USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Бельгійська поліція відпустила екс-лідера Каталонії і його соратників

6 Листопада 2017 20:05
Слідчі достроково відпустили Карлеса Пучдемона та ще чотирьох каталонських політиків. Вони не можуть покидати територію країни та мають прибути до суду через 15 днів.

Про це повідомляє інформаційне агентство "Reuters", посилаючись на офіційну заяву прокуратури Брюселю, інформує Newwestmedia.

Відповідно до заяви Пучдемон та четверо його соратників мають прибути до суду першої інстанції через 15 днів. До цього часу їм заборонено покидати територію Бельгії без дозволу суду. Таке рішення ухвалили головні слідчі у справі після 24 годин обговорення справи.

Як передає канал "ВВС", Пучдемона та низку міністрів примусили розголосити місце свого проживання. Тепер працівники поліції будуть ретельно стежити за тим, щоб каталонці дотримувались постанови суду.

Влада Бельгії тепер матиме 60 днів для того, щоб вирішити, чи видавати каталонців Іспанії.

Раніше колишній очільник Каталонії Карлес Пучдемон та кілька міністрів з його уряду втекли у Бельгію. Це сталося після того, як іспанська влада звільнила увесь колишній уряд Каталонії. Її членів Верховний суд підозрює у сепаратизмі, розкраданні державних коштів та організації незаконного референдуму 1 жовтня.

Дев'ять політиків, які не покинули Каталонію разом з Карлесом Пучдемоном, були достроково ув'язнені. Багатьом з них загрожує строк від 10 до 30 років ув'язнення за порушення закону.

Водночас суд видав ордер на арешт решти політиків, які втекли до Бельгії. Четверо політиків разом з екс-лідером Каталонії здалися бельгійській поліції 5 листопада.

Як повідомлялося, 1 жовтня у Каталонії відбувся референдум щодо відділення від Іспанії. Голова уряду Іспанії Мар’яно Рахой після завершення голосування в Каталонії виступив з екстреним зверненням, заявивши, що референдум не відбувся. Натомість заступник голови уряду Каталонії Оріол Жункерас заявив, що каталонський парламент буде в односторонньому порядку приймати рішення про незалежність. Своєю чергою, прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив про розпуск регіонального уряду Каталонії та нові вибори в регіоні. 21 жовтня жителі Каталонії, обурені рішенням прем'єр-міністра Іспанії Маріано Рахоя про розпуск їхнього уряду, вийшли на протести.

Парламент Каталонії на засіданні 27 жовтня проголосував за резолюцію про проголошення незалежності автономії від Іспанії. Голосування відбувалося таємно. Депутати від опозиційних фракцій залишили зал перед початком голосування, назвавши його незаконним. Натомість парламент Іспанії призупинив автономію Каталонії.

Карлос Пучдемон привітав рішення суду. У своєму офіційному аккаунті у "Twitter" він повідомив, що готовий разом із своїми поплічниками співпрацювати з судом Брюсселя. Політик також різко засудив рішення іспанського суду ув'язнити його колег в Іспанії та закликав негайно випустити їх.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus