USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.90
  • PLN 9.65 9.85

Чому прокуратура та УСБУ Волині ігнорують рішення судів у справі Тиводара

1 Лютого 2018 09:12
Прокуратура та УСБУ у Волинській області затягують виконання ухвали суду щодо повернення майна Олександру Тиводару аби приховати допущені під час досудового розслідування грубі порушення, щоб створити дискомфорт для фігурантів провадження та заради демонстрації «права сили».

Про це захисник Олександра Тиводара Вадим Матвіїв повідомив у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини. З його слів, прокуратура і УСБУ у Волинській області не реагують належно на ухвали слідчого судді і запити щодо повернення майна. Тобто вказані органи не виконують судових актів у терміни і порядку, які визначені законом і слідчими суддями.

«Я вже повідомляв, що станом на сьогодні є дві ухвали слідчих суддів, на підставі яких сторона обвинувачення зобов’язана повернути вилучене майно:

- ухвала слідчого судді Горохівського районного суду від 11.12.2017 по справі №161/12307/17, якою зобов’язано повернути вилучене майно;

- ухвала слідчого судді Ківерцівського районного суду від 05.01.2018 по справі №161/12173/17, якою відмовлено в задоволенні клопотання начальника слідчого відділу та доповнення до нього про накладення арешту на майно.

Всупереч вимогам ст. 169 КПК України і ухвали слідчого судді від 11.12.2017 повернути майно негайно, низку майна до цього часу не повернуто. Вимоги закону та судового акту виконані не в повній мірі», - розповів Вадим Матвіїв.

Неповернення вилучених набоїв слідчі мотивують тим, що нібито не знають як саме виконати ухвалу слідчого судді. Слідчі звернулися до суду із заявою про роз’яснення судового рішення та вважають, що у випадку виконання судового акту, самі порушать закон. Щоправда який саме – не зазначають. Згідно процесуального закону така заява має бути розглянута у десятиденний термін, але в цьому випадку вона призначена до розгляду аж на 15 лютого.

Захисник Олександра Тиводара відзначає, що грубе порушення строків та низки інших вимог процесуального закону є показовим для цієї справи. А щодо неповернення автомобіля – то це взагалі ніяк не мотивується: просто не повертають і все.

Чи понесуть покарання за невиконання судових рішень?

Вадим Матвіїв повідомляє, що в обох випадках, у діях службових осіб прокуратури і органу досудового розслідування наявний склад кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 382 КК України – умисне невиконання судового рішення службовою особою.

«Певен, що цим протиправним діям окремих посадовців ще буде надана належна правова оцінка», - говорить адвокат.

Щодо практики дій у таких випадках, коли орган досудового слідства не виконує ухвалу, він зазначає:

«У наших реаліях практика дій одна: хто стукає, тому відкриють. Сторона захисту звертається з численними клопотаннями, заявами, скаргами, повідомленнями про злочини, вчинені службовими особами УСБУ і прокуратури області. Станом на сьогодні безпосередньо до ГПУ чи СБУ не звертався, оскільки там існує така практика, що всі заяви і скарги скеровують назад на місця з формальною вказівкою розібратися та надати відповідь. Таке собі чиновницьке блюзнірство. Особа подає скаргу на прокурора області, а Генпрокуратура повертає скаргу тому ж прокуророві, щоб він розібрався щодо самого себе і надав скаржникові відповідь».

Разом з тим, Вадим Матвіїв кілька разів публікував звернення на офіційних сторінках СБУ, прокуратури та їх посадових осіб. До цього часу це не дало будь-якого позитивного ефекту для сторони захисту. Штучне затягування виконання рішення суду, на його думку, може бути пов’язано з кількома причинами.

По-перше, аби приховати свій низький професійний рівень у цій справі. Адже слідчі судді через майже півроку констатували лише те, що майно мало б бути негайно повернутим через кілька днів після його протиправного вилучення.

По-друге, щоб створити максимум дискомфорту для фігурантів провадження.

По-третє, аби вселити людям страх, продемонструвати силу чи показати «хто править бал». Мовляв, «ми робили і будемо робити так як заманеться» (які вказівки поступлять зверху чи збоку), а не так, як вимагає закон.

Нагадаємо, затримання Олександра Тиводара відбулося 8 серпня 2017 року на підставі сфальсифікованого кримінального провадження. 10 серпня Олександра Тиводара було звільнено в залі суду, з обранням запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання.

10 жовтня 2017 року з Тиводара було знято «електронний браслет», а вже 9 листопада слідчий суддя зобов'язав прокурора Волинської області негайно повернути йому вилучене під час обшуку майно, яке не було зазначене слідчими УСБУ у Волинській області в жодному процесуальному документі.

Натомість захисники, які беруть участь в процесі, повідомляють, що прокуратура шантажує адвокатів, слідство тисне на свідків, вимагаючи показів, а самі правоохоронці порушують права на захист та погрожують адвокатам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
555 Показати IP 1 Лютого 2018 15:33
Адвокат порушив важливу тему, але не в повному її обсязі, бо варто звернути увагу не лише на непрофесійність правоохоронців, а і на попередню та сьогоднішню «діяльність» адвокатів. Чимало з них є непрофесійними та схильними до змови з правоохоронцями проти їх клієнтів, тобто проти тих, хто платить їм гроші. Саме адвокати носили і продовжують носити конверти суддям і не тільки. Мало чим від таких адвокатів відрізняються судді, які щоразу порушували закон. Те саме про прокурорських, поліцейських, есбеушників. Ми живемо в системі, яка немає нічого спільного з правом. Тому проблема Тиводара не тільки в тому, що не виконуються судові рішення, а в тому, що це можливо і за це не карають. Врятувати Тиводара можна лише повставши проти «системи». Тиводар, ким би він не був, є жертвою «системи». Повалити «систему», або принаймні її послабити в межах області - врятувати Тиводара.
Анонім Показати IP 1 Лютого 2018 16:40
Матвіїв - красавчік
Володимир Показати IP 28 Січня 2019 17:41
Я, практикуючій адвокат. І мені дуже складно пояснити клієнтам - чому поліцією та прокуратурою не виконуються судові рішення. Безправя пригнічує людей, а у нормальних адвокатів опускаються руки. Після Революції Гідності ситуація кращою не стала, а навпаки. Українці чи за це ми боролись на Майданах, а наші солдати проливають кров... Наш шоколадний продовжує кришувати цю гнилу систему. Вони підбурюють людей на нові протести та на суд "Лінча". І незабаром: "Повіє новий вогонь х холодного яру". Хто винен - Путін...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus