USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Через Гунчика Волинь втратила 400 мільйонів

3 Листопада 2017 16:51
КП «Волиньприродресурс» могло би забезпечити легальний видобуток бурштину ще півроку тому, якби цьому не заважали прокиївські амбіції голови Волинської ОДА. За цей час бюджет області міг би поповнитися на близько 400 мільйонів гривень.

Про це йшлося під час програми «Актуальне інтерв’ю» ТРК «Аверс» за участю голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці.

«Коли я став головою обласної ради, відразу сказав про своє бачення: що всі надра повинні належати громаді Волинської області. Держава, своєю чергою, має право та можливість отримувати прибуток за рахунок податків, які сплачуються. Сам прибуток же повинен іти громаді області, адже, на жаль, у нас бюджет несамодостатній. Ми маємо дуже мало грошей», – розповів голова облради.

Також він відзначив, що облрада зі свого боку зробила все можливе, аби комунальне підприємство змогло отримати ліцензії на промисловий видобуток бурштину, міді та торфу.

«Була можливість отримати ці дозволи на приватне підприємство, де я був би акціонером, так, як це зробили в Житомирській і Рівненській областях. Я виступаю категорично проти цього, бо вважаю, що все, що знаходиться у землі, має належати волинянам», – відзначив Ігор Палиця.

Та додав: «Ми подали всі необхідні документи для отримання ліцензій на видобуток для того, щоб увесь прибуток йшов у волинський бюджет. Ми зробили усе для того, щоб почати працювати, не взявши ні однієї копійки з волинського бюджету. Зараз уже все готове, є інвестори, які побудували заводи, є інвестори, які готові вкладати гроші у промисловий видобуток бурштину… Але все зупинилося через те, що голова Волинської облдержадміністрації не підписує дозвіл на розробку проекту відведення землі. Уже навіть є рішення суду, яке зобов’язує Володимира Гунчика підписати дозвіл, але він подав на апеляцію».

За словами Ігоря Палиці, це й не дивно, адже голова ОДА виконує розпорядження, які надходять йому з Києва. Такі дії, передусім, загальмовують розвиток області, що впливає на самодостатність області навіть у плані розбудови лікарень, шкіл, спортивних об’єктів тощо.

Також голова обласної ради згадав про ДП «Волиньторф», яке зараз не має можливості провадити видобутки на тих ліцензійних ділянках, які має, адже ОДА не надає їм погодження для відведення землі.

«Чому? Тому, що «Волиньторф» готується на приватизацію вже під когось і тому повинне бути в такому «загнаному» стані», – акцентував Ігор Палиця.

Він відзначив, що цьогоріч ціна на торф зросла, як і попит на нього. «Ми могли би спокійно, маючи таке потужне державне підприємство, як «Волиньторф», та залучивши інвестора, видобувати торф і робити брикети для опалення осель селянам, для продажу, заробляючи на цьому гроші. Але, знову ж таки, все залежить від однієї людини, яка сидить на другому поверсі й просто не підписує документи, навіть маючи рішення судді».

Щодо видобутку міді Ігор Палиця розповів, що на сьогодні вже пробурено дві свердловини в Ратнівському районі, які показали більше 60 метрів продуктивного шару, де залягає мідь. Заплановано що до початку наступного року «Волиньприродресурс» отримає офіційні висновки західних лабораторій, куди направлять зразки.

«Запаси міді – на близько 5 мільярдів доларів», – сказав голова облради. Та зазначив, що із цієї нагоди зустрічався в Києві з представниками державної китайської структури, які готові найближчим часом відвідати з офіційним візитом Волинь. Вони охоче би інвестували у видобуток міді в області.

«Але ми не можемо швидко рухатися в цьому напрямку, бо приїде то поліція, то прокуратура, то ще хтось. Я не можу зрозуміти цих «шкідників», які через свої амбіції заважають розвитку цього комунального підприємства», – наголосив Ігор Палиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Покупець Показати IP 3 Листопада 2017 22:16
Волиньторф взагалі не зрозуміло як працює. Там неможливо купити торф, за словами працівників підприємство постійно перебуває на ремонтних роботах і не може відгрузити торф. При цьому фактично йдуть постійні відвантаження.
Жора Показати IP 3 Листопада 2017 23:18
Неможуть подилыты сами миж собою а в людей навить непытають таки сами брыхуны як и вси
777 Показати IP 3 Листопада 2017 23:21
А як цикаво собырайтесь выдобуваты мидь из 300метрив глубыны щоб без шкоды для екология а людям в сели колодязи копаты щоб була вода то треба буде 300метрив
123 до 777 Показати IP 5 Листопада 2017 16:35
Так наймуть тебе в якості еколога, ти все розкажеш, як і що. Але скоріше за все, ти просто професійний нитік-засер*ло, який будь-яке починання з *авном змішати хоче.
111 Показати IP 4 Листопада 2017 07:56
Людей высылаться звидты де мишають
до 777 Показати IP 6 Листопада 2017 21:56
"Буду краток)))... " Більшої шкоди для природи від нелегального видобутку бурштину бути не може. Та й лісів поблизу Маневич за останні 4 роки зменшилось на чверть!!! А чому? Тому що все нелегально і спрос з кого? Да ні з кого! А в бюджет що? Да ніщо! Дурять нас шановні Волиняни!!! А поки ми це збагнем то не буде на Волині ні лісу, ні бурштину, ні торфу ні міді...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus