USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Боротьба з приміськими маршрутками: у Луцькраді готують позовні заяви до ОДА

2 Лютого 2022 11:55
Протягом двох тижнів у Луцькій міськраді напрацюють проєкти позовних заяв про скасування відповідних рішень та інших документів дозвільного характеру від Волинської облдержадміністрації щодо приміських маршрутів, що курсують Луцьком. Адже такі дозволи порушують вимоги чинного законодавства.

Про це йшлося 2 лютого під час чергового засідання виконавчого комітету Луцької міської ради, на якому розглянули проєкт рішення про звернення щодо організації руху приміських автобусів вулицями міста Луцька та населених пунктів Луцької міської територіальної громади.

Керівник відділ транспорту Віктор Главічка розповів, що в Луцькій громаді організовано сполучення до сіл Сапогове, Жабка, Прилуцьке, Княгининок, Великий Омеляник, Озденіж, Кульчин, Клепачів, Жидичин тощо. Наприклад, із метою забезпечення перевезень до сіл Забороль та Богушівка відкрито автобусний маршрут № 30 «с. Богушівка – вул. Дубнівська».

«Найбільш проблемним є функціонування автобусного маршруту № 30, оскільки всупереч вимог Меморандуму про співпрацю між Волинською обласною державною адміністрацією та Луцькою міською радою департамент ОДА не змінив шлях автобусного маршруту № 251 «Підгайці – Забороль». На цей маршрут було проведено конкурс та залучено вісім одиниць транспорту параметрів Євро-2. Виведені з експлуатації на міських маршрутах автобуси з екологічними нормами Євро-2 повертаються в місто у вигляді приміських маршрутів, що повністю дублюють міські автобусні маршрути. Приміські маршрути організовуються з пробігом 90% по території Луцької громади без вивчення потреби в цих перевезеннях та нехтуванням запроваджених правил: автоматизованою системою обліку оплати проїзду, встановленим порядком її функціонування тощо», – наголосив він.

Читати ще: Жоден не надає належних послуг: два перевізники в Луцьку їздять одним маршрутом

Як наголосив, у Луцьку хаотично створюються місця відстою автобусів приміських маршрутів, зокрема на вул. Глушець (Волинська обласна філармонія), у районі Центрального ринку, на вул. Конякіна (АТБ), на 40-му кварталі. Найбільш завантаженою приміським транспортом, своєю чергою, є площа перед залізничним вокзалом.

Читати ще: Біля залізничного вокзалу в Луцьку замість місць відстою автобусів буде платна парковка

Віктор Главічка наголосив, що департамент інфраструктури Волинської ОДА, формуючи свої маршрути, які розпочинаються з обласного центру, жодного разу не узгоджував їх із міськрадою, що є порушенням ЗУ «Про автомобільний транспорт». Він додав, що на багатьох маршрутах міг би курсувати електротранспорт, однак поки це неможливо через завантаження шляхів приміським транспортом.

Тому в міськраді підготували чергове звернення до Волинської обласної державної адміністрації з вимогою дотримуватися усіх нормативних документів.

«Виконавчий комітет Луцької міської ради заявляє рішучу незгоду з діями департаменту інфраструктури облдержадміністрації, який не уповноважений організовувати рух вулицями міста Луцька і діє всупереч вимогам чинного законодавства, залучаючи для цього транспортні засоби, що не відповідають сучасним вимогам міських перевезень, не ведуть обліку оплати проїзду пасажирів та фактичного пасажиропотоку. Місто перетинають маршрути Львівського, Володимирського напрямку, їдучи до АС-1, і навпаки: автобуси Ківерцівського, Рівненського напрямку, що рухаються до АС-2. Таким чином, створена паралельна маршрутна мережа, яка демпінгуючи міських перевізників негативно впливає на міські тарифи та на існування міських маршрутів не лише автобусних, а й тролейбусних. На площі біля залізничного вокзалу створено стихійну автостанцію для Рожищенського напрямку», – наголошено в тексті звернення.

Луцький міський голова Ігор Поліщук звернув увагу, що міськрада надсилала вже кілька звернень до ОДА, однак вони не принесли очікуваного результату. Тому він дав протокольне доручення юридичному департаменту підготувати позовні заяви про скасування дозвільних рішень облдержадміністрації на згадані приміські маршрути.

Нагадаємо, усупереч постанові Кабміну Волинська обласна державна адміністрація продовжує договори з перевізниками, які курсують приміськими атобусними маршрутами на території Луцької громади.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
жлл Показати IP 2 Лютого 2022 12:31
Богушівка №30 в Заборолі розвертається!
Саша з Богушівки до жлл Показати IP 2 Лютого 2022 12:44
Ми самі здивовані такому рішенню і нерозусміємо чому автобус розвертаєтся біля повороту на Сімаки.
Безробітній до Саша з Богушівки Показати IP 2 Лютого 2022 18:45
Давайте відверто, в Богушівці настільки малий пасажиропотік, що окрім ранішнього і вечірнього часу там майже не має кого возити. Ну не вигідно перевізнику ганяти порожні автобуси.
ОДА Показати IP 2 Лютого 2022 12:37
Ну-ну... В ЛЮДЕЙ спитайте, треба їм приміські маршрути, чи ні...
Федя з Побєди Показати IP 2 Лютого 2022 12:38
Ото пішла заруба ! Робимо ставки, панове !
Саша з Богушівки Показати IP 2 Лютого 2022 12:42
Поки ви возитесь з позовними заявами мешканці с.Богушівка добираються хто як може нерозраховуючи на Автобус №30, який пофакту на половину "кастрований" оскільки не всі рейси виконує в с. Богушівка.
Громада Показати IP 2 Лютого 2022 12:48
Для приміських автобусних маршрутів - обладнати перерехоплюючі пункти пересадки на адміністративній межі Луцька і, як виключення, до остаточного їх будівництва тимчасово на один рік надати дозвіл на використтання автостанцій №1 і №2 !
ахахах Показати IP 2 Лютого 2022 14:34
Чиї інтереси лобіюєте панове? Аж ніяк не людські! За тими "напрямками", про які ви говорите, люди в основному добираються на роботу в Луцьк. Давайте ще й тут на людях поїздимо! В людей статки ж "мільйонні", витримають!?
... Показати IP 2 Лютого 2022 15:54
Тієї 30 то дві, то три одиниці курсує. Годину можна простояти на зупинці, щоб дочекатися. Дякувати Богу є 251 - хоч додому можна добратися!
Саша з Богушівки до ... Показати IP 2 Лютого 2022 16:23
Тому ви на №30 і скаржитеся тому що №251 перебиває весь пасажиропотік. №251 це приміський маршрут а ви і ми в тому числі є містом.
джем до ... Показати IP 2 Лютого 2022 18:55
Чому ви не бачите взаємозв'язок? Тому і так погано їздить 30 через ту вашу 251.
Саша Показати IP 2 Лютого 2022 16:43
Від вокзалу одна маршрутка їде. З/д вокзал- одна маршрутка! Чесно сказати незнаю в Україні міста де б так було.
Лучанин Показати IP 2 Лютого 2022 20:53
251 чудовий маршрут, їздить часто, в підгайці і до забороля заїхати без проблем, ось тільки чому луцька міська рада ділить місто і село як дві різні держави, чи сільські люти не ті самі люди і не платять податки луцьку, чи в них інший фінансовий інтерес в їхній 30, треба задуматись.
Безробітній до Лучанин Показати IP 3 Лютого 2022 03:01
251 маршрутка - це зношені зламки які їздять без валідаторів, і у них дорожчий проїзд. Так що краще ви самі задумайтесь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus