USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Через необізнаних батьків прикордонники висаджують дітей з потяга. ФОТО

22 Грудня 2010 16:22
Туристичні фірми, а також батьки, які планують подорожі до інших країн з дітьми, часто не знають, які документи слід мати із собою, аби без проблем перетнути держкордон.
На ділянці кордону з Білоруссю та Польщею, яку охороняють прикордонники Луцького загону, протягом 2010 року у пунктах пропуску відмовили у виїзді з України 1474 особам, з них 489 – це діти. Про це повідомив начальник відділу прикордонного контролю Луцького прикордонного загону підполковник Михайло Котов під час прес-конференції 22 грудня.

Коотов каже, що кількість відмов у пунктах пропуску збільшується, як правило, з настанням новорічно-різдвяних свят та шкільних канікул, коли діти активно подорожують.
Прикордонники наголошують, що для подорожі у Республіку Білорусь треба мати проїзний документ дитини.

«Свідоцтво про народження дійсне лише на кордоні з Російською Федерацією», – каже підполковник Котов. Також за свідоцтвом про народження можуть перетинати кордон з Білоруссю діти-мешканці прикордонних районів. Це визначено відповідною угодою між Україною і Республікою Білорусь.
Щоправда, якщо в одного з батьків є прикордонний паспорт, то на підставі заяви в цей паспорт вклеюється фото і здійснюється відповідний запис, якщо дитині більше 5 років. Коли ж дитині ще не виповнилося 5 років, фото її не вклеюється, достатньо лише запису у закордонному паспорті одного з батьків.
Ще один документ, потрібен при перетині кордону дитиною, – це нотаріально засвідчена згода обох батьків, якщо з дитиною їде супроводжуюча особа, або одного з батьків – якщо інший не подорожує із сім’єю.
«Всі документи – це мають бути не копії, а оригінали документів, – наголошує Котов. – А якщо копія – вона має бути нотаріально засвідчена».
Також, каже він, документи мають бути дійсні, технічно справні, тобто листки не повинні бути вирвані, а також на місці мають бути усі печатки.
Це мають знати і за цим мають стежити або самі батьки, або турфірми, які організовують поїздки.
Інакше прикордонникам доводиться висаджувати неповнолітніх пасажирів з потяга.
«Ви уявляєте, що це таке вночі у потязі, який стоїть 30 хвилин у пункті пропуску на оформленні, – каже Котов, – висадити 2- чи 3-річну дитину, яка спить. Це конфлікт, який впливає на діяльність прикордонників і всіх інших служб. Ми затримуємо потяг, роз’яснюємо батькам. Як результат – втрачаються час, кошти».
Прикордонники кажуть, що вони роблять усе, аби подібних неприємностей не траплялося.
«Штаб Луцького прикордонного загону видав на всі автобусні станції, залізничні вокзали, на потяги закордонного прямування інформаційні плакати та постери з питань перетину держкордону дітьми, – розповів Михайло Котов. – Також здійснено запис оголошення з цих проблем. Проводиться робота з провідниками потягів закордонного прямування, які мають попереджати громадян при посадці у вагон про необхідність мати паспортні документи».


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus