USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Часи, коли чиновники жили, наче в окремій реальності, – це минуле, яке треба викорінювати»: Григорій Недопад – про рік на посаді голови облради*

8 Грудня 2021 13:46
«Часи, коли чиновники жили, наче в окремій реальності, – це сіре минуле, яке треба викорінювати», – переконаний голова Волинської обласної ради Григорій Недопад. І справді, коли дивишся на цього відкритого й усміхненого чоловіка, руйнуються укорінені стереотипи про посадовців.

Нещодавно минуло 365 днів з початку каденції Григорія Недопада на посаді очільника області. Про те, яким був цей рік, про складнощі, злети й падіння, а також про прогнози на 2022-й він розповів у інтерв’ю Інформаційному агентству Волинські Новини.
Григорію Вікторовичу, 2021-й плавно підходить до завершення. Зазвичай дванадцятий календарний місяць – час підбивати підсумки. Власне, що вдалося зробити за рік на посаді голови обласної ради, а що ні?

2021 рік видався непростим. Не менш складним буде і рік прийдешній. До проблем, пов’язаних з пандемією, додалася і дорожнеча енергоносіїв та не прогнозованість їх вартості на перспективу. Тому в проєкті бюджету на 2022 рік ми закладаємо щонайменше 30 мільйонів, щоб швидко реагувати на виклики, зокрема й розв’язувати нагальні проблеми з пандемією. Щоб звести кінці з кінцями, мусимо дуже ретельно все прорахувати.
Якими були бюджетні слухання, що передують сесії, під час якої формуватимуть бюджет-2022?

Упродовж майже двох тижнів день у день ми детально аналізували діяльність, штати, видатки і потреби не тільки кожної галузі, а й кожного комунального закладу, а таких у нас – понад сотня. Загальною для всіх є проблема нестачі асигнувань на енергоносії, оскільки у 2021 року в бюджетах закладалася ціна майже утричі менша, ніж утворилася на початок опалювального періоду. При цьому держава щороку скорочує області як додаткові дотації, так і цільові субвенції. Найбільша прогалина наступного року утвориться у фінансуванні галузі освіти. Держава більш як удвічі піднімає розмір стипендій, а фінансовий ресурс на це не передбачає. Додаткових 60 мільйонів гривень взяти просто немає звідки. Тому ми змушені вдатися до оптимізації, найперше у системі профтехосвіти. Паралельно працюватимемо з центральними органами влади над вирішенням проблем у цій сфері, адже ПТНЗ і досі перебувають в управлінні держави, хоча утримуються з обласного бюджету. На галузь освіти загалом спрямовується 50% загального його обсягу.
Як оцінюєте роботу депутатського корпусу в 2021 році? Чи вдалося порозумітися з обранцями громади й чи можна назвати таку співпрацю плідною?

Оскільки рішення ухвалюють більшістю голосів, роботу з депутатським корпусом можу сміливо назвати злагодженою. Звичайно, без політики ніяк. І це спостерігається у сесійній залі. Але ведеться предметна робота у комісіях. Звичайно, є дискусії. Але на погоджувальній раді приймається спільне рішення, щоб рада загалом могла без зволікань і затяжних політичних баталій приймати важливі для області рішення.

Чи вдалося порозумітися з виконавчою вертикаллю влади, зокрема з головою облдержадміністрації Юрієм Погуляйком?

Не буду приховувати: після того, як депутати висловили недовіру голові Волинської ОДА, був певний розрив у відносинах. Але для того, аби область рухалася далі, потрібно спілкуватися і знаходити спільні точки дотику. Мета і виконавчої гілки влади, і представницької – зберегти й наростити динаміку розвитку області. Але коли немає контакту між представницькою і виконавчою гілками влади, то результату не буде. В одній з розмов ми вирішили, що треба рухатися вперед і при цьому не заважати один одному.
Свого часу були великі надії на збільшення надходжень до місцевих бюджетів, завдяки діяльності комунального підприємства «Волиньприродресурс». Чи виправдалися вони?

КП «Волиньприродоресурс» почало працювати на бюджет лише цього року. І хоча його заснуванню всіляко перешкоджали, справа, розпочата за ініціативи Ігоря Палиці, сьогодні не тільки успішно розвивається, але і слугує прикладом для багатьох областей нашої держави.

За перший рік реальної роботи видобуто майже 5,5 тонни бурштину, проведено 6 аукціонів, де реалізовано без малого 5 тонн на суму близько 75 мільйонів гривень. Варто зазначити, що від рентних платежів у бюджетах місцевих громад залишається 30%, а 70% надходить у держбюджет. Також на місцях залишається і земельний податок, який сплачує КП «Волиньприродресурс». Наприклад, Маневицька громада надала для розвідки в оренду понад 300 гектарів землі. І хоч покладів бурштину на них не виявилося, місцевий бюджет усе ж отримав 500 тисяч орендної плати. Ну і, звісно, податок з доходів фізичних осіб. Що більша зарплата, то більші відрахування. А на «Волиньприродресурсі» вона сягає 30 тисяч гривень.

Після геологічної розвідки окремих площ ми побачили, що насправді не все так райдужно з покладами. Але маємо 52 тисячі гектарів ліцензійних площ, так що шукати є де.
Які перспективи розвитку вугільної промисловості на Волині?

Якість волинського вугілля доволі посередня. Його використовували у поєднанні з високоенергетичним, яке видобували на сході, а нині це окуповані території. Нашу вугільну галузь штормить уже понад 10 років. У держави нема коштів, щоб цю галузь реформувати. Немає й іноземних інвесторів, які могли б зацікавитися нашим вугіллям. Зараз оголошено курс на трансформацію вугільних регіонів. Чекаємо від уряду пропозицій. Голови територіальних громад теж працюють над цим. Бо варіантів лише два: або у цій галузі поставити крапку назавжди, або зробити новий виток.
На реставрацію Олицького замку на Волині виділили 10 мільйонів гривень. Чи надійшли ці кошти і чи вдасться їх освоїти до кінця року?

Разом із депутатами облради та народними депутатами від Волині нам вдалося домогтися, аби Олицький замок було включено до програми «Велика реставрація». Це шанс для Волині отримати ще один туристичний центр. Перший транш у 10 мільйонів призначений для проведення археологічних досліджень, без цього жодні інші роботи розпочати неможливо, таке законодавство. Залишиться ще невелика сума на консервацію об’єкта і мінімальне облаштування, як от порослі на будівлях дерева повидаляти. Розпорядником цих коштів є управління культури ОДА. І я дуже сподіваюся, що вся сума буде освоєна до кінця року, інакше, то буде великий гріх.
І про ситуацію на кордоні. Під час засідання координаційної ради розглядали питання щодо заходів, спрямованих на посилений захист українсько-білоруської ділянки кордону. Ви сказали, що обласний бюджет готовий виділити кошти з резервного фонду, який і передбачений на випадок надзвичайних ситуацій, за умови дозволу РНБО. Яка ситуація із цими заходами? Що вдалося реалізувати?

З державного бюджету на укріплення та облаштування ділянки українсько-білоруського кордону вже виділили 175 мільйонів гривень. Але і громади, і обласний бюджет не осторонь цього питання, бо у разі виникнення проблем, втрати можуть бути значно більшими, як теперішні видатки. Тому і фінансово, і організаційно ми допомагаємо укріплювати кордон. Налагоджено комунікації між правоохоронними структурами і очільниками територіальних громад. Словом, тримаємо руку на пульсі.
Які проблеми територіальних громад області були актуальними у 2021 році?

Зменшення находжень одного з основних бюджетоутворюючих податків – податку з доходів фізичних осіб, бо хтось перереєструвався, десь закрився бізнес, не витримавши наслідків пандемії. Зараз окремі громади справді в складній ситуації. Ми намагаємося їм допомогти. У другу чергу є багато інфраструктурних проєктів, які сама громада не може витягнути. І на це потрібно залучати державні асигнування і ми також надаємо організаційну підтримку у цьому.
Чи вже остаточно завершено процедуру обєднання громад?

Це еволюційний процес, і такої їх кількості, як є нині, на території області у перспективі не буде. Громада може існувати, якщо вона спроможна. На початку реформи об’єднання десь, на жаль, відбувалося не на підставі прагматичного аналізу та розрахунків, а на емоціях чи за принципом політичної доцільності. Тому позитивний результат є не по всіх громадах. Але є такі, які, навпаки, на початках викликали сумніви у спроможності, а зараз показують гарні результати і мають всі шанси на існування.
Яка ситуація із забезпеченням медикаментами пацієнтів після трансплантації органів?

Це дуже важке питання для обласного бюджету. На сьогодні ця потреба щонайменше складає 15 мільйонів гривень. Це доволі дороговартісні медикаменти, і пацієнти не можуть купувати ліки самостійно. Ті ж, ліки, які централізовано закуповує держава, підходять далеко не усім. Це питання держави, а не місцевих бюджетів, а тим більше, області, яка є дотаційною. Ми підготували з цього приводу звернення до центральних органів влади. Те саме стосується й забезпечення медпрепаратами пацієнтів з орфанними захворюваннями.
1 вересня 2021 року ви здобули науковий ступінь доктора філософії. Чи буде продовження? Чи плануєте здобути ступінь доктора наук? І коли знаходите час на навчання?

Моя діяльність на посаді голови облради тісно перегукується з темою моєї наукової роботи. Вона стосується місцевих бюджетів. Тому я дотичний і до теорії, і до практики цієї тематики. Я прихильник безперервного процесу навчання. В роботі мені це тільки додасть.
Які стратегічні цілі ви поставили перед собою на наступний рік?

У 2022 році в рамках програми «Велике будівництво» розпочнемо два масштабних проєкти – повну капітальну реконструкцію обласних лікарень – для дітей та дорослих. Загальна вартість робіт та обладнання перевищить 2 мільярди гривень. Обласний бюджет оплатить виготовлення проєктно-кошторисної документації. Якщо держава дотримається обіцяного, то реконструкцію дитячої лікарні буде завершено у 2023 році, а обласної клінічної – у 2024.
Олика – це ще один наш амбітний проєкт. Я лобіював його з 2015 року, ще будучи на посаді голови Ківерцівської райради. Коли побачив цю історичну будівлю вперше, було страшно: така краса, а в її стінах – люди психічно хворі. Ревіталізація Олики буде знаковою подією для області. Будемо розвивати й інші історичні пам’ятки та місця, бо туризм – це перспективна галузь для нашого регіону.

Окрім того, наступний рік хочемо проголосити роком дитини на Волині, що теж потребуватиме чимало зусиль та праці.

Вікторія СЕМЕНЮК



Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus