USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чому держава не зацікавлена у розвитку інвестицій

15 Квітня 2016 16:16
Головною загрозою для інвестування в нинішніх умовах є саме політика держави. Адже якщо не зміниться законодавство та політика Кабміну та Нацбанку, Україна найближчим часом може залишитись без внутрішніх інвесторів.

Про це голова облради Ігор Палиця заявив під час прямого ефіру телеканалу «Нова Волинь», приуроченому до звіту за перші 100 днів роботи.

До слова, згідно з даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Волинь не входить до числа областей з найбільшими обсягами інвестицій. До десятки регіонів, які акумулювали найбільші обсяги інвестицій, увійшли Дніпропетровська, Донецька, Харківська, Київська, Луганська, Львівська, Одеська, Запорізька, Полтавська, Івано-Франківська області та місто Київ. У Мінекономрозвитку відзначають, що такий розподіл інвестицій не сприяє рівномірному соціально-економічного розвитку регіонів і посилює розрив у розвитку областей.

Зі слів Ігоря Палиці, інвестицій більше там, де більше корисних копалин, хоча нині економіка знаходиться у стагнації. Хоча інвестиційний клімат, на його погляд – це коли людина може прийти, вкласти гроші, і з неї не будуть просити хабара і вимагати «долю», не будуть заважати вести справи.

«Я приємно задоволений рівнем відсутності тиску при розвитку інвестицій на території Волинської області. Я багатьох людей питав, чи вимагає хабарі голова Волинської ОДА Володимир Гунчик – мені сказали, що ні. Я запитав, чи вимагають хабарі в управлінні обласної адміністрації, в дорожньому будівництві – ні. Я задоволений тим, що сьогодні цього в обласній адміністрації немає. Якщо це існує десь в органах прокуратури чи інших органах, - це дуже легко вичистити.

Коли обласна рада і обласна адміністрація заодно, щоб цього не було в області, то цього не буде. Тому я оцінюю інвестиційний клімат Волинської області позитивно. А якщо хтось комусь заважає, то я є. Готовий зі всіма зустрічатись і «давати по руках» тим, хто заважає людям розвиватись», - зазначає голова облради.



Натомість, головною загрозою для інвестування в нинішніх умовах є саме політика держави. На думку Ігоря Палиці, так як сьогодні працює Кабмін, регуляторна політика та Нацбанк, в Україні скоро не залишиться внутрішніх інвесторів.

Мовляв, йдеться зовсім не про олігархів. Те, що українцям розповідають про олігархів, голова облради називає фокусом: «Подивись на ліву руку, поки права в цей час краде». Такого поняття як «олігарх» в Україні не залишилось, адже таких людей вже давно «вичистили». А все, що у них залишилось, – це майнові та фінансові статки «в кишенях». Ігор Палиця пояснює, що нині держава таким чином підходить не тільки до олігархів, а й до всіх верств населення, які хочуть займатись бізнесом – не дає їм можливості бути інвесторами і заробляти. Відтак, на внутрішнього інвестора очікувати не слід, поки не зміняться правила гри.

Ситуація, зі слів Ігор Палиці, не зміниться доти, доки люди не дістануть з кишень те, що вони познімали з банків, і не вкладуть в бізнес.

«Не переживаючи за те, що завтра не вийде голова Нацбанку України Валерія Гонтарева, ляпне щось, і курс долара стане не 26 гривень а 40, як це було. Вона замазана в офшорних скандалах, і розповідає, що сама вирішить, коли піти у відставку. Це що таке?! В Ісландії прем’єр звільнився після офшорного скандалу. Хочете в Європу – живіть по європейських правилах. Якщо попався, то якщо не за ґрати, то на пенсію», – міркує Ігор Петрович.

З його слів, в Україні достатньо ресурсів, аби добувати власну нафту, газ та продукувати електроенергію, не імпортуючи з-за кордону. Але закони, які нині діють, не дозволяють інвестувати в цю галузь, тому що прийняті вони, зі слів голови облради, «або дурнями, або провокаторами». Адже українців змушують платити росіянам за газ у валюті, включаючи в цю ціну зарплату, податки, транспортування, вартість електроенергії тощо. Замість того, аби в гривнях платити заробітну плату українцям і видобувати те, що є у нас. В той час як запаси газу і нафти в Україні – досить суттєві. Проте, на думку Ігоря Палиці, держава не зацікавлена в тому, щоб це розвивалось.

Так само, як і не зацікавлена в податковій політиці, аби розвивались приватні підприємства. Тому що, з його слів, податки сьогодні не дають можливості дихнути людям. Для прикладу, ставка рефінансування Нацбанку нині становить 30%, в той час як у Європі – 1% чи навіть 0,1%. А це все – механізми, які мають рухати економіку.

Наостанок Ігор Палиця зауважив, що для того, аби претендувати на щось вище, треба показати результат своєї роботи на нижчому рівні.

«Я хочу, навіть якщо не буде амбіцій та можливості довести щось на «верхньому рівні», щоб тут (на Волині, - ВН) щось вийшло. Аби людям у цей важкий період дивитись чесно в очі. І навіть якщо нам хтось буде заважати, ми все одно цього доб’ємось», - підсумував голова облради.

Нагадаємо, 14 грудня 2015 року в облдержадміністрації створили управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції. Відповідний структурний підрозділ утворили внаслідок реорганізації департаменту економічного розвитку і торгівлі та управління міжнародного співробітництва. У новому департаменті мають працювати над залученням інвестицій, розвитком інвестиційних програм, грантових проектів, а також координувати роботу між обласною владою і організаціями місцевого самоврядування. Зауважимо, Волині є що показати партнерам, зокрема, європейським. В області успішно працюють промислові, деревообробні, сільськогосподарські підприємства, які можуть стати гідними конкурентами на європейському ринку.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Хлоп Показати IP 16 Квітня 2016 20:04
Барін "приємно задоволені":)) Барін колись здивують декларацієй про свої доходи задля покращення інвестиційного клімату?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus