USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.65 9.85

Politico: Зеленський пом’якшив позицію щодо переговорів з РФ після вмовлянь США, але жодної підготовки до них не ведуть

9 Листопада 2022 13:20
Підштовхування адміністрації президента Джо Байдена призвели до пом’якшення позиції президента України Володимира Зеленського про те, що мирні переговори з Росією не можуть розпочатися за президентства Владіміра Путіна. Проте іноземні партнери не вмовляють українську владу до переговорів з Росією.

Про це повідомило видання Politico з посиланням на два джерела, знайомі з ситуацією, пише «Європейська правда».

Видання підкреслює, що 7 листопада Зеленський вказав на п’ять умов для переговорів, у тому числі озвучені раніше. Серед них – відновлення територіальної цілісності України, покарання за воєнні злочини та репарації. На відміну від минулих заяв, Зеленський не сказав про те, що Путін має піти з посади, перш ніж такі переговори можуть відбутися.

Ця зміна, за словами одного з джерел, відбулася після кількох днів переговорів між Києвом та Вашингтоном, зокрема після особистого візиту до Зеленського радника з національної безпеки Байдена Джейка Саллівана.

За словами високопосадовця адміністрації, чиновники США не говорили Зеленському та його помічникам безпосередньо, щоб вони змінили свою позицію, але передали, що Київ має продемонструвати свою готовність розумно і мирно закінчити війну. В адміністрації сподіваються, що цн покаже світу, що саме Україна, а не Росія, хоче закінчити війну.

«Це не означає, що їм потрібно сісти за стіл переговорів зараз. Ми навіть не думаємо, що зараз слушний час, виходячи з того, що робить Росія. Але вони мають показати готовність вирішити конфлікт, бо ніхто не хоче, щоб цей конфлікт закінчився більше, ніж Україна», – зазначив чиновник на умовах анонімності.

Рада національної безпеки США відмовилася коментувати цю історію, але вказала на висловлювання Саллівана, зроблені ним у Києві минулого тижня.

«Розмова, яку нам необхідно провести з міжнародною спільнотою на підтримку України, полягає в тому, якими є умови справедливого та міцного миру для України? ... Це те, чого ми маємо намір прагнути, це те, що ми підтримаємо, і це те, до чого, як ми віримо, можуть допомогти наші колективні зусилля», – сказав Салліван під час свого візиту до Києва.

Як повідомили високопоставлені співрозмовники УП, наближені до Банкової, водночас іноземні партнери не вмовляють українську владу до переговорів з Росією.

«Вони не схиляють до переговорів, а просто говорять, що «бажано посилати росіян не так категорично», щоб європейцям було спокійніше жити», – повідомили.

Крім того, співрозмовники УП у дипломатичних колах заперечують, що західні партнери тиснуть на Україну і закликають сідати за стіл переговорів з Росією.

«Насправді нічого серйозного не відбувається. Є дуже туманні розмови про те, як рухатися далі», – пояснив УП співрозмовник, залучений у міжнародні переговори.

За даними УП, станом на зараз, не відбувається жодних підготовчих робіт щодо можливих переговорів з РФ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus