USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Чому розпустили консультативну раду при прокуратурі

7 Квітня 2017 12:35
Консультативну раду при Прокуратурі Волинської області розпустили. Учасники громадської органзації, які були таким собі посередником між населенням та прокуратурою, наголошують, що це суперечить заявам генпрокурора про постійну взаємодію із громадою, та припускають: все, через те, що ГО не є провладною структурою?

Дорадчий орган, який був створений ще у 2014 році задля налагодження ефективних взаємовідносин прокуратури області з інститутами громадянського суспільства, втратив свої повноваження відповідно до наказу Генеральної прокуратури України № 86 від 16 березня 2017 року.

Проте відбувся цей процес без будь-якого попередження, власне, представників Консультативної ради.

Голова цього колегіального органу Григорій Остров у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини розповів, що ліквідація Консультативної ради при прокуратурі області відбулася в той період, коли він, як керівник ради, перебував на сході України. Крім того, підписання наказу Генпрокуратури відбулося через кілька днів, як активісти, які є представниками різних ГО Волині, прийшли в ОДА з вимогою звільнити блокувальників торгівлі з ОРДЛО, котрих 13 березня захопили правоохоронці на редуті у Кривому Торці.

«Коли останнього разу представники Консультативної ради зібралися на засідання, а я саме був у зоні АТО, тоді прийшов прокурор області Максим Киричук і сказав: «Є для вас погані новини. Консультативну раду ліквідовано», - розповідає Григорій Остров.

Після цього голова ради звернувся у секретаріат Генпрокуратури за роз’ясненням. Остров дізнався, що Генпрокурор Юрій Луценко підписав наказ № 86 від 16 березня 2017 року, що передбачає ліквідацію інституту Консультативних рад в системі прокуратури.

«16 березня Луценко розпускає консультативні ради своїм наказом, а вже 31 березня у прямому ефірі під час брифінгу виступає з тим, щоб органи прокуратури максимально співпрацювали з громадськістю. Він сам собі суперечить. Як голова Консультативної ради я підготував звернення до Президента України, Генпрокурора, голів Волиньради і ОДА з тим, щоб повідомити, що такі дії вкрай непокоять громадськість регіону та свідчать про небажання Генерального прокурора і місцевих прокурорів рахуватися із думкою громади при здійсненні власної діяльності. Цю ініціативу підтримали й інші голови громадських організацій, які свого часу увійшли до Консультативної ради та Громадської ради при Волинській ОДА», - каже Григорій Остров.

Консультативна рада, яка діяли при прокуратурі області, була створена у 2014 році. У 2016-му її склад переобрали. Зі слів Острова, із травня минулого року і дотепер рада провела 14 засідань, а на розгляд правоохоронних органів було подано понад 60 звернень.

«Усі ці справи стосуються незаконної вирубки лісів, самовільних забудов, боротьби з контрабандою, корупцією. Одне з останніх питань, яке ми подали на розгляд прокуратури – визначення правомірності роздачі приміщень 23 садочків у Луцьку для інших потреб. Навіть, якщо приміщення передані для потреб державних установ, слід з’ясувати, чи правомірно відбувався цей процес передачі у користування», - розповів Остров.

Нагадаємо, Консультативна рада при Прокуратурі Волинської області не є провладною структурою, а консультативним органом. До її складу увійшли 9 представників громадських організацій області, юристи, пенсіонери органів прокуратури, журналісти.

«Діяльність такого консультативного органу покликана допомагати у роботі прокуратури. А нас навпаки намагаються ще й утискати. Наприклад, з 2018 року електронне декларування поширюється на керівників (членів вищого органу управління) громадських об'єднань, інших непідприємницьких товариств, що здійснюють діяльність, пов'язану із запобіганням корупції. Тобто, нас ще намагатимуться усіляко контролювати, а при потребі й тиснути на нас, змушуючи подавати е-декларації - словом, роблять усе, щоб нам було некомфортно працювати», - сказав Остров.

З його слів, понад сорок громадських організацій регіону підтримують його звернення до перших осіб держави й області. Усі вони вимагатимуть відновити участь громадськості в діяльності різних владних структур. Відповідне звернення оголосять під час брифінгу, який організують найближчим часом для представників волинських ЗМІ, а також озвучать під час чергового засідання сесії обласної ради.

До слова, після підписання наказу Генпрокурором 16 березня, вже 23 березня у Луцьку відбувається спільний брифінг прокурора Волинської області Максима Киричука та представників Всеукраїнського руху з протидії політичній корупції «Під контролем».

Як повідомляли у прес-службі прокуратури області у Фейсбук, Всеукраїнський рух з протидії політичній корупції «Під контролем» діє з травня 2016 року як об’єднання регіональних громадських організацій, які послідовно протягом останніх років мають боротися із корупцією у регіонах України. До Руху входять близько 70 громадських організацій, однак переважаюча більшість ГО знаходиться у столиці, а не інших областях. Головне завдання Всеукраїнського руху «Під контролем» - систематизація та виявлення ознак корупції в діяльності місцевих депутатів, мерів міст та посадових осіб державних органів влади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 7 Квітня 2017 14:41
а толку з тоі ради якщо тіж рила які були там і сидять і вся та іхня бездіяльність яка була така і залишилася , підійдіть до обл. прокуратури і ви побачите автопарк з нових мерседесів ( вчора там був сам , розглядав як в музеі) і чхати вони хотіли і на люстрацію і на деклараціі і на війну і на загиблих да і на людей всіх вцілому а тут якась рада
а Показати IP 7 Квітня 2017 14:44
а хто в них приймає участь, одні нероби!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus