USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Рахункова палата підтвердила дані про розкрадання на харчах в Міноборони Резнікова, – ЗМІ

1 Листопада 2023 14:29
Рахункова палата затвердила результати аудиту в Міноборони, який повністю підтвердив дані журналістського розслідування щодо суттєвого завищення цін на продукти харчування для військових.

Як пише Економічна правда, про це повідомив журналіст Юрій Ніколов, який був автором резонансного розслідування, оприлюдненого в січні 2023 року.

Нагадаємо, у матеріалі йшлося, що ціни на продукти, які закуповлювало Міноборни, були втричі більші за роздрібні в київських супермаркетах, зокрема, яйця вартували по 17 гривень за штуку.

Звіт Рахункової палати був проведений за зверненням антикорупційного комітету Верховної Ради й стосується першого півріччя 2023 року.

У звіті, зокрема зазначається:

– Наприкінці листопада 2022 року Міноборони повідомив потенційних постачальників про заплановані закупівлі послуг харчування на 2023 рік та запропонував надати цінові пропозиції. При цьому, Міноборони не здійснювало моніторинг цін на продукти харчування та самостійно не визначило вартість послуг харчування. Визначення очікуваної вартості комплектів продуктів харчування здійснювалось шляхом механічного множення вартості комплекту за минулий рік на індекс інфляції.

– Укладені договори не враховували реальну потребу у продовольчому забезпеченні ЗСУ визначену Тилом Командування Сил логістики ЗСУ.

– Наприкінці 2022 року Міноборони уклало десять угод на харчування солдатів у 2023 році на 42,05 млрд гривень. Після розслідування щодо завищених цін були укладені додаткові угоди, якими деякі ціни продуктів були знижені вдвічі.

– Після ухвалення закону, який повертав незбройні закупівлі Міноборони в «Прозорро», на торгах ціни продуктів були знижені ще раз. За укладеними договорами річна вартість забезпечення харчування військовослужбовців та годування штатних тварин склала 37,98 млрд грн, що на 8,19 млрд грн менше суми, яка передбачалася до розслідування.

– Вартість харчування Міноборони була значно вищою від цін в інших силових органів. Застосувавши такі ціни, Міноборони могло б зекономити від 3,2 млрд до 7,0 млрд гривень бюджетних коштів.

– Аудитори вказали, що «із 409 найменувань продуктів каталогу (Міноборони, – ред.) майже 75% не мають практичного застосування, як для приготування їжі у стаціонарних їдальнях, так і в польових умовах, але впливають на ціноутворення та остаточну вартість комплекту».

Узагальнені результати аудиту засвідчили непродуктивне використання бюджетних коштів у сумі 7,439 млрд грн.

Придбання найбільш вживаних продуктів харчування здійснювалося за цінами, які в середньому були на 30% вище ринкових.

Визначена Міноборони вартість харчування військовослужбовця ЗСУ на добу перевищувала вартість такого харчування в інших підрозділів сектору безпеки та оборони від 3,17 млрд грн (Нацгвардія) до 7,04 млрд грн (СБУ).

Як ми писали, 21 січня журналісти видання ZN.ua звинуватили Міністерство оборони в закупівлі продуктів харчування за завищеними в кілька разів цінами. У матеріалі йшлося, що ціни на продукти втричі більші за роздрібні в київських супермаркетах (яйця по 17 гривень за штуку). Угоду вартістю 13,16 мільярда гривень уклали 23 грудня 2022 року. Ідеться про забезпечення харчуванням військових частин, дислокованих у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській та Черкаській областях.

23 січня тодішній міністр оборони Олексій Резніков особисто відповів на ці закиди, зокрема він пояснив, що Міноборони купує не окремі продукти, а комплексну послугу – забезпечення харчуванням. Міністр пояснив, що ціни у восьми постачальників різні, так само як і в мережах супермаркетів, бо кожен має свою спеціалізацію та власне виробництво певної групи товарів. Ціни на продукти аналізують спеціальні експертні установи.

24 січня стало відомо, що заступник міністра оборони Вʼячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, подав у відставку. Згодом міністр оборони Резніков анонсував зміни в харчуванні Збройних сил України – ідеться про гнучку, але уніфіковану систему меню.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив оновити систему державних закупівель для Збройних сил України, яка передбачатиме публікацію цін на продукти й товари.

Державне бюро розслідувань затримало підприємців, які продавали військовим яйця по 17 гривень. До схеми причетні 5 людей: представники підприємств-постачальників і військові, які відповідають за забезпечення однієї з військових частин. Також затримали військового, який вів чорну бухгалтерію махінаторів.

Додамо, що Олексій Резніков подав заяву про відставку з посади міністра оборони у вересні 2023 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Бомж на мінімалці Показати IP 1 Листопада 2023 14:55
Норм
Пр до Бомж на мінімалці Показати IP 1 Листопада 2023 16:28
Рівень!!! Новиєлітсца!!!
ВАСИЛЬ ЛЕМЕХ Показати IP 1 Листопада 2023 15:08
Звання Геройв Украины дати всим ,включая фельдмаршала Резникова)))) Як в казци: недовго думали й ришили Щуку у в води утопить по-ришили... Резникова в США або в ЛОНДОН и хай там за вуха заливае й краде як крав!!!
Анонім Показати IP 1 Листопада 2023 16:27
Зробимо їх ще раз разом! Вони красавчики!!!
ABC Показати IP 1 Листопада 2023 17:56
О, так це за всі ці "заслуги" йому аплодували "слуги", коли він ішов у відставку? За те що сам дерибанив та з іншими ділився? Така у них система цінностей, очевидно.
Правда до ABC Показати IP 1 Листопада 2023 19:36
Система, як у вовчій зграє,-своїх не видають, а тільки привозносять.
Олександр Показати IP 2 Листопада 2023 03:32
Коли вже не звільняти, а саджати будуть ЗРАДНИКІВ, БАРИГ, МАРОДЕРІВ під час війни, чи чекають " каштанів"?!!! ГАНЬБА НЕДОРОБКАМ ПРОДАЖНИМ!!! ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА, ДО ПЕРЕМОГИ, СМЕРТЬ ВОРОГАМ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus