USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

Через лікарську помилку щодня помирає 30 українців – дослідження

13 Лютого 2019 21:09
В Україні через помилки лікарів, яких можна було уникнути, помирає понад 30 осіб щодня.

Про це під час круглого столу на тему Безпека пацієнтів у лікарнях України заявив доктор медичних наук, завідувач лабораторії безпеки стратегій в охороні здоров’я ДУ Інститут громадського здоров’я ім. О.М.Марзєєва НАМН України Юрій Скалецький, представляючи результати свого дослідження, пише УНІАН.

За його словами, у доповіді інституту медицини США за 1999 рік зазначалося, що щороку в США від помилок медичного персоналу, яким можна було б запобігти, вмирає до 100 тисяч пацієнтів.

В цілому кількість пацієнтів, які стають жертвою медичної помилки, перебуваючи в стаціонарі, становить від 8% у Великобританії, де вжито серйозних заходів безпеки щодо пацієнтів, і до 25% у Норвегії. У країнах з перехідною економікою і в країнах, що розвиваються, ця ситуація набагато гірша.

«Щодо динаміки смертності у вітчизняних стаціонарах. У 2013 році в порівнянні з 2001 роком стаціонарна смертність зросла більш ніж на 25 тисяч. Після 2013 року і окупації частини території України чисельність вибірки, яка підлягає статистичному дослідженню, знизилася, але в процентному відношенні ризик смертності в стаціонарі продовжував зростати», – додав він.

За словами доктора медичних наук, якщо брати рівень окремих областей України, то у Вінницькій області післяопераційна смертність у два рази нижча, ніж в цілому по Україні, і в понад три рази менша, ніж в Одеській області.

«Чи проблема це в наданні інформації про реєстрацію летальних випадків, чи це великі досягнення медицини у Вінницькій області, які потрібно нагороджувати і терміново поширювати на всю Україну, поки незрозуміло», – зазначив він, додавши, що в цьому випадку потрібно проводити додаткові дослідження.

«За нашими консервативними оцінками, кожен день у вітчизняних стаціонарах через проблеми, яких можна було б уникнути, тобто через помилки лікарів, помирає понад 30 пацієнтів. Це більше 10 тисяч людей за рік. Для порівняння: у дорожньо-транспортних подіях в Україні помирає щонайменше 10 осіб щодня. Від виробничого травматизму – менше однієї людини в день», – заявив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анатоль_ Показати IP 13 Лютого 2019 22:32
Я в шоці!
Статист Показати IP 14 Лютого 2019 04:56
Не в Україні, а в Волинській області.
Корiнний лучанин Показати IP 14 Лютого 2019 09:38
Европейская система освiти дае плоди.
Анонім до Корiнний лучанин Показати IP 14 Лютого 2019 10:07
українська традиція останніх 20-ти років - не працювати, а створювати видимість, що працюєш, не навчатися, а створювати видимість,що вчишся і т.д. - дає свої плоди
Корiнний лучанин до Анонім Показати IP 14 Лютого 2019 13:11
I це також.
1 Показати IP 14 Лютого 2019 11:00
Скількох лікарів притягнули до відповідальності?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus