USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Чому пологовий у Черкасах віддають під Covid-19

10 Листопада 2020 08:29
Пологовий будинок №2 у Черкасах закривають, щоб перетворити його на центр для лікування коронавірусу.

Це рішення місцевої влади викликало обурення серед гінекологів, які мають лікувати Covid-19, і серед пацієнток, яким тепер далеко їхати народжувати, передає ВВС.

Проте іншого виходу немає, у місті зростає кількість хворих на Covid-19, кажуть місцеві чиновники.

Де народжувати?

Тетяна Мишалова з Черкас свою другу дитину планувала народжувати у пологовому у своєму районі на південному заході міста. Пологи вже за три місяці, але плани жінці доведеться змінити.

Розташований поруч з нею пологовий перепрофільовують на центр лікування Covid-19.

"Мені зручно сюди їздити. Щоб дістатися до інших пологових - треба добиратися кількома маршрутками, а це для вагітної складно", - каже Тетяна.

Свого первістка жінка народжувала також у другому пологовому. Поруч є парк, куди можна вийти подихати і дитяча лікарня, де жінка провідувала свого малюка.

"Перші пологи у мене були проблемні, я лежала у пологовому, а дитина - через дорогу у лікарні. Я могла провідувати, бути, хоча б кілька годин з дитиною". Радіє, що народила двійню у другому пологовому, черкащанка Тетяна Іщук. Вона обрала цю лікарню за рекомендацією знайомих, лежала тут на збереженні.

"Пологовий закрили на прийом і нас тут лишилося троє. Пощастило, що встигла народити тут", - говорить пані Іщук.

Жителька Черкас Юлія Фомічова має іншу думку щодо цього закладу. "Я не знаю, за чим там шкодувати. Облуплена будівля, потрісканий асфальт, всередині ж усе таке саме. Мені довелося двічі там народжувати і зовсім мені не сумно, якщо більше не доведеться робити це там", - каже Юлія.

Гінекологи і Covid-19

Новина про те, що на базі другого пологового будинку Черкас хочуть відкрити інфекційний стаціонар для 150 хворих на коронавірус, з'явилася наприкінці жовтня.

З початку листопада тут вже не приймають нових пацієнток.

Читати ще: Інфекційний госпіталь на базі Луцького пологового будинку: як рятуватимуть волинян

Працівникам з пологового, а це 250 людей, запропонують залишитися і лікувати пацієнтів з Covid-19. Або їм знайдуть роботу в інших пологових, розповідає Володимир Зеленько, директор Черкаського міського пологового будинку.

Деякі медпрацівники проти такої зміни діяльності пологового. Кажуть, що їм запропонували ще й третій варіант - звільнення.

"Якщо відкриється ковідний центр, частина людей піде у приватні структури. Якщо згодом вирішать повернути колектив, працювати не буде кому. Колектив зберегти не вдасться", - вважає Сергій Цимбаліст, виконувач обов'язків завідувача гінекологічного відділення другого пологового будинку.

Гінекологиня Наталія Притула каже, що лікарі з пологового не мають відповідних навичок, щоб працювати з хворими на Covid-19.

"Ми не боїмося Covid-19. Ми боїмося не надати спеціалізованої допомоги і не врятувати людей. В теорії ми, гінекологи, знаємо, що робити з інфекційними пацієнтами. Але як провести інтубації, які ми не бачили ще з часів інтернатури? Це трохи неправильно - перекладати роботу на непідготовлених спеціалістів. Для цього потрібно перекваліфікуватися. А це кошти та час", - каже лікарка.

Без КТ і кисню?

У Черкасах зменшується кількість пологів, а хворих на коронавірусну хворобу стає більше, пояснює Всеволод Кульчиковський, директор департаменту охорони здоров'я Черкаської міської ради, чому закривають пологовий.

"Влада має керуватися інтересами громади. Ці інтереси деколи можуть входити в конфлікт з інтересами окремих колективів - це нормально. Ми повинні здійснювати такі непопулярні кроки, щоб зберегти життя людей", - говорить Кульчиковський.

Він каже, що розгортати додаткові ліжка - це не питання дискусій, місту вони потрібні. У лікарнях міста понад 100 людей з Covid-19 і ліжка для них закінчуються.

При цьому місць, щоб народити дитину, у Черкасах вистачить, кажуть у мерії. У місті ще є Перинатальний центр, пологове відділення у районній лікарні та перший пологовий. Раніше у другому пологовому Черкас щодоби народжували по дві жінки.

Нині там, на думку чиновника, є всі можливості, щоб надавати допомогу хворим на Covid-19 - є лабораторія, лікарі, точки кисню, їдальня.

Правда, у другому пологовому немає апарату КТ, який часто використовують при лікуванні Covid-19. Крім того, працює лише 13 з 54 точок кисневої підтримки.

У міськраді вважають, що КТ при лікуванні Covid-19 не потрібне, бо достатньо рентгену, а питання з киснем обіцяють вирішити.

У медзаклад мають завести кисневі концентратори, але для цього ще мають прокласти кабелі.

Лікарів з пологового обіцяють відправити на перекваліфікацію.

"На піврічні курси розраховувати не варто, все проводитимуть у стислі терміни. Надалі бригади сформують так, що у них буде лікар з досвідом надання допомоги хворим на коронавірус", - каже Всеволод Кульчиковський.

Чи віддадуть під Covid-19 інші лікарні, у міськраді поки не знають. Але кажуть, що точно не передадуть під коронавірус лікарні, де надають невідкладну допомогу.

Раніше повідомлося, що МОЗ погодило перепрофілювання пологового будинку Луцька під тимчасовий госпіталь хворих на COVID-19. Відповідно до розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної з поширенням коронавірусної хвороби міністра охорони здоров’я України Максима Степанова від 31 жовтня №128, Луцька міська клінічна лікарня (акушерський корпус Луцького пологового будинку) внесена до переліку медзакладів, що надають допомогу хворим на COVID-19.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Просто геноцид Показати IP 10 Листопада 2020 08:58
Велика кількість населення часто відволікає чималі ресурси (на які є чудові нові проєкти) на медицину, соціалку.... А вірус і війна щось мало допомагають владі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus