільм «Дитячі автогонки у Венеції», в якому Чарлі Чаплін уперше з’явився в образі, що став легендарним: волоцюга з вусиками, в мішкуватих штанях та капелюсі-казанку, із ціпком у руці.

1922 – Марію Кюрі обрали членом Академії наук Франції.

1932 – Джеймс Чедвік повідомив про відкриття нейтрона.

1940 – почався перший етап депортації населення з Західної України.

1964 – прибуття групи «Бітлз» до США, де в Нью-Йорку, в аеропорту імені Кеннеді, її зустрічали 3 тисячі шанувальників. Історики поп-культури назвуть це початком «британського вторгнення» в Америку.

1965 – американський боксер Кассіус Клей прийняв мусульманство і взяв собі ім’я Мохаммед Алі, під яким його тепер знає весь світ.

1981 – в авіакатастрофі Ту-104 під Ленінградом загинуло все керівництво Тихоокеанського флоту СРСР. Із 52 жертв – 16 адміралів і генералів та майже два десятки капітанів першого рангу, які обіймали адміральські посади.

1987 – Мадонна вп’яте очолила американський хіт-парад із піснею Open Your Heart.

1992 – Республіка Бенін визнала незалежність України.

1992 – міністри закордонних справ та фінансів 12 країн-членів Європейського економічного співтовариства ухвалили Маастріхтську угоду, що дала життя Євросоюзу.

1998 – на півночі Афганістану стався землетрус силою 5,6 бала, що забрав життя понад 4500 осіб.

2009 – лісові пожежі у штаті Вікторія в Австралії забрали 173 життя – найбільше за кількістю смертей стихійне лихо в країні.

2010 – відбувся другий тур президентських виборів в Україні, на яких переміг висуванець Партії регіонів Віктор Янукович. Він набрав 48,95% (12 481 268 голосів); тодішня глава уряду, лідерка БЮТ Юлія Тимошенко – 45,47% (11 593 340 голосів).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus