USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Члени партії занепокоєні появою у лідера ознак нарцисизму»: у партії «Сила і Честь» назріває бунт проти Смешка

3 Липня 2019 23:14
У керівництві партії «Сила і честь» Ігоря Смешка стався конфлікт між лідером партії і його старими соратниками.

Як це відіб’ється на передвиборних перспективи політичної сили, розбиралася Страна.

Лист Обіхода до партії

За даними видання, «Сила і честь» (СіЧ) зіткнулася з внутрішніми протиріччями, які переросли в непублічний конфлікт. Його суть відображена в закритій заяві глави контрольно-ревізійної комісії партії Миколи Обіхода (заступник генерального прокурора і заступник глави СБУ за часів президентства Кучми), що є в розпорядженні Страни. Обіход звинуватив Смешка в ігноруванні принципів демократії, відриві від однопартійців і намірі переробити партію під себе.

У розмові з виданням він підтвердив факт подачі заяви політраді партії, Смешку і його першому заступнику Олександру Кіхтенку, проте коментувати розбіжності не захотів, пославшись на небажання виносити їх в публічну площину.

«Замість задекларованого демократичного шляху розвитку в партії розпочаті і відбуваються деструктивні процеси. Так, дивні особистості в оточенні лідера партії орієнтують його на вчинення руйнівних кроків в партійному будівництві. Зокрема, для регіональних організацій готується авантюра з заміною недемократичним шляхом і в порушення статуту партії, їх керівників, яких було обрано на демократичних партійних виборах», – йдеться в заяві Обіхода.

Він попереджає, що подібна політика несе загрозу єдності партії.

«Наполегливо прошу політраду звернути увагу на те, що внаслідок таких дій Центру в партії вже виникає реальна загроза розколу регіональних організацій, поява конфронтації між Центром і обласними парторганізаціями і розвитку конфліктів у відносинах між керівними особами партії», – стверджує він в заяві.

Також, на його думку, змінюється манера поведінки самого лідера партії.

«Нормою для нього стає ігнорування внутрішньопартійної демократії, нетерпимість до іншої думки і публічні прояви нездорового самолюбства при зіткненні з будь-якою критикою. Члени партії стурбовані появою у лідера ознак нарцисизму і месіанства, чим користуються випадкові в партії люди», – наполягає Обіход.

Абстрагуючись від однопартійців, Смешко нібито перейшов на «фейсбучно-телевізійний і келійно-кабінетний стиль спілкування».

«Для мене є очевидним намір Смешка замість передбачуваного партійним статутом колективного керівництва впровадити в партії відносини зразка «Пан – кріпаки». Я проти переродження партії на основі запозичених з застійного компартійного минулого півстолітньої давності принципів «загального одобрямсу» і «чого забажаєте», – пише Обіход.

З цих причин він заявив про складання повноважень партійного контролера і припинення членства в СіЧі. І, судячи з усього, цій заяві дали хід. За даними Держреєстру політичних партій, Обіход не значиться в політраді «Сили і честі».

Але ось що цікаво: він і Смешко залишаються в керівництві однойменної громадської організації, на базі якої, власне, і створювалася сама політична сила. Причому Обіход числиться її співзасновником.

Образили соратників

Розрив Обіхода і Смешка важливий ще й тому, що вони давні соратники. Сам Обіход в заяві пише, що «десятирічна спільна робота в партії (і не тільки) дивно легко перекреслена Смешко на догоду амбіціям», натякаючи, схоже, на роботу в СБУ, якою з 2003-го по 2005 рік керував Смешко, а Обіход був його заступником.

Співрозмовник видання серед кандидатів в депутати від СіЧі висунув версію, що історія з Обіходом показує відхід лідера політсили від свого старого оточення і переорієнтацію на нові групи впливу, які отримали квоти у виборчому списку партії.

Ще одне джерело в партії також пояснює демарш Обіхода ситуацією з партійними списками і взагалі з впливом на прийняття рішень. «Старі товариші Смешка розраховували, що вони будуть на гідних місцях. А в підсумку потенційно прохідну частини списку заповнили людьми, які, за рідкісним винятком, раніше до партії ніякого відношення не мали. За наполегливим чутками, вони просто купили місця. Природно, давнім соратникам це дуже не сподобалося», – говорить джерело.

У той же час Михайло Поживанов (№ 11 в списку «Сили і честі») заперечує таку версію.

«Я постійно бачу поруч із Смешком Тимошенко Володимира Андрійовича (№ 9 в списку, колишній перший заступник голови СБУ – прим.ред.), Хто входить в число старих соратників. А ще – Таран Андрій Васильович (№ 24 – прим.ред.), Хоренженко Олександр Анатолійович (№ 13 – прим.ред.) Це люди, з якими Смешко пройшов, як то кажуть, «Крим і Рим», – коментує Поживанов.

Відзначимо: у партії Хоренженко займає пост заступника голови партії, а Тимошенко входить в її політраду.

Поживанов також не згоден, що в партійних справах Смешко схиляється до авторитарного стилю. «Останні півроку я поруч зі Смешком і ніякого авторитаризму там немає. Ми реально нормально працюємо. Він прислухається до точки зору, що мені дуже імпонує. Тому я пішов до нього в команду», – наполягає Поживанов.

При цьому він говорить про своє шанобливе ставлення до Обіхода, одночасно допускаючи, що той просто не зміг себе знайти в партії.

«Я по життю бачив, коли особисті амбіції когось захльостували. Генералів багато, але під кожного армію адже не знайдеш», – вважає Поживанов.

Ситуація, однак, знову може спровокувати розмови, що у Смешка негаразди з кадрами.

Разом з гучним скандалом із звинуваченнями на адресу партійного керівництва про продаж місць у виборчому списку (що, втім, заперечується самим Смешко і главою передвиборного штабу, журналістом Дмитром Гордоном), це навряд чи покращує перспективи партії на виборах. Тим більше, що за соцопитуваннями, вона поки не дотягує до 5% прохідного бар’єру, маючи 3-4% рейтингу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
127 Показати IP 4 Липня 2019 07:15
Не переживайте, партия вылетит и разлетиться.
виборець Показати IP 4 Липня 2019 07:51
З самого початку зрозуміло, що та партія і сам Смешко мутні. Хто вірить їхнім обіцянкам і промовам?!
Олексій Показати IP 4 Липня 2019 10:54
Переконлівоше будь ласка,це ж видно одразу,брехня!
Gen Показати IP 4 Липня 2019 12:40
хах. посилання на страна.юа) в них і не таке буде, фантазія добра
Иван Показати IP 4 Липня 2019 12:46
А шо каже той, хто оного презентував - чи два сапога пара

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus