USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Безпечне місто» в Луцьку може запрацювати на повну вже цьогоріч

26 Травня 2020 08:44
Тимчасовий виконувач обов’язків начальника Луцького відділу поліції Іван Тусь, який донедавна очолював поліцію Ковеля, вважає, що програма «Безпечне місто» – як ніколи на часі, адже встановлення камер відеонагляду – це не лише засіб, що допомагатиме поліцейським знаходити правопорушників та розкривати злочини, а й передусім жителі міста почуватимуться безпечніше.

Про це йшлося в ефірі програми «На часі гість» телеканалу «Аверс».

«У Ковелі були певні напрацювання, було порозуміння з депутатським корпусом, у лютому, буквально перед моїм переходом до Луцького відділу поліції, відбулася сесія Ковельської міськради й було виділено кошти на встановлення сучасних камер відеонагляду, які зчитуватимуть номерні знаки та розпізнаватимуть обличчя, – розповів він. – Ця система відеонагляду допомагатиме розкривати злочини в Ковелі. У Луцьку я неодноразово спілкувався з цього приводу із виконувачем обов’язків міського голови, із департаментом муніципальної варти, адже вони теж мають стосунок до програми «Безпечне місто». У нас є порозуміння з цього питання, працюємо в одному напрямку для забезпечення порядку в місті».

Зі слів Івана Туся, такі камери вже частково встановлено в Луцьку, втім коли система буде більш розгалуженою, правоохоронцям стане легше працювати. «Сподіваємося, що вже до кінця цього року система відеонагляду в рамках програми «Безпечне місто» запрацює», – додав він та зазначив, що завдяки системі відеонагляду вже розкрито чимало злочинів.

До того ж, записи з камер можуть бути використані в суді як докази й слідчому стане легше доводити винуватість особи, а прокурору – підтримувати обвинувачення. «Це сприяє принципу безповоротності покарання», – наголосив Іван Тусь.

Окрім того, т.в.о. начальника Луцького відділу поліції зупинився на питанні застави, яке вважає болючим. «Є багато випадків, коли особи скоюють корисливі, умисні тяжкі злочини. Відповідно до ухвали суду, визначають суму застави, яку вони мають право внести. І зазвичай такі особи мають чи знаходять ці гроші і йдуть на волю та продовжують злочинну діяльність, – пояснює він. – Мабуть, правильніше було би такий запобіжний захід, як застава, використовувати суто за необережні злочини. Бо якщо людина вже неодноразово судима, це є свідченням того, що вона продовжуватиме злочинну діяльність. І інститут застави не є надто дієвим. До того ж, трапляється, що після внесення застави особи ухиляються від слідства, їх оголошують у розшук. А поки їх шукають, вони скоюють нові злочини».

Іван Тусь також відзначив, що незважаючи на карантин і складну фінансову ситуацію багатьох громадян, рівень злочинності в місті не збільшився, хоча це багато хто прогнозував. «Криміногенна обстановка в Луцьку приблизно на тому самому рівні, що й до карантину», – запевнив він.

Питання щодо браку кадрів т.в.о. начальника Луцького відділу поліції назвав риторичним. «Є певний некомплект підрозділів, але мене тішить те, що випускники вищих навчальних закладів системи МВС, які проходять у нас практику, висловили бажання після отримання диплома працювати в Луцькому відділі поліції, – не без гордості додав він. – Це свідчить про те, що є нормальний колектив, хороша атмосфера та професійне ядро, здатне навчити молодого фахівця».

Загалом, зауважив Іван Тусь, кадровий некомплект можна пояснити тим, що Луцький відділ поліції є кузнею кадрів для інших правоохоронних органів, зокрема для Головного управління Нацполіції, прокуратури, судів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Василь Показати IP 26 Травня 2020 11:32
Камери повністю встановлені на 55 кварталі. Таке враження, що завдання було не встановити безпечне місто а просто поставити камери..., що і було зроблено ніхто ніяких правопорушень по них не відстежує в мене складається враження, що вони взагалі не працюють а якщо і працюють то зорієнтовані не на допомогу мікрорайону а на те щоб відстежувати транспортний потік.... для чого це робилося питання до депутатів?
Сергій Показати IP 26 Травня 2020 13:48
Хто міняє безпеку на свободу той втратить і свободу і безпеку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus