USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Бюджет Волині: на що витратять більше 8 мільярдів

21 Лютого 2018 08:00
Опісля з’ясування усіх проблемних питань і детального аналізу розробленого проекту документа, зокрема на проведених бюджетних слуханнях за участю всіх розпорядників коштів, на позачерговій сесії Волинської облради депутати погодили бюджет на 2018 рік у розмірі 8,382 мільярда гривень.

«Багато хто нарікав на депутатів за те, що ми не проголосували за бюджет у кінці (2017, – ВН) року. Ці нарікання марні, а хто кричав «усе пропало» – або не фахівець, або провокатор. Ми зробили свою роботу якісно та зважено підійшли до підготовки головного фінансового документу області», – зазначив голова облради Ігор Палиця після погодження бюджету.

Він також наголосив, що протягом усього року депутати мають продемонструвати показову роботу, аби прийнятий бюджет був збалансованим, а процеси розподілення коштів – максимально прозорими. Для цього, наприклад, під час крайньої сесії депутати прийняли бюджетний регламент, який дозволить своєчасно, протягом року, розподіляти вільні залишки коштів.

Передбачено, що загальні витрати обласного бюджету складуть 8,382 мільярда гривень.

Так, найбільше витрат (понад 80 %) із обласного бюджету у 2018 році буде здійснено за рахунок трансферів місцевим бюджетам. Значну частину коштів спрямують на видатки по переліку захищених статей, який враховує оплату праці, закупівлю медикаментів і перев’язувальних матеріалів, продуктів харчування, оплату комунальних послуг і енергоносіїв, соціальне забезпечення та підготовку кадрів вищими навчальними закладами І–ІІ рівнів акредитації.

Водночас більше половини (53 %) обсягу обласного бюджету, 4,4667 мільярда гривень, складають державні субвенції, які спрямують на виконання програм соціального захисту та соціального забезпечення органами місцевого самоврядування області, зокрема на виплату допомоги сім’ям із дітьми, малозабезпеченим родинам, особам із інвалідністю та ін.

Також у обласному бюджеті передбачено 70,7 мільйона гривень на реалізацію регіональних програм та 74,281 мільйона гривень – на соціальний захист, соціальне забезпечення населення та утримання дитбудинків. Натомість на будівництво, ремонт та утримання доріг області цього року виділено 393,9135 мільйона гривень. Ці кошти мають розподілити в ході роботи створеної тимчасової спеціальної комісії обласної ради, яка узгоджуватиме, разом із головами ОТГ, сільських, селищних і районних рад, перелік доріг на Волині, які потребують першочергового ремонту.

Особливий акцент при розрахунку бюджетних видатків, своєю чергою, зроблено, зокрема, на галузях освіти та охорони здоров’я.

ОСВІТА

Обсяг видатків на освітню галузь у 2018 році має скласти 752 мільйона гривень, із яких 190,58 мільйона становить освітня субвенція з державного бюджету, а 203,697 мільйона гривень – дотації з державного бюджету. Загальна сума враховує видатки на фінансування та утримання 44 освітніх закладів області, зокрема трьох державних вищих навчальних закладів І–ІІ рівнів акредитації.

Цього року на оплату праці освітянам визначено 486,986 мільйона гривень, 997,4 тисячі гривень натомість спрямують на придбання медикаментів і перев’язувальних матеріалів навчальним закладам, а на оплату комунальних послуг і енергоносіїв – 53,697 мільйона гривень.

На харчування, своєю чергою, витратять 39,773 мільйона гривень. Ще 64,888 мільйона гривень призначено на виплату стипендій. У цю суму враховано й матеріальну допомогу студентам.

4,868 мільйона гривень потрібно буде на придбання путівок обдарованим учням та учням-пільговикам, закупівлю навчальної літератури, виплату матеріальної допомоги при працевлаштуванні, одноразову допомогу випускникам педагогічних спеціальностей, які укладатимуть договори про працевлаштування в сільській місцевості, допомогу дітям-сиротам на придбання одягу, взуття та інвентарю, допомогу на особисті потреби дітей-сиріт.

Цього року заплановано теж провести реконструкцію будівель комунального підприємства «Волинський обласний санаторій матері і дитини «Турія» під навчально-оздоровчий комплекс Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою в Ковелі. Вартість робіт оцінили в 5 мільйонів гривень.

Окрім того, значні суми скерують на реалізацію заходів із позашкільної роботи, проведення конкурсів професійної майстерності, патріотичного виховання учнів та молоді, оздоровлення дітей окремих категорій у рамках регіональних програм. Загалом із цією метою передбачено 2,555 мільйона гривень.
ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

На галузь охорони здоров’я області цього року передбачено 1,02 мільярда гривень, із яких 677,439 мільйона гривень становить субвенція з державного бюджету.

Так, медичну субвенцію спрямують на придбання лікарських засобів, виробів медичного призначення, лабораторних реактивів для закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (3,149 мільйона гривень); на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет (15,538 мільйона гривень); на лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу (29,811 мільйона гривень) і на виплату щомісячної державної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям (206 тисяч гривень).

Ще 92,025 мільйона гривень додатково планують спрямувати на утримання окремих медичних закладів області, з яких 49,099 мільйона гривень – на фінансування обласного перинатального центру, котрий мають відкрити у 2018 році.

Водночас найзначнішу частину видатків, спрямованих на галузь охорони здоров’я, становлять витрати на виплату заробітної плати медперсоналу, а також на оплату енергоносіїв і комунальних послуг (55,472 мільйона гривень).

Також на придбання медикаментів і перев’язувальних матеріалів окремим категоріям хворих у бюджеті заплановано 3,774 мільйона гривень, із яких 1,4 мільйона гривень – на потреби обласного дитячого територіального медичного об’єднання; 2,374 мільйона гривень – обласній клінічній лікарні. Водночас на зубопротезування та придбання слухових апаратів інвалідам війни в обласному бюджеті передбачено 900 тисяч гривень.

Цього року медичним закладам області мають придбати й ангіографічне обладнання за 11,538 мільйона гривень. Ще 54,537 мільйона гривень спрямують на утримання трьох медичних коледжів, а 1,358 мільйона гривень – на функціонування медичної бібліотеки в області.

КУЛЬТУРА

110,796 мільйона гривень становить загальний обсяг видатків, спрямованих на галузь культури та мистецтва Волині. Переважно ці кошти підуть на виплату заробітної плати працівникам установ культури (89,507 мільйона гривень) та на розрахунки за спожиті цими установами енергоносії та комунальні послуги.

Окрім того, 29,353 мільйона гривень виділять на забезпечення діяльності Волинського коледжу культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського. Проект бюджету передбачає теж фінансову підтримку двох обласних академічних театрів і обласної філармонії (40,448 мільйона гривень), трьох обласних бібліотек (16,095 мільйона гривень), двох історико-культурних заповідників (3,97 мільйона гривень) та обласного науково-методичного центру культури (2,182 мільйона гривень).

12,947 мільйона гривень окремо направлять на утримання Волинського обласного краєзнавчого музею.

Водночас цьогоріч майже 5 мільйонів гривень передбачено на реалізацію Регіональної програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області на 2016–2020 роки, а 2,78 мільйона гривень – на проведення культурно-просвітницьких, літературно-мистецьких заходів, зокрема фестивалів «Берегиня», «Стравінський та Україна» й «Оберіг».

Фінансову підтримку протягом року отримають заслужений народний ансамбль пісні і танцю України «Колос», музей історії сільського господарства Волині – скансен, редакційно-видавнича група «Звід пам’яток історії та культури України» (загалом 1,6 мільйона гривень).

СПОРТ І ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА

На 2018 рік на галузь фізичної культури та спорту передбачено 39,996 мільйона гривень. За ці кошти область утримуватиме 7 установ та обласну штатну спортивну команду резервного фонду, а також надаватиме фінансову підтримку двом обласним ДЮСШ і трьом спортивним клубам («Динамо», «Україна» та «Колос»).

Із загального обсягу видатків 2,695 мільйона гривень використають на проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з олімпійських та неолімпійських видів спорту; ще 5,577 мільйона гривень – на фізкультурно-спортивну роботу та реабілітації осіб із інвалідністю, зокрема на утримання Волинського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» та обласної дитячо-юнацької спортивної школи інвалідів.

23,926 мільйона гривень спрямують, зокрема, на утримання та навчально-тренувальну роботу обласної ДЮСШ, Волинської обласної ДЮСШ із видів боротьби та ДЮСШ «Колос», на фінансову підтримку СДЮШОР «Олімп», ДЮСШ «Юний динамівець», а також на забезпечення підготовки спортсменів вищих категорій.

Додатково більше 7 мільйонів гривень скерують на підтримку фізкультурно-спортивного руху на Волині, зокрема на утримання обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», проведення масових фізкультурно-спортивних заходів і на підтримку спортивних організацій.

До того ж на виплату стипендій учасникам міжнародних змагань, перспективним спортсменам області та їхнім тренерам на 2018 рік передбачено 2,9 мільйона гривень.

БУДІВНИЦТВО

Протягом 2018 року на Волині заплановано провести реконструкції та капітальний ремонт у низці закладів охорониздоров’я. У цілому з цією метою спрямують 161,911 мільйона гривень.

Так, відповідно до проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», який реалізується спільно з Міжнародним банком реконструкції та розвитку, заплановано провести капітальні ремонти Луківської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, амбулаторії загальної практики сімейної медицини в Жовтневому, Володимир-Волинської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, Литовезької амбулаторії ЗПСМ та ін. (загалом 15,07 мільйона гривень).

Реконструкцію приміщень передбачено провести Турійської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, Привітненської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, Лаврівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, Олицької амбулаторії ЗПСМ, Чаруківської амбулаторії ЗПСМ, торгового центру під Володимир-Волинську амбулаторію загальної практики сімейної медицини № 2, Зимненського фельдшерсько-акушерського пункту, Центру первинної медико-санітарної допомоги № 1 у Луцьку, військкомату під амбулаторію загальної практики сімейної медицини в Рожищі, дитячої поліклініки ЦРЛ у Ковелі тощо. На реконструкцію приміщень мають у цілому скерувати 146,84 мільйона гривень.

Окрім того, більше 6 мільйонів гривень спрямують на завершення будівництва жіночої консультації Волинського обласного перинатального центру.

Водночас на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт має надійти державна субвенція у розмірі 6,906 мільйона гривень.

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО & ЕКОЛОГІЯ

У цілому на агропромисловий розвиток області передбачають видатки в сумі 6,271 мільйона гривень.

Кошти заплановано скерувати на реалізацію програм в галузі сільського господарства, співфінансування проекту «Ключ до успіху. Покращення економічної ситуації в сільській місцевості Волинської області України та Брестської області Республіки Білорусь шляхом розвитку сільськогосподарських кооперативів».

3,256 мільйона гривень запропоновано виділити на природоохоронні заходи програми «Екологія 2016–2020», а на забезпечення охорони тваринного світу та боротьбу з браконьєрством, комплексний моніторинг стану природного середовища на території області – 1,136 мільйона гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus