USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Ковельська, 17: забудову охоронної зони заповідника у Луцьку назвали абсурдом

11 Листопада 2016 17:53
Численні порушення законодавства та абсурдність проекту забудови історичної частини Луцька: фахівці, посадовці та депутати міськради розкритикували черговий проект забудови ділянки на вулиці Ковельській, що розташована в охоронній зоні історико-культурного заповідника.

Про це йшлося під час засідання круглого столу «Сучасний образ історичного Луцька: проблеми і перспективи» 11 листопада.

Як зауважив заступник начальника управління містобудування та архітектури Ярослав Матвіїв, ділянка розташована в зоні охорони ландшафту, відповідно до генплану історико-культурного заповідника. Коли посадовця змушували в кабінеті міського голови дати містобудівні умови, він казав, що перш за все потрібно розробити історико-архітектурний опорний план заповідника та внести зміни в цей генплан. Порозуміння не було і він залишився при своїх поглядах. Він зізнався, що його змушували давати містобудівні умови, що дозволили б будувати будинки на цій території, яка є складною і входить в зону підтоплення. Так, відповідно до висновку інституту «Водопроект», не рекомендують здійснювати будівництво на цій ділянці. До того ж, екологи також вважають, що не варто забудовувати пойму річки Стир.


Ярослав Матвіїв наголосив, що відхилив проект забудови, тому що вбачає в ньому абсурд. Втім, на рівні дирекції історико-культурного заповідника та області проти будівництва не заперечують у разі погодження центральним органом охорони культурної спадщини. З його слів, генплан заповідника діє, і його можна скасувати лише рішенням міськради. Водночас забудовник наполягає на видачі містобудівних умов, а генеральний план Луцька передбачає на ділянці будівництво.

Офіційно проекту не розглядали в управлінні містобудування та архітектури та в архітектурній раді, тож немає причин виносити його на розгляд виконкому. Зі слів посадовця, виконком низько впав у його очах після затвердження забудови в районі вулиці Глушець, який суперечить генплану міста.

Краєзнавець Ігор Левчук зауважив, що ділянка на Ковельській, 17 входить до охоронної зони історико-культурного заповідника, продемонструвавши генплан заповідника. Тут заборонена будь-яка діяльність, що може спотворити ландшафт. За свідченням археологів, у цій частині міста зароджувалося життя у місті і тут виявляли знахідки, датовані третім тисячоліттям до нашої ери. У пояснювальній записці головного архітектора міста Леоніда Герасимюка йшлося про те, що ділянка є зоною охорони природного ландшафту, але наприкінці записки містився дивний висновок про те, що ділянку можна забудовувати.

Щодо облаштування на ділянці заїзду зі світлофором, який почали здійснювати цьогоріч, є кримінальне провадження. У п’ятницю відібрали останній документ, який бодай якось давав дозвіл на роботи – декларацію. Територія фактично належить до категорії, де дозволи на будівництво повинно надавати Міністерство культури. Тобто, рішення про облаштування заїзду не вписується в норми законодавства та є, зі слів Ігоря Левчука, корупцією.

Голова фракції «УКРОП» у міськраді Ігор Поліщук поцікавився в Ярослава Матвіїва, чи може міська рада взяти на себе функцію затвердження проектів детального планування, яка зараз належить виконкому. Посадовець відповів, що це передбачає закон «Про місцеве самоврядування».

Ігор Поліщук зазначив, що фракція виступає проти забудови цієї ділянки через повну невідповідність нормативно-правовим актам усіх рівнів. Іншим питанням є збереження панорами історичної частини міста. з його слів, на розгляд сесії міськради винесуть проект рішення щодо передачі затвердження проектів детального планування з компетенції виконкому міськраді. Це, з його слів, дасть можливість не затверджувати все поспіль, як робить виконком, а фахово розбиратися у кожному з питань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Люцьк !!!!!!! Показати IP 11 Листопада 2016 23:49
Що всі на голову хворі, яка забудова на болоті може бути, хіба ставок для качок !!!!!!!!
Я проти Показати IP 12 Листопада 2016 08:21
Дві 15 ти поверхівки напроти 4 школи???? Це треба взагалі нічого не боятися, щоб дати дозволи!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus