USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Будувати церкву на Конякіна в Луцьку не дозволять нікому задля збереження парку?

15 Травня 2009 18:35
Будувати храм по вулиці Конякіна, що в обласному центрі Волині, не дозволять ні УПЦ, ні УПЦ (КП). Таке рішення одноголосно підтримали усі дев’ять членів тимчасово створеної у міськраді комісії щодо вирішення конфлікту по будівництву двох церков, – інформує 15 травня репортер «Волинських Новин».
 
Члени комісії по черзі заслухали представників УПЦ (КП) та УПЦ,  їхню мотивацію та аргументи щодо будівництва храму. Першою висловила свою позицію сторона Київського патріархату.
 
За словами її представників, релігійна громада була зареєстрована у 2000 році і саме з тих пір йшлося про виділення земельної ділянки під будівництво храму. Якщо громада УПЦ була зареєстрована пізніше, то ми маємо більше права претендувати на ділянку, – мовили вони. У 2005 році розпочалися збори усіх документів. Наразі уже, за гроші громади, зроблені усі висновки, акти обстеження. В загальному на всі процедури витрачено приблизно 15 тисяч гривень. «А зараз стидно в очі людям дивитися, треба було не давати почати», – обурювалися представники УПЦ (КП).
 
Члени УПЦ, які виступали другими, також висловили свою позицію. Вони розповіли, що їхня громада була зареєстрована 2001 року і також одразу від неї йшла мова про виділення землі. Проте, за словами представників УПЦ, ними принципово не було вказано, де саме має постати храм, а сама міська рада запропонувала вулицю Конякіна, де парк. З того часу збиралися й опрацьовувалися документи, на які витрачено приблизно 10 тисяч гривень грошей громади.
 
До слова, також запросили людину, яка особисто підписувала громадам документи, – заступника директора департаменту містобудування, головного художника міста Ярослава Матвіїва. Пан Матвіїв розповів, за часів Кривицького (колишнього Луцького міського голови – «ВН») було прийнято рішення дати дозвіл на будівництво двох храмів. Ділянка Київського патріархату була кращою і розташовувалася поблизу Апеляційного суду, – зауважив пан Матвіїв. Проте пізніше суд захотів розширюватися і «шановні депутати тихенько проголосували, відібрали ту земельну ділянку для храму Івана Предтечі і дали суду», – сказав свідок подій. «Через те це все й почалося», – додав він.
 
Окрім того, під час засідання комісії йшлося й про те, що кожен із патріархатів має у Луцьку як зведені, так і ще розпочаті й недобудовані церкви. В УПЦ (КП) працюючих виявилося 9, а в УПЦ – 12 храмів.
 
На вулиці Конякіна, згідно з містобудівним обґрунтуванням, не може розміщуватися дві церкви, а надавати право на будівництво комусь одному – теж несправедливо. Врешті, після більш як півторагодинної дискусії, члени комісії одноголосно вирішили рекомендувати нікому не надавати права на будівництво, аби не розпалювати міжконфесійних конфліктів. Натомість на сесію міськради рекомендовано внести зміни у містобудівну документацію, і з метою збереження скверу на Конякіна заборонити будівництво храмів.
Нагадаємо, конфлікт між двома Церквами \"виплив на поверхню\" під час сесії Луцької міськради 25 березня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 18 Травня 2009 10:20
Все ясно. Прийняти Соломонове рішення депутатам не під силу...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus