USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

14 червня: свята, події, факти. День донора крові та День блогера

14 Червня 2022 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день донора крові, Всесвітній день в’язання та Міжнародний день блогера.

У травні 2005 року під час Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я міністри охорони здоров’я світу одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові. У резолюції WHA58.13 вони постановили щорічно проводити Всесвітній день донора крові 14 червня. Цього дня у 1868 році народився австрійський лікар Карл Ландштейнер, який відкрив групи крові людини.

Також цього дня на Кубі святкують День Ернесто Че Гевари, у США – День прапора, День народження армії, День полуничного торта, День бурбона, в Ізраїлі – Шавуот, в Люксембурзі – День матері, у Бельгії, Австрії – День батька, у Польщі – День пам’яті жертв нацистських концентраційних таборів, у Парагваї – День миру, у Вірменії – День захисту прав безвинно засуджених, в Малаві – День свободи, в Литві – День скорботи і надії, в Естонії, Латвії – День пам’яті жертв комуністичних репресій, у Канаді – День канадських річок, на Фолклендських островах – День звільнення.

За релігійним календарем 14 червня віряни вшановують пам’ять святого мученика Юстина Філософа.

Іменини сьогодні відзначають власники таких імен: Віра, Гаврило, Павло, Ельвіра, Валерій, а також Василь.

Цього дня народилися французький фізик і військовий інженер Шарль Кулон, американська письменниця Гаррієт Бічер-Стоу («Хатина дядька Тома»), англійський імунолог, відкривач основних груп крові людини та резус-факторів Карл Ландштайнер, український військовий і політик, голова Організації українських націоналістів Євген Коновалець, революціонер, герой Латинської Америки Ернесто Гевара де ла Серна (Че Гевара), радянський кінорежисер Володимир Краснопольський («Вічний поклик», «Тіні зникають опівдні»), американський мільярдер, бізнесмен-магнат, письменник, власник конкурсу «Міс Всесвіт» Дональд Трамп, радянський кінорежисер Олександр Сокуров («Спаси і сохрани», «Мати з сином», «Телець», «Сонце»), українська політична й державна діячка, підприємниця, ексдепутатка, дворазова голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель, радянська акторка Олена Сафонова («Зимова вишня», «Таксі-блюз»), радянський хокеїст Микола Дроздецький, український фінансист Станіслав Аржевітін, український футболіст Роман Максим’юк.

Події

1777 – Другий континентальний конгрес прийняв зоряно-смугастий прапор США, спочатку на ньому було 13 зірок і 13 червоних і білих смуг.

1783 – на березі Ахтіарської бухти адмірал шотландського походження Томас Макензі заснував першу в Криму російську військово-морську базу, через рік на бажання Катерини II названу Севастополем.

1834 – Ісаак Фішер із Спрингфілда (штат Вермонт, США) одержав патент на наждачний папір.

1940 – СРСР висунув Литві ультиматум з вимогою відставки уряду, арешту кількох міністрів і посилення радянської військової присутності в країні; наступного дня радянські війська окупували Литву.

1985 – в Шенгені (Люксембург) був підписаний договір між п’ятьма європейськими державами – Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Франція і Німеччина, що отримав назву «Шенгенська угода». Документ набув чинності 26 марта1995 року, припинив існування 1 травня 1999 року. Його замінили Шенгенським законодавством Європейського Союзу. Що це таке, українці на собі відчули в червні 2017 року – з веденням ЄС безвізу для нашої країни.

1995 – загін чеченських бійців на чолі з Шамілем Басаєвим захопив лікарню у місті Будьонновськ (Ставропольський край) з метою змусити владу РФ припинити бойові дії в Чечні та розпочати переговори.

1997 – На аукціоні «Сотбі» в Нью-Йорку примірник книги коміксів «Бетмен» (1939) продали за $68 500.

1999 – Верховний суд США скасував 65-літню заборону на телерекламу казино.

2014 – біля Луганського аеропорту бойовики ЛНР збили літак Іл-76 ВПС України. Загинули 49 військових, які перебували на борту.

2017 – у Лондоні зайнявся 27 поверховий будинок 12 людей загинуло близько 80 людей поранені інші пропали безвісти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus