USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Будівництво 15-поверхівок у сквері по проспекту Волі назвали «деградацією»

11 Листопада 2016 21:38
«Деградацією проектної діяльності» вважає проект будівництва двох п’ятнадцятиповерхових будинків на невеликій ділянці зеленої зони навпроти гімназії №4 у Луцьку заступник начальника управління містобудування та архітектури.

Про це йшлося під час засідання круглого столу «Сучасний образ історичного Луцька: проблеми і перспективи» 11 листопада.

Заступник начальника управління містобудування та архітектури Ярослав Матвіїв, говорячи про можливе будівництво багатоповерхівок поблизу входу до Центрального парку та навпроти гімназії №4, зазначив, що під час розгляду плану зонування території Луцька міськрада ухвалила рішення про територію у межах вулиць Глушець та Паркової. На цій території є земельні ділянки у приватній власності колишніх депутатів Луцької міськради. Їх надали у власність до 2009 року, тобто, до моменту затвердження генерального плану Луцька. Зараз територію, яка, відповідно до генерального плану міста, є зеленою зоною загального користування, хочуть забудувати. Управління, з його слів, вирішило запустити справу в законне русло та дати дозвіл на розробку документації, обговорити питання з громадськістю.

На ділянці, відповідно до проекту, пропонують багатоповерхову забудову. Передбачена група багатоповерхівок поблизу входу у парк, а біля церкви ікони Холмської Богоматері вирішили побудувати два п’ятнадцятиповерхові будинки та низку допоміжних будівель, гаражів тощо. З його слів, міськрада вчинила неправильно, закріпивши пів гектара зеленої зони за Волинською єпархією для будівництва храму, всупереч негативним висновкам архітекторів. Будівництво дозволили усупереч генеральному плану. Посадовець зізнався, що не став би проектувати будівництво двох п’ятнадцятиповерхових будинків та «незрозумілих споруд» поряд з існуючою багатоповерхівкою. Відповідно до норм, з його слів, для таких будинків потрібна значно більша територія. Отже, проект він назвав «деградацією нашої проектної діяльності», зумовленою бідністю, яку відчувають архітектори, нехтуючи кодексом честі.
Посадовець закликав громадян писати зауваження щодо проекту, адже, якщо громада це проігнорує, вважатиметься, що проект успішно пройшов процедуру громадського обговорення.

Своєю чергою, краєзнавець Ігор Левчук зауважив, що церква побудована в зеленій зоні. Відповідно до генплану, там не передбачено будівель. Під час будівництва храму було декілька спроб відкрити кримінальне провадження, адже будівництво ведеться на території колишнього кладовища, що становить цікавість для археологів. Міністерство культури давало висновок про заборону будь-яких робіт без археології. З його слів, викопані могили вантажили в мішки для сміття, а священик особисто возив їх за місто автівкою. Роботи були зупинені, археологи почали проводити розкопки та знаходили унікальні знахідки. Невдовзі після цього на ділянці почали забивати сваї. Будівництво на могилах Ігор Левчук назвав блюзнірством. З його слів, представники церкви під час містобудівної ради пояснювали, що багатоповерхівками повинні розрахуватися зі спонсорами будівництва церкви.
За підсумками круглого столу підтримали резолюцію, у якій йдеться про неприпустимість багатоповерхового будівництва на схилах скверу біля Луцької гімназії №4. Також неприпустимою назвали забудову охоронних зон Державного історико-культурного заповідника, заплави річки Стир на вулиці Ковельській, 17, водоохоронної зони вулиці Глушець біля мосту села Рованці, будівництво багатоповерхівок поблизу входу до Центрального парку культури та відпочинку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
олег Показати IP 11 Листопада 2016 21:47
длбні! там же було кладовище !!
Гицель Показати IP 11 Листопада 2016 22:23
Симпатичний песик....
123 Показати IP 11 Листопада 2016 22:24
Якби я був ГБшником, я б відповідальним за архітектуру Луцька та його забудову подарував би колумбійський краватку. В першу чергу Карабану..
Низалежный нераб до 123 Показати IP 11 Листопада 2016 23:08
Ты не гбшник, никогда им не был и не станешь, зачем эти влажные мечты???
123 до Низалежный нераб Показати IP 12 Листопада 2016 00:50
Фу. Русскім міром засмерділо...
123 нераб до 123 Показати IP 12 Листопада 2016 16:41
Аргументированно... Сугс дальше
Сява до 123 Показати IP 12 Листопада 2016 16:54
коментар було видалено
він до 123 Показати IP 12 Листопада 2016 13:26
За це матвіів і відповідав десяткм років як головний художник міста при декількох головних архітекторах, а карабан яке відношення має до архітектури
Низалежный нераб Показати IP 11 Листопада 2016 23:04
Просритесь кирпичами, построят, продадут, деньги потратят а вы и дальше просирайтесь вкаментах
123 Показати IP 12 Листопада 2016 00:25
Ну звичайно ПАНЕ МАТВІІВ.......будуйте!!!! Там будувати можна, а от мені звичайному жителю на "земельній ділянці для будівництва та обслуговування житлового будину з надвірними будівлями та спорудами" збудувати житловий будинок на 130 кв.м дасте дозвіл? Чи й далі будете відписувати папірцями >:)
лучани Показати IP 12 Листопада 2016 06:30
Які багатоповерхівки?!!!!! А церковники наґлїють!!!! То ж будете відповідати............
Виборець Показати IP 12 Листопада 2016 08:26
Вже навіть не смішно віє цієї влади,а просто противно.Мерзота...
Петро Показати IP 12 Листопада 2016 08:51
Для Романюка Миколи головне загребти гроші собі в карман - а на лучан йому на......
Надія Показати IP 10 Квітня 2017 11:54
Сквер входить до зеленої зони загального користування відповідно до генерального плану міста. До того ж це територія колишнього кладовища.Кожен, що хоче те і робить? Має діяти закон. Зелена зона належить громаді, а не церковним діячам. Крім того будівництво, задумане церковними діячами є небезпечним для 14-поверхівки, загрожує їй руйнацією, бо така близькість є неприпустимою з точки зору архітектури. Хто відповідатиме за життя і за майно? Побудував церкву, молись і радій, що до тебе ходять люди. Але це не означає будувати у людей будинки на голові!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus