USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Цьогоріч – повноводний: рівень води у Світязі наблизився до максимальної позначки

11 Березня 2024 13:52
Озеро Світязь, що є найбільшим на Волині, цього року повноводне. Його відносна відмітка станом на початок березня наблизилася до максимальної позначки – 190 сантиметрів, яку фіксували в 1982 році.

Наразі заміри у Світязі показують 181 сантиметр над нулем поста згідно з балтійською системою, розповів Суспільному заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів в області Ростислав Кравчук.

«Світязь цього року багатоводний. Це радує, тому що води досить багато. У 2019 році мінімально було 93 сантиметри, і відтоді рівень потихеньку наростав. Рівень води високий», – сказав посадовець.

Читати ще: «Світязь востаннє був таким повноводим 10 років тому», – начальниця метеостанції

Серед факторів, які зіграли важливу роль в повноводності волинського озера цього року, зазначив фахівець – понаднормова кількість опадів і ремонт гідротехнічної споруди, який відбувся кілька років тому за кошти з обласного бюджету.

«З жовтня минулого року і до січня цього року випадало дві норми опадів щомісяця. У лютому випало 1,3 від норми. У 2019-му ми відремонтували гідрорегулювальну споруду. Там є канал, що сполучає Світязь з озером Луки-Перемут: він був у незадовільному стані, фактично не працював цей водоскид», – розповів фахівець.

Ростислав Кравчук зазначив, що через інженерну споруду переливаються лише залишки води, і через це, в тому числі, підтримується нормальний рівень води в озері Світязь.

Кілька років тому волиняни та ті, для кого улюбленим місцем літнього відпочинку стало озеро Світязь, що у Шацькій громаді, забили на сполох через стрімке обміління найглибшого озера України.

Тоді називали різні причини цього явища: кліматичні зміни, зокрема, аномальну спеку (до +40 градусів) та тривалу відсутність опадів, теплу малосніжну зиму; також вплив Хотиславського кар’єру (унікальне родовище завглибшки до 100 метрів з видобутку крейди та піску). Дехто заявляв, що це через вплив великих штучних ставків на плантаціях лохини, що розташовані за десяток кілометрів від Світязя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Нептун Показати IP 11 Березня 2024 16:53
А тепер надайте слово для виступу тим мудрагелям, які верещали про аномальну спеку, Хотиславський кар'єр, бобрів, лохів з плантацій лохини ! Все в природі крутить - вертить, ніц на місці не стоїть ! Ну, Кравчук розумний чоловік, але формально всього лиш заступник ! А чого постійно хавається його начальник,- якщо він начальник, то мав би ше шось мудріше сказати ! А то баби з пончиками на екранах частіше, ніж він !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus