USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому НАБУ взялося за Насірова і чим це загрожує

3 Березня 2017 10:14
Допоки правляча коаліція намагається через аудит покінчити з самостійністю НАБУ, директор відомства відкриває справу на главу Державної фіскальної служби. Все про гучну справу у матеріалі видання «LIGA.net».

Увечері, 2 березня, напередодні свого дня народження глава Державної фіскальної служби України Роман Насіров терміново зліг у державну лікарню Феофанія. По п'ятах за ним йшли слідчі Національного антикорупційного бюро та прокурори Спеціальної антикорупційний прокуратури. Весь день силовики проводили обшуки в будівлях ДФС: вилучали документи і проводили інші слідчі дії. У газовій справі Олександра Онищенка не вистачало тільки ключового підозрюваного - самого Насірова. За ним детективам довелося відправитися прямо в лікарню.

«Мабуть, захворів»

Близько першої години дня, коли відбувалися обшуки в ДФС, Насирова доставили в лікарню в Феофанії. Увечері близько 21:00 співробітники НАБУ приїхали до будівлі - вручати підозру. Але охорона не захотіла їх пускати і замкнула двері: «Що ви тут робите? Ідіть, сюди не можна».

«Не пускають. Ну, не двері ж нам вибивати?! - казав один з силовиків. Спеціальний режим пропуску, коли в будівлю не можна нікого впускати, повинен був початися о 22:00. Охорона лікарні тягнула час. Бійці НАБУ оточили будівлю на той випадок, якщо Насіров спробує піти іншим шляхом.
Через деякий час кілька співробітників НАБУ і прокурор САП зайшли всередину. Але пустили не всіх. Пізніше прибув десант з близько десяти адвокатів Насірова. Один з них зайшов всередину. Решту спецназ НАБУ не пустив - встав у дверях. До будівлі також приїхали поліцейські. Бійці НАБУ і прокурор САП стали вести переговори з поліцейськими.

За словами адвокатів Насирова, співробітники НАБУ нібито зайшли в будівлю незаконно – «під виглядом медичної служби в білих халатах», але охорона їх заблокувала у вестибюлі. У той же час, за даними НАБУ, Насіров був затриманий в лікарні і йому вручили підозру. Адвокатів це обурило. «НАБУ дало інформацію, що Насіров затриманий. Але це абсолютно не відповідає дійсності», - стверджували вони.
НАБУ і адвокати Насірова під будівлею лікарні

Відповідаючи на питання, чому взагалі Насіров знаходиться в лікарні, адвокати на вході в будівлю сказали: «Мабуть, захворів. Лікарі приїхали, забрали його в реанімацію. Очевидно, що стан його погіршується». Інший адвокат серйозним голосом додав: «Здорова людина в лікарні знаходиться не буде».

«Насірову зараз пред'являють підозру в присутності лікарів, коли вони роблять з ним маніпуляції. У нього стався криз», - сказав ще один захисник глави ДФС.
«Завтра це може торкнуться кожного, - нарікали адвокати під дверима лікарні. - Ось ці люди в куртках НАБУ настільки дурні, що не розуміють, що це свавілля може торкнутися і їх теж!»

Поки на вулиці тривала штовханина, в будівлі прокурор САП і бійці НАБУ намагалися потрапити в палату Насірова. Лікарі загородили двері в палату і не хотіли пускати їх всередину. «Ви не маєте права тут знаходиться. Я відповідаю за життя пацієнта. Давайте розписку, що ви відповідаєте за життя хворого», - говорив один з них. Але коли слідчий написав відповідний документ і передав його лікарю, той все одно не зрушив з місця.
Лікарі не пускають слідчих в палату до Насирова (фото - депутат Андрій Журжій)

Ще пару хвилин сперечань - і слідчі заходять в палату. Представник САП стає перед постіллю глави ДФС і швидким голосом зачитує Насірову підозру у скоєнні злочину: «Насірова Роману Михайловичу ...».
Слідчий зачитує підозра Насирова (фото - депутат Андрій Журжій)

Депутат Андрій Журжій, який приїхав підтримати силовиків, зміг пройти до лікарні. На виході після відвідування Насірова він розповів журналістам, що глава ДФС «симулює». «Коли слідчі увійшли в палату - різко закрив очі», - розповів він.

Пізніше з будівлі вивезли самого Насірова на носилках. Він був з щільно закритими очима. За словами лікарів і адвокатів - підозра на інфаркт. Керівника ДФС повезли в реанімаційний корпус Феофанії.
Насірова відвозять до реанімації після вручення підозри про вчинення злочину

Чому Насиров. «З потоків ДФС годувалися всі»

«Ми отримали об'єктивні дані, які дозволили слідству стверджувати, що Насіров приймав рішення в інтересах Онищенка, підконтрольні підприємства якого отримали можливість не платити ренту», - повідомив прокурор САП Роман Симків у будівлі лікарні.

Насіров підозрюється у скоєнні злочину за статтею 364 КК (Зловживання владою або службовим становищем). Слідчі дії проводяться в рамках розслідування рішень керівництва відомства про реструктуризацію 2 млрд гривень податкових заборгованостей підприємств, пов'язаних з народним депутатом Онищенком. Слідство вважає, що Насіров приймав неправомірні рішення про отримання розстрочок.

Самого депутата Онищенка, який переховується від слідства, підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ВАТ Укргазвидобування, в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд гривень.

Співрозмовники LIGA.net кажуть, що справа Насірова - Онищенко може стати одним із найгучніших в новому році. «Фактично НАБУ йде на війну», - говорить один зі слідчих.

Інше джерело, що володіє деталями справи, розповіло, що тепер серйозні зміни можуть відбутися у Верховній Раді України. «З потоків ДФС годувалися всеі», - каже він. Керівник відомства був недоторканою персоною. Його затримання, вважають співрозмовники, ламає «основи основ системи».

Корупційні схеми навколо ДФС - довга і складна історія. При цьому, як з'ясувало видання, затримання Насірова мало відбутися ще два місяці тому. Але, через зволікання з боку САП, процес ніяк не вдавалося почати.

«Тепер НАБУ будуть мочити з усіх боків. Занадто багато інтересів зачепили. Але докази бетонні. Це частина справи Онищенка», - розповіли LIGA.net співрозмовники в відомстві.

Однак без Антикорупційного суду, створення якого блокується владою і самими суддями, перспективи справи виглядають туманними: які б докази не були зібрані, як показує практика, коли справа потрапляє до суду, то по-справжньому топові чиновники залишаються без покарання.

Лінія захисту адвокатів Насірова вже зрозуміла: по-перше, за їхніми словами, очільник ДФС був нібито в несвідомому стані, коли йому зачитували підозру. По-друге, слідчі дії, нагадали адвокати, не можна проводити з 22:00 до 06:00. У НАБУ парирують витягами з законодавства: так, дійсно, в цей час заборонено щось робити, але в ст 223 ч 4 прямо сказано: «... за винятком невідкладних випадків, коли затримка в їх проведенні може привести до втрати слідів кримінального злочину або втечі підозрюваного». На чию сторону встане суд?

Війна проти НАБУ. Який вибір зробить Порошенко

Сьогодні вранці, 3 березня, має відбутися прес-конференція керівників НАБУ і САП - Артема Ситника і Назара Холодницького. «Всі подробиці будуть озвучені на ній», - сказали в НАБУ.

По суті НАБУ - останній дійсно незалежний орган. НАПКА і САП знаходяться під суттєвим тиском влади. Інтерес Петра Порошенка і Арсенія Яценюка зрозумілий: проти їх оточення відомство Ситника відкрило кримінальні провадження - по Ігорю Кононенку, Миколі Мартиненку і багатьом іншим знаковим постатям. Тепер до цього списку додався Насіров.

У влади є два способи впливати на НАБУ - звільнити Ситника або дискредитувати відомство цілком. Звільнити можна тільки за результатами аудиту, який за законом повинні проводити три незалежні експерти, яких делегують президент, уряд і парламент. 23 лютого в парламенті коаліція БПП і НФ спробувала зробити перший крок на шляху вирішення «проблеми НАБУ».

На голосування винесли дві кандидатури. Одним з кандидатів від Ради був американець Роберт Сторч, замгенінспектора Департаменту юстиції США. Його кандидатуру на запит комітету Ради рекомендувало посольство США. Але в день голосування 23 лютого депутати дали за нього лише 76 голосів. Зате за кандидатуру від коаліції БПП і НФ якогось британця Найджела Брауна - 214.

Якщо до першого питань не виникло, то останній викликав шквал критики і порівняння з відомим скандалом про «лижного інструктора часів Януковича». Оскільки влада не змогла завести свою людину, але відмовилася і підтримати людину за рекомендацією посольства США, питання відклали на доопрацювання. Але до нього скоро обов'язково повернуться.

В кінцевому підсумку аудит проводитимуть троє. Від Ради - Сторч або Браун. Від уряду - гендиректор Європейського управління по боротьбі з шахрайством (OLAF) Джованні Кесслер, якого рекомендувало посольство ЄС. А ось третє прізвище - від президента - поки невідоме.

Однак немає причин сумніватися: якщо влада намагається поставити Брауна навіть всупереч позиції США щодо Сторча, то кандидатура від АП буде повністю підконтрольна главі держави. А значить, маючи перевагу в два голоси, якщо Брауна теж протягнуть через парламент, влада зможе звільнити Ситника, або отримати такий важіль впливу на нього, який не дозволить НАБУ відкривати нові справи і розслідувати корупцію топ-чиновників.

Поки що НАБУ залишається антикорупційним локомотивом. Але все справи відомства розвалюються в корумпованих судах. І виглядає так, що підтримки Євросоюзу і США вже недостатньо для того, щоб зламати хребет корупції. Влада, залишаючись глибоко в минулому, продовжує діяти старими і перевіреними сірими методами, бажаючи убезпечити себе від кримінального переслідування за корупцію та нові схеми крадіжки грошей платників податків. Як далеко вона зайде - відкрите питання.

Чи допустить президент ув’язнення свого топ-чиновника, створення антикорупційних судів, чи дасть НАБУ право на самостійну прослуховування, чи припинить тиск на НАБУ, САП і НАПКА? Якщо ні, то весь прозахідний курс країни, всі зусилля і жертви останніх трьох років виявляться безглуздими.

Один із західних дипломатів сказав LIGA.net, що зараз перед президентом Петром Порошенко і його союзниками по коаліції головний іспит на чесність. В ЄС і США уважно стежать за тим, який вибір він зробить, який вибір буде робити парламент і які рішення будуть прийняті в найближчі місяці.

Як повідомлялося, начальник четвертого відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Роман Сивків заявив, що голова Державної фіскальної служба Роман Насіров підозрюється у вчинені дій, які завдали державі шкоди на суму 2 мільярди гривень. Це пов'язано з рішеннями голови ДФС про розстрочення податкових боргів підприємствам, пов'язаних з народним депутатом Олександром Онищенком.

Нардепа Олександра Онищенка підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в межах договорів про спільну діяльність з держкомпанією Укргазвидобування, в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько трьох мільярдів гривень. Нардеп встиг покинути Україну до того, як Верховна Рада 5 липня зняла з нього депутатську недоторканність і дала згоду на його кримінальне переслідування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Романюн Показати IP 3 Березня 2017 10:21
Порошенко семимильними кроками наближається до Ростова!! Але є ще час одуматися і залишитися в Україні
ВАся Показати IP 3 Березня 2017 10:27
Щось незрозуміло чи це гра на публіку чи це і правда Насіров накосячив
Барбарис Показати IP 3 Березня 2017 11:13
Просто іде зміна смотрящого за митницею. Нікому нічого не буде, ви злидотою були і будете.
А до Барбарис Показати IP 3 Березня 2017 11:41
А ще треба людей чимось відволікти від проблем. То сині кити, то Насіров...
Анатоль_ Показати IP 3 Березня 2017 11:37
Я в шоці, браття! Хочу отримати безів та виїхати з неньки до Європи, на багаті села!
Вітя Показати IP 3 Березня 2017 12:19
А Насіров був в партії Порошенка. Так що це мутять щоб знову відволікти людей від збільшення цін на все!
Ігор луцький Показати IP 3 Березня 2017 12:23
Як красти ,то все ок.Як відповідати,то всі немічні,всі присмерті.Де ви тих доходяг на роботу знаходите?
------ до Анатоль Показати IP 3 Березня 2017 13:00
Ти не один!!! Нас 42 мільйони !!!
. до ------ до Анатоль Показати IP 6 Березня 2017 16:10
?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus