USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Волинські фермери не можуть зареєструвати землю

19 Травня 2014 13:07
Основна причина низького рівня реєстрації земельних паїв – недостатня роз’яснювальна робота серед орендарів, яку зобов’язані проводити у районних відділах Держземагентства. Про це розповів 19 травня на оперативній нараді у голови ОДА начальник головного управління Держземагентства у Волинській області Василь Василенко, - повідомляє «Волинська правда».

Зокрема, з 12 лютого 2014 року набули чинності зміни у правилах державної реєстрації, про які багато орендодавців просто не поінформовані.

На сьогодні багато фермерів користуються земельним паєм «за домовленістю», тобто без жодного документа, що підтверджує використання. Найбільше таких випадків у Ковельському районі.

«Знайдіть тих, хто хоче працювати. Хто не хоче – женіть, а хто хоче – навчіть», – зауважив щодо роботи у районах Григорій Пустовіт.

Начальник реєстраційної служби головного управління юстиції в області Сергій Передон киває на недостатню кількість реєстраторів – на Волині їх найменше в Україні. Вони не встигають реєструвати всіх бажаючих, тому накопичується кількість незареєстрованих договорів.

Голова ОДА з таким твердженням не погодився.

«Орендарі не повинні страждати через те, що один реєстратор працює краще, а другий – гірше», – підкреслив він.

Як повідомляє "Агробізнес", процедура реєстрації землі в Україні, на жаль, так і не спрощена, як були величезні черги в реєстраційних органах, так вони і залишилися, як не вводилася в електронному вигляді передача даних на реєстрацію, так її і немає. І якщо ситуація не зміниться, то близько 2 мільйонів гектарів землі, які мали б бути зареєстровані, не використовуватимуться взагалі. А звідси - і скорочення загального валу врожаю. І про якійсь рекорди годі й говорити, поки в країні ситуація знаходитиметься у цьому руслі.

Крім того, великою проблемою для АПК є діяльність податкових інспекцій, які за старою схемою продовжують нараховувати штрафні санкції підприємствам за те, що ті обробляють та вирощують сільгосппродукцію на незареєстрованих землях.

Експерти переконані, що це проблема не виробника, який подає на реєстрацію, це спеціально створена система, яка дозволяє підтримувати його у «підвішеному» стані. «Тут є простий вихід - оголосити мораторій на півроку на всі перевірки, - пропонує голова ради федерації роботодавців АПК Вадим Бодаєв. Зекономимо на цьому великі гроші. Зрозумійте, від того, що нараховуються штрафи, які аграрії оплатити не можуть, бюджет країни не наповниться», - каже Вадим Бодаєв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
олег Показати IP 19 Травня 2014 13:16
причина низького рівня реєстрації земельних паїв ..... це черга в Реєстраційній службі.... бо сидить там на районі начальник без 5 хвилин зроблений і думає , що все вміє і все знає, елементарного громадянам донести не можуть. Починати потрібно з культури РС, а потім і самих громадян

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus