USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92

Bloomberg: уже 20 європейських покупців газу у РФ відкрили рахунок в рублях

12 Травня 2022 16:11
Ще десять європейських покупців газу відкрили рахунки в АТ «Газпромбанк», що подвоїло загальну кількість клієнтів, які готуються платити за російський газ в рублях, як того вимагав президент РФ Володимир Путін.

Про це з посиланням на джерело повідомляє Bloomberg, пише УНН.

«Загалом двадцять європейських компаній відкрили рахунки, ще 14 клієнтів попросили надати документи, необхідні для їх відкриття», – вказало джерело. Співрозмовник відмовився назвати ці компанії.

Оскільки крайні терміни оплати за квітневі поставки для великих західноєвропейських покупців наближаються наприкінці цього місяця, Росія зробила кроки, щоб розвіяти побоювання ЄС щодо того, що механізм оплати може порушити санкції. Джерело, близьке до «Газпрому», сказало, що поточні умови означають, що угода фактично завершується після оплати покупцем іноземної валюти Газпромбанку, оскільки подальша конвертація в рублі відбувається автоматично і не вимагає участі центрального банку росії, який перебуває під санкціями ЄС.

Читати ще: ЄС попередив країни-члени, що сплата за газ в рублях буде порушенням санкцій

Блок досі не сказав, чи розвіють російські дії його побоювання, але прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив у середу, що компанії зможуть платити за газ у рублях, не порушуючи обмежень. «Більшість імпортерів газу вже відкрили рахунки в рублях у «Газпромі», – сказав він на пресконференції. Він додав, що найбільший імпортер газу Німеччини вже заплатив у рублях. Як і Італія, Німеччина є великим споживачем російського газу.

Джерело, близьке до «Газпрому», сказало, що кількість клієнтів, які платили в рублях, як і раніше, становить чотири особи, як і наприкінці минулого місяця. За його словами, платежі від інших покупців мають бути здійснені наприкінці цього місяця.

Нагадаємо, європейські покупці тижнями намагалися зрозуміти, як вони можуть виконати наказ Путіна платити за російський газ в рублях з 1 квітня і не порушити санкції Європейського Союзу, запроваджені через вторгнення Путіна в Україну. За новим механізмом клієнти мають відкрити два рахунки: один в іноземній валюті та один у рублях у Газпромбанку.

Після того, як Польща та Болгарія відмовилися від цих умов, наприкінці квітня ПАТ «Газпром» припинив їм постачання газу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 12 Травня 2022 16:29
вони стурбовані

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus