USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Pandora Papers: журналісти викрили офшорні схеми світових лідерів

4 Жовтня 2021 10:11
Міжнародна група журналістів-розслідувачів (ICIJ) опублікувала «Архів Пандори» (The Pandora Papers), де зібрані 12 млн документів, що розкривають офшорні угоди й активи понад 100 мільярдерів, 30 світових лідерів і 300 державних чиновників. Серед гучних імен є дані про «коханку» президента Росії та про представників шоу-бізнесу.

Про це повідомляє Обозреватель з посиланням на The Gurdian. В цьому архіві є дані про українських бізнесменів, які приховували свої активи в Британії через офшорні компанії.

Так, перший помічник президента України Сергій Шефір через офшорну компанію оформив у володіння дві квартири в Лондоні. Загальна вартість нерухомості понад 5 млн доларів. Також житло в британській столиці оформив сценарист і режисер фільмів і серіалів «Студії Квартал 95» Андрій Яковлєв. Ціна житла понад 2 млн дол.

У дочки колишнього «регіонала» і ексглави ЦВК Сергія Ківалова Тетяни є відразу п’ять об’єктів нерухомості в Лондоні ціною понад 13,5 млн доларів. Покупки здійснювалися через офшори в 1999-2003 роках, коли Ківалов був нардепом.

Президент Росії Володимир Путін, якого США підозрюють у таємних величезних статках, не фігурує в файлах по імені. Але там фігурувало ім’я покійного Петра Колбіна, якого ЗМІ називали «гаманцем» Путіна. Також в архіві згадується близька подруга Путіна і нібито мати його третьої дочки Світлана Кривоногих.

Зокрема, досьє містить документи, які дозволяють припустити, що частина майна президента РФ захована в Монако. Розслідувачі виявили зв’язок між апартаментами Світлани Кривоногих у цій країні з компанією, в якій обслуговувалися юрист Геннадій Тимченко та Петро Колбін.

Як показало досьє Pandora Papers, справами Кривоногих у Монако займалася компанія Moores Rowland. З документів випливає, що розкішні апартаменти з видом на гавань були куплені в 2003 році за 3,6 млн доларів.

Журналісти з’ясували, що майно через офшори приховує сім’я глави «Ростеху» Сергія Чемезова, глава адміністрації президента Антон Вайно та зять міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова Олександр Винокуров. До того ж у останнього знайшли громадянство Ізраїлю.

Ще в Pandora Papers розкрили дані про те, що 11-річний син чинного президента Азербайджану Ільхама Алієва став власником цілого офісної будівлі в Лондоні 44,6 млн доларів. В цілому у сім’ї Алієвих в Британії є майна на понад 500 млн дол.

Крім того, журналісти назвали імена інших впливових людей світу. Наприклад, у короля Йорданії Абдалла II є три маєтки на березі моря в Малібу (США) на загальну суму 68 млн доларів. Також у монарха є будинки і квартири в дорогих районах Каліфорнії (США) та Англії.

Покійний прем’єр-міністр Бахрейну і дядько нинішнього короля Халіфа бен Сальман Аль Халіфа володів підставний офшорною компанією з активами на 60 мільйонів доларів, яка купила нерухомість в Швейцарії та Німеччини.

Прем’єр-міністр Чехії Андрій Бабіш через офшори купив замок у Франції за 22 млн дол. Журналісти вказали, що колишній прем’єр Британії Тоні Блер і його дружина стали власниками будівлі вартістю 8,8 млн доларів, купивши офшорну компанію нерухомості у сім’ї міністра промисловості і туризму Бахрейну Заїда бін Рашида аль-Заяні.

Президент Кенії Ухуру Кеніата і цього сім’я володіють активами на суму понад 30 млн дол. У принцеси Марокко Лалли Сальма знайшли маєток у Лондоні за 11 млн дол.

Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс заснував юридичну фірму, яку звинувачують у приховуванні активів російського мільярдера за підставними власниками компаній.

Пов’язані з офшорними активами виявилися також зірки спорту і шоу-бізнесу – співачка Шакіра, спортсмен Сачін Тендулкар, модель Клаудіа Шиффер, співаки Елтон Джон і Хуліо Іглесіас.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Зелёный нацюцюрнык Показати IP 4 Жовтня 2021 10:42
Мы ж это по приколу, как игра в прятки, - умеют ли искать.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus