USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Арт-челенджі до Міжнародного дня захисту дітей: позашкілля творить онлайн

1 Червня 2020 16:22
Традиційно, до Міжнародного дня захисту дітей в Луцьку відбуваються яскраві мистецькі події, де творчі дитячі колективи показують свої таланти і здобутки.

Попри карантинні заходи, цей рік не став виключенням. Барвисті #Долоньки_друга, вокальні відеовиступи #На_крилах_пісень, спільні онлайн-танці #Танцюймо_разом, інструментальні прем’єри #Музичний_калейдаскоп, віртуальні майстерки #Світ_очима_дітей – це лише деякі з багатьох арт-челенджів за ініціативою управління освіти Луцької міської ради, Палацу учнівської молоді, Центру науково-технічної творчості учнівської молоді, які відбувалися напередодні першого літнього дня.
Робота Стречен Марії, учасниці челенджу

Юним художникам, співакам, танцюристам, музикантам, дизайнерам організатори онлайн-челенджів запропонували можливість показати свої таланти у власних фото, відео і надіслати на електронну скриньку палацу. Всі творчі роботи оприлюднювалися на фейсбук-сторінці ПУМа протягом тижня, що передував Міжнародному дню захисту дітей. Тому дітям довелося не лише придумати оригінальні проєкти, а й навчитися знімати фото, монтувати відео, комунікувати в соцмережі. Своїх вихованців підтримали педагоги – керівники колективів, гуртків позашкілля, яким за короткий час довелося навчитися вести роботу з дітьми дистанційно.

Про те, як в Палаці учнівської молоді творили дозвілля юних лучан дистанційно, про здобутки і плани закладу розповів директор, відмінник освіти Сергій Кравчук.

У Палаці учнівської молоді, який ви очолюєте, вже більш як 75 років проводять дозвілля школярі нашого міста. Скільки дітей займаються в палаці зараз?

Наш заклад дійсно унікальний! Він є найбільшим не лише в місті, а й в області за кількістю дітей-слухачів. В цьому навчальному році в ПУМі займаються 4362 дитини. Заняття гуртків і репетиції відбуваються з ранку до вечора – це дуже потужна робота. Така кількість слухачів протягом останніх років не міняється, адже зацікавленість у позашкіллі зросла. Дуже багато охочих навчитися грати на музичних інструментах, танцювати, малювати, майструвати, тому щороку їх стає більше.
Хореографія, вокал, інструментальна музика, образотворче мистецтво, декоративна і технічна творчість, телебачення і журналістика… Усіх колективів і гуртків палацу неможливо відразу і перерахувати!

У нас є кілька напрямів роботи: художньо-естетичний, гуманітарний, декоративний і спортивний. Працює великий художньо-педагогічний колектив: це 102 педагоги, які викладають різні дисципліни, ведуть гурткову роботу.
Художньо-естетичний є нашим пріоритетним напрямом. Він розвивається динамічно, швидко. Діти з величезним бажанням приходять до палацу, вони хочуть танцювати, співати, проявляти себе! Якщо розглядати лише хореографічне мистецтво, то тут займаються понад 1200 дітей. Окрім цього, в закладі працюють великі вокальні, інструментальні, театральний колективи, групи образотворчого мистецтва, декоративно-ужиткового, гуманітарного напрямів – загалом у нас аж 264 гуртки! Визнанням професіоналізму є те, що 6 колективів носять звання народних і 6 – зразкових. Це свідчить про потужний рівень наших керівників.
У вас є грандіозні задуми відзначення 75-річчя закладу в цьому році. Привідкрийте нам лаштунки цієї довгожданої події, будь ласка.

Дійсно, у наших задумах є не просто великий концерт, а вишуканий бал для вихованців-старшокласників і педагогів. Згідно з сценарієм, кожен колектив готував нові оригінальні виступи. Ми дуже хотіли, аби наші учні показали себе на цій події і змістовно відпочили. Вже пророблена кропітка робота, в які задіяні усі служби закладу. Для дійства змонтували яскравий аудіо-візуальний супровід. Вихованці гуртків декоративно-ужиткового мистецтва підготували прекрасні тематичні творчі роботи, для яких робітники закладу зробили спеціальні рами і ще багато іншого. Ми відклали цей захід на осінній період, коли вийдемо в новий навчальний рік. Як тільки стане можливим, почнемо відновлювати форму і готуватися до нашого свята. Обов’язково відзначимо 75-річчя нашого палацу!

Як педагоги закладу налагоджували роботу з вихованцями в дистанційному форматі?

До цієї роботи на початку ми були готові 50 на 50, але колектив зумів мобілізуватися. З розвитком подій наші педагоги набиралися досвіду, оволодівали технікою дистанційного навчання, брали участь у вебінарах, онлайн-фестивалях. Ми вважаємо, що колектив впорався з організацією дистанційного навчання. Єдине, що велика відповідальність лягла на самопідготовку дітей в домашніх умовах. Бо ми вважаємо, що просто роздавати завдання – це не дистанційне навчання. З дітьми потрібно бути в постійному діалозі, щодня зацікавлювати і мотивувати. Велику підтримку педагогам надали батьки, за що ми дуже вдячні!

Якими ви бачите виклики для дистанційної роботи закладу найближчим часом?

Окремі дистанційні прийоми роботи вже давно використовувалися нашими педагогами. Але зараз ми підійшли до необхідності зробити єдину постійну платформу і бути готовими проводити там уроки згідно з розкладом, навчальним планом. Потрібно передбачити це на наступний навчальний рік, бо карантин може повторитися. Ми будемо дбати про здоров’я наших дітей! Окрім того, заклад має оновлений сайт, який став зараз особливо привабливим для дітей і батьків. Там є інформація про кожен колектив, викладені відео-уроки і майстер-класи, висвітлюються головні новини і події закладу.

Лучани вже звикли до яскравих мистецьких подій, якими колективи Палацу учнівської молоді відзначають Міжнародний день захисту дітей. Що юні таланти підготували на 1 червня 2020 року?

Запрошуємо у цьому відео переглянути виступи дітей, колективів, які взяли участь в арт-челенджах. Дівчатка і хлопчики разом зі своїми педагогами і батьками дуже старалися і представили цікаві, оригінальні виступи, продемонстрували свої вміння і таланти. А я хочу сердечно побажати усім дітям міцного здоров’я! Бережіть себе і гарно відпочивайте влітку. Я дуже сподіваюсь, що у вас буде можливість оздоровитися у таборах. Бажаю вам прийти до нового навчального року бадьорими, веселими, з гарним настроєм!
Кілька місяців нового формату роботи позашкілля підтвердили важливу річ: педагог – це людина, яка не просто володіє певною сукупністю знань, а вміє навчатися протягом усього свого життя. А ще – справжній педагог ніколи не підведе і не залишить без підтримки своїх вихованців, особливо в часи, які ставлять перед нами непрості виклики.
Фото колективу і заходів ПУМа – з архіву Дитячо-юнацької телестудії ПУМа (керівник Ольга Шкідина)

Фото робіт учасників челенджів – з фесбук-сторінки Палацу учнівської молоді

Текст – керівниці гуртка «Юний журналіст» ПУМа Марії Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus