USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Антибюджетний флешмоб: Ващенюк, який перебуває під слідством, судиться з Волиньрадою

26 Лютого 2019 17:08
Весняне загострення «відчуття справедливості» у Волинській ОДА: слідом за головою Олександром Савченком блокувати бюджет волинянам взявся і начальник управління охорони здоров'я Волинської ОДА Ігор Ващенюк. При тому що сам посадовець – фігурант кримінального розслідування щодо розкрадання державних коштів у справі придбання ангіографів, а його відомство засвітилось в здороженій закупці 23 автомобілів для медиків.

Про судовий позов повідомляють на сайті Волиньради.

Схоже, посадовці ОДА мають намір провести своєрідний «антибюджетний флешмоб». Через два місяці після прийняття обласною радою рішення «Про обласний бюджет на 2019 рік», головний кошторис області вирішив оскаржувати в суді й начальник управління охорони здоров'я ОДА Ігор Ващенюк. Він подав заяву до Волинського адміністративного окружного суду.
Як повідомляє Волиньрада, позовні вимоги ніби писані через копірку і співпадають з позиціями ОДА в аналогічній заяві. Ще більше подиву викликає той факт, що у позові Ващенюк, який очолює управління охорони здоров'я, переймається і фінансування навчально-тренувальних зборів і змагань з олімпійських видів спорту, і фінансуванням аграріїв, долею програми індивідуального житлового будівництва на селі і ще низкою питань, які до його профілю роботи не відносяться прямо чи опосередковано.

В той же час, в правоохоронців є питання до роботи самого Ващенюка – в грудні 2018 року відкрито низку кримінальних проваджень за фактами підроблення та зловживання службовим становищем під час закупівлі дороговартісного ангіографа для ковельської лікарні.

У нацполіції з’ясували – медобладнання коштувало значно дешевше, аніж зазначено у накладних управління охорони здоров’я. Ціна одного ангіографа у митній базі даних – 333 743 євро (або 10 428 115,09 грн), в той час як ТОВ «Інмед Україна» реалізувало їх волинському управлінню охорони здоров’я за 484 050 євро або (15 302 964,16 грн) за кожен. Відтак націнка за одиницю медобладнання становить 45% (150,3 тис. євро або 4,9 млн грн) при допустимих українським законодавством 10%.
Проте на цьому корупційний шлейф за посадовцем не завершився. Згодом стало відомо, що управління, яке очолює Ващенюк, могло суттєво зекономити на закупівлі нових 23 автомобілів Peugeot 301 для волинських медиків. Попри те, що авто вручили ще в січні, машинами досі не можуть користуватись медики.

Попри те, що суд відмовив Савченку в забезпеченні позову, тим самим не дозволивши блокувати виконання бюджету, ці аргументи не зупиняють виконавчу владу. І, можливо, після Ігоря Ващенюка судитися з обласною радою, а заодно й з громадою області, будуть інші чиновники.

«Посадовців, які збираються працювати на Волині не тільки до виборів, обласна рада закликає до компромісу і чесного виконання своїх обов'язків. Адже навіть через один незаконний хоча й примусовий крок, легко втратити і важко повернути назад довіру людей», - пояснюють в облраді, вочевидь, натякаючи на очільника фінансового департаменту Волинської ОДА Ігоря Никитюка, який виконує незаконне доручення голови адміністрації і тепер всіма силами намагається зняти з себе вину за протизаконні дії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus