USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому волинянам не треба боятися заводу-гіганта

5 Червня 2014 11:17
На теренах шахтарського міста уже десять років діє європейське підприємство ТзОВ «Кроноспан УА». Останнім часом до діяльності заводу прикута увага громадськості через буцімто екологічну загрозу для нововолинців. Наскільки це відповідає дійсності – розповів технічний директор «Кроноспан УА» Бартоломій Козіол, інформує «Волинь-нова».

Наскільки небезпечним для нововолинців є сусідство з вашим заводом?

—Чутки про екологічну шкоду ґрунтуються на тому, що мешканці часто бачать клуби пари. Однак це нічого не означає. Ми маємо всі необхідні дозволи на діяльність і навіть більше, ніж це вимагається згідно з українськими та європейськими стандартами. Дійсно, «Кроноспан УА» належить до підприємств, що впливають на зовнішнє середовище. Однак виробництво організоване з дотриманням чинного законодавства в частині захисту від шкідливих факторів. Проект пройшов усі рівні державної експертизи, зданий у встановленому законом порядку на основі акта, погодженого всіма державними установами, відповідальними за охорону навколишнього середовища.

Ми отримали необхідні дозволи на викиди та відходи. До речі, в бюджет за них сплачуємо екологічний податок. Моніторинг концентрації викидів проводиться щомісяця з нашої ініціативи. Дуже часто на вимогу та запити різних громадських організацій і партій проводяться позапланові перевірки. Результати подаються зацікавленим особам. Нещодавно нас інспектували обласна екологічна інспекція та місцева санепідемстанція. Можемо надати перелік протоколів за результатами їхніх замірів. Жодної інформації ми не приховуємо.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини раніше, жителі масиву, які мешкають по сусідству із потужним деревообробним підприємством, скаржаться на гострий «сосновий» запах та алергічні реакції. Розповідають, що негативні наслідки для здоров’я помітні не лише у людей поважного віку, але й у молоді та дітей. Мешканці Нововолинська уже поскаржилися на діяльність «Кроноспану» в Організацію об'єднаних націй. Петицію активісти скерували Генсекретарю ООН та президентам України, Польщі та Росії.

— Але частина жителів вважає, що з контролюючими органами можна «домовитися», щоб у документах все було в порядку.

— На всіх підприємствах групи «Кроно», окрім вищеназваного, щороку проводиться два види незалежного аудиту. Страхова компанія перевіряє підготовку протипожежного обладнання і технічний стан об’єкта в цілому. Аудит, який оцінює стан і умови експлуатації в напрямку надійності виробництва для безпеки людей та впливу на навколишнє середовище, здійснює чеська фірма. На ремонт обладнання, в тому числі на модернізацію очисних споруд, щороку витрачаємо близько 1,8 мільйона євро. До слова, Всесвітня організація охорони здоров’я констатує, що від викурених шести цигарок в організм потрапляє значно більше формальдегіду, ніж внаслідок діяльності нашого підприємства. Окрім того, фабрика розташована у промисловій частині міста і є далеко не єдиним та найбільшим джерелом забруднення навколишнього середовища. Однак складається враження, що деякі представники громади на питанні здоров’я людей хочуть заробити політичний капітал. Цього не буде. ТзОВ «Кроноспан УА» є аполітичним і в жодні підпільні перемовини чи торги не вступає.

— І все ж наскільки підприємство є відкритим для людей, особливо тих, кого жодні перевірки не можуть переконати у безпечності вашої діяльності?

— Щороку ми проводимо День відкритих дверей, коли можна побачити весь виробничий процес та отримати відповіді на будь–які запитання стосовно нашої діяльності. Все ж таки підприємство — режимний об’єкт, куди будь–хто і будь–коли не може зайти. Але ми готові брати участь в офіційно організованих прес–конференціях, громадських слуханнях, не боїмося оприлюднити всю необхідну інформацію. Однак коли на інтернет–сайтах публікується справжня нісенітниця під вигаданими іменами — тоді, даруйте, ми не будемо вступати в дискусію. Впевнені, є група людей, яка цілеспрямовано воює проти нашого підприємства. Їх зовсім не турбує те, скільки нововолинців тут працює, яку зарплату вони отримують, які податки ми сплачуємо і т. д.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
нововолинець Показати IP 5 Червня 2014 11:32
,,Кроноспан,,- сучасне, екологично безпечне для природи підприємство!
НЕЛУЧАНИН до нововолинець Показати IP 5 Червня 2014 12:44
а випари фенол-формальдегідної смоли у них також в нормі ?
нововолинець до НЕЛУЧАНИН Показати IP 5 Червня 2014 13:09
Усе в нормі. Це офіційно підтведжено органами державного санітарного нагляду. Контрольні заміри проб повітря проводяться регулярно. Усе добре!
НЕЛУЧАНИН до нововолинець Показати IP 5 Червня 2014 13:12
а по яких параметрах заміряли і які показники ? і яке обладнання стоїть для нейтралізації викидів ?
нововолинець до НЕЛУЧАНИН Показати IP 5 Червня 2014 13:17
Обладнання для нейтралізації викидів встановлене - найсучасніше!
НЕЛУЧАНИН до нововолинець Показати IP 5 Червня 2014 19:55
так ти не відповів на запитання . що аналізували і які результати аналізів. яке саме (виробник) стоїть обладнання для нейтралізації викидів
гість до НЕЛУЧАНИН Показати IP 5 Червня 2014 13:28
:)))))))))) щось мені це нагадує :))))))
НЕЛУЧАНИН до гість Показати IP 5 Червня 2014 19:58
що саме ?
цікаво Показати IP 5 Червня 2014 13:36
завод працює цілодобово? які умови праці для працівників? чи їх забезпечують засобами особистого захисту від шкідливих речовин?
111 до цікаво Показати IP 5 Червня 2014 13:50
все можна побачити на власні очі. кожного року кроноспан проводить дні відкритих дверей. багато нововолинців приходять разом із дітлахами..
Я до цікаво Показати IP 5 Червня 2014 15:01
А як захищені тисячі, хто працює за старими, часто зібраними з мотлоху комп"ютерами, за старими моніторами, зі старими ксероксами- принтерми? адже це все має термін придатності, після якого стає вкрай шкідливим, а роботодавці використовують, звичайно ж економії, цю техніку десятиліттями, про десятихвилинні перерви щогодини, які належать під час роботи за комп"ютером, ніхто й мови не веде і щось ніхто не піднімає питання про те, що це шлідливо.
аххаа Показати IP 5 Червня 2014 15:24
як все чітко прокоментовано старались))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus