USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чи зможуть українці, щеплені AstraZeneca і CoviShield, поїхати в ЄС

29 Червня 2021 15:34
Перші країни Євросоюзу вже відкривають кордони для громадян третіх країн, які щеплені схваленими в ЄС вакцинами.

Українців, наприклад, з 25 червня почала впускати Німеччина - за наявності довідки про вакцинацію такими препаратами: Pfizer, Moderna, AstraZeneca або Johnson, повідомляє Страна.ua.

А скоро уряд України обіцяє запустити ковід-сертифікати, які будуть синхронізовані з європейськими. З ними, як передбачається, можна буде їздити по багатьох країнах Європи (а там такі «паспорти» почнуть діяти вже з 1 липня).

Як мінімум дві з схвалених в ЄС вакцин представлені в Україні - AstraZeneca і Pfizer. Однак вже з'являються дані, що з першою з них далеко не все в порядку. І в Європу після уколу британською вакциною і її аналогами можуть не пустити.

Хоча українська влада навесні і говорила, що індійський CoviShield - це сертифікована в ЄС вакцина. Як і південнокорейська AstraZeneca, яку також поставляли Києву.

Скандал з CoviShield

Індуси, які вакциновані місцевим аналогом AstraZeneca - препаратом CoviShield - зіткнулися з проблемою: їх не пускають в країни Євросоюзу.

Про те, що довідки про вакцинацію жителів Індії не приймають на кордонах ЄС агентству Reuters розповів глава концерну, який виробляє CoviShield - Serum Institute. За словами гендиректора Адара Пунавалла, зараз це питання Індія намагається вирішити з Європою.

«Я підняв це питання на найвищому рівні і сподіваюся вирішити це найближчим часом, як з регулюючими органами, так і на дипломатичному рівні з країнами», - написав Пунавалла в Twitter.

Але поки що все безуспішно. Європейський медичний регулятор EMA заявив, що в ЄС зареєстрована тільки одна вакцина, зроблена на базі AstraZeneca - Vaxzevria. А по CoviShield індійський виробник може подати заявку, і її розглянуть в установленому порядку.

Такий розгляд може займати місяці, якщо не роки. Так, Росія подала в Європу заявку на реєстрацію свого Супутника V ще в січні, але з того часу процес не надто просунувся вперед.

Але зафіксуємо головне - людей, щеплених CoviShield в ЄС не пускають.

Чим CoviShield і AstraZeneca відрізняються від Vaxzevria?

Вакцина AstraZeneca отримала сертифікацію від європейської влади однією з перших. Її зареєстрували в січні - а вже в березні Європейське агентство з ліків змінило торгову марку цього препарату на Vaxzevria.

Багато тоді не зрозуміли, з чим пов'язаний цей ребрендинг. Адже в основі вакцини лежала та сама AstraZeneca з її ослабленим аденовірусом.

Ця історія почала прояснюватися, коли британську вакцину стали виробляти за ліцензією багато країн світу, зокрема, азіатські. Однією з найбільших стала Індія, яка має розвинене виробництво вакцин.

Індуси стали випускати препарат CoviShield, який ідентичний AstraZeneca за формулою і складом. Але, як бачимо, має іншу назву.

Проте в Україні, для якої AstraZeneca стала першою вакциною від коронавірусу, влада заявляла, що прищеплюють громадян AstraZeneca. І навіть переконували, що саме цей індійський різновид має нібито реєстрацію в Євросоюзі.

Писав про це особисто президент Володимир Зеленський:

«Вакцина Oxford / AstraZeneca (Covishield) розроблена Оксфордським університетом спільно з британсько-шведською фармацевтичною компанією AstraZeneca. Сертифікована Всесвітньою організацією охорони здоров'я і ЕМА - Європейським агентством з лікарських засобів. Дозволена для використання в десятках країн світу, в тому числі в країнах Європейського Союзу, а також в США і Великобританії.

За угодою з AstraZeneca виготовляється одним зі світових лідерів виробництва вакцин - Serum Institute of India. Також виробництво відбувається в Південній Кореї. Вакцину отримали і в подальшому отримають мільйони людей в інших країнах світу, зокрема в Канаді.

Саме ця вакцина була першою доставлена в Україну».
Вже тоді висловлювались сумніви в тому, що європейці зрівняють AstraZeneca для свого ринку і для третіх країн.

Однак МОЗ і Банкова на ці питання відповідали так: мовляв, всі сумніви - це спроба зриву вакцинації і взагалі «російська пропаганда».

Проте історія з Індією ці сумніви підтвердила. Ніхто Covishield в Європі, як стверджував Зеленський, так і не сертифікував.

Якщо ж заглибитися в деталі, то вакцина Vaxzevria має одну відмінну рису від інших аналогів AstraZeneca. Як зазначено на сайті виробника, її роблять на заводі в голландському місті Неймеген (дані, актуальні на травень 2021 року).
Очевидно, що AstraZeneca і її клони, вироблені десь ще, а тим більше за межами Євросоюзу, не можуть виходити під торговою маркою Vaxzevria. А значить, в Європу з ними потрапити поки не можна буде.

Те ж саме теоретично стосується і південнокорейської AstraZeneca, якою щеплюють жителів України.

І тепер зрозуміло, чому вакцина для Європи виготовляється під одним брендом, а для інших - під іншим. AstraZeneca спочатку готувалася в двох варіантах: для європейців і для всіх інших.

І щоб не було плутанини, назви однієї і тієї ж вакцини розмежували на рівні брендів.

Скільки в Україні щеплених Covishield і AstraZeneca?

Із моменту початку вакцинації в Україні завезли понад півтора мільйона доз двох препаратів - індійського Covishield і південнокорейської AstraZeneca.

Разом вони займають друге місце за кількістю поставок. Тобто ними можна прищепити близько 750 тисяч українців.
На першому місці серед вакцин в країні - китайська CoronaVac, теж не визнана в Євросоюзі.

І тільки на третій позиції з невеликим відставанням від AstraZeneca - Pfizer (1 498 000 доз). Ось з ним якраз в Європу впускати будуть.

Але поки частка цієї вакцини найменша - масову вакцинацію проводять китайським препаратом. А Pfizer дістається лише привілейованим групам населення - включаючи чиновників і депутатів.

Виходячи з цього, зараз зелене світло на поїздки до Європи зможе отримати менше мільйона українців. Та й то не відразу, а з часом - оскільки поки далеко не всі зробили щеплення двома дозами будь-якою з вакцин. Всього таких станом на вчора - менше 600 тисяч пацієнтів.

З них дві дози Pfizer отримали всього 159 173 тисячі. А найбільше отримали дві дози AstraZeneca - понад 300 тисяч.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
скептик Показати IP 29 Червня 2021 15:44
те що для брахманів, для шудр - зась
Як Показати IP 29 Червня 2021 15:55
Як ЄС може не визнавати вакцину схвалену і визнану ВООЗ? Адже виходить, що таким чином вони дискредитують ВООЗ. Забагато те ЄС вимахуються і явно через економічну вигоду, а не через турботу про якість і безпечність вакцини. Носяться всі з тим Пфайзером, як з писаною торбою.
Не щеплений Показати IP 29 Червня 2021 16:19
Ось така у.ня малята! Хто там з адептів зекоманди зібрався до Європи?
ВІРУС Показати IP 29 Червня 2021 16:46
Голою д*пою по неструганих досках.
до Як Показати IP 29 Червня 2021 16:49
вооз було громадською організацією при ООН і мала рекомендаційні функції. Вооз фінансується в основному фондом родини ґейців. Тому юридично, Євросоюз може послати вооз на три букви з їхніми рекомендаціями. Ґейц хай з вірусами на "вінді" розбереться, "експерт" рівня проФФесора.
Якщо до до Як Показати IP 29 Червня 2021 22:17
Чесно, то пох..р і на ВООЗ і на Єєс . Головне щоб вакцина запобігала смертельному, важкому і середньому перебігу хвороби і мала мінімальні побічні ускладнення. Можете ржати і кидатись капцями, але найбільше під цю категорію підходить китайська Короновак, зроблена за класичною методикою, не вимагає особливих складних умов зберігання і легко переноситься. А хто не хоче, хай не визнає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus