USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Де і скільки на Волині вкрали лісу

30 Травня 2014 15:00
Майже щоночі цілі обози по кілька підвод везли деревину. Возили такі колоди, які середньостатистичний чоловік не може обійняти руками. І про покарання хоч когось із односельців у середовищі, де всі усе про всіх знають - не чули.

У волинських лісів – новий господар

У революційний період низка державних структур змінили своїх керівників. Не безкровно це відбулося в управлінні лісового та мисливського господарства області.

Неодноразово громадські активісти під час зборів стверджували, що управління лісового та мисливського господарства – розсадник корупції. «Ліс крадуть безбожно» - стверджували вони.

По тому, як начальник управління змінився, при цій установі створили й громадську раду.

Оскільки заяви про те, що ліс крадуть звучали не раз, Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило поцікавитися офіційними цифрами. Скількох порушників на Волині упіймали і покарали за незаконну вирубку лісу.

Що кажуть обласні прокурори

Відповідний запит на публічну інформацію надіслали у Волинську міжрайонну прокуратуру з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері. Вибірку, яку попросили надати – список злочинів, пов’язаних з незаконною порубкою лісу на Волині у 2012, 2013 роках та січні-березні 2014 року.

Сподівання про масу цифр, величезну кількість порушених проваджень та документів прокурорського реагування не виправдалися.


Так, у 2012 році до міжрайонної прокуратури надійшла колективна скарга мешканців села Воєгоща Камінь-Каширського району. На території ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» незаконно вирубували дерева. Після перевірки виявили, що на території підприємства вирубали 51 дерево. Сума збитків складає 65,881 тисячі гривень. Згідно з повідомленням обласної міжрайонної прокуратури, збитки відшкодували, а винних засудили.

У 2013 році до прокуратури звернулися мешканці Любешівщини. Згідно з повідомленням, на території Щитинської сільської ради незаконно рубають дерева. Під час перевірки, проведеної Державною екологічною інспекцією факт порушення вимог лісового законодавства не виявили.

У 2014 році до Волинської міжрайонної прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері подібних звернень не надходило.


Місцеві господарства звітують

Що ж відбувається у лісових господарствах області ІА Волинські Новини вирішили дізнатися від самих лісгоспів. Запит на інформацію направили до ДП «Любомльський лісгосп», аби дізнатися, скількох порушників спіймали там. ( Чому вибране саме підприємство цього району – читайте далі).

Так от, ДП «Любомльський лісгосп» інформує, що площа лісового господарства у 2012 та 2013 роках була незмінною і складала 32,326 тисячі гектара. Лише у 2014 році відбувся розподіл землі між Любомльським лісгоспом та новоствореним лісогосподарським підприємством Прибузьке. У результаті площа Любомльського лісгоспу дещо змінилася і нині складає 30, 837 тисячі гектара.


У 2013 році на території ДП «Любомльський лісгосп» виявили 33 факти незаконної вирубки дерев. З початку 2014 року зафіксували 18 порушень.

Минулого року підприємству відшкодували збитки на суму 6,340 тисячі гривень, а штрафів на суму 2, 805 тисячі гривень. Цьогоріч відшкодували 3,060 тисячі гривень збитків і 1,530 тисячі гривень штрафів. Крім того, 1 справу, переконують у лісгоспі, направили до прокуратури, аби стягнути через суд збитків у розмірі 7,390 тисячі гривень.


У прокуратурі все спокійно

Любомльською міжрайонною прокуратурою з 2012 року до травня 2014 року керував нинішній заступник прокурора області Олег Корецький. У відповідь на запит на публічну інформацію на адресу Інформаційного агентства надійшла відповідь, у якій чорним по білому написано: прокуратура й сном і духом не знає про незаконну вирубку лісу на Любомльщині.

«Повідомляю, що до Любомльської міжрайонної прокуратури упродовж 2012, 2013 та 2014 років звернень з приводу перевірки фактів незаконної порубки лісу на території ДП «Любомльське лісове господарство» не надходили, відповідно документи прокурорського реагування не вносилися, збитки за цими порушеннями не нараховувалися та не відшкодовувалися», - йдеться у відповіді за підписом заступника Любомльського міжрайонного прокурора І. Філімонюка.


Чому Любомльщина?

Вибір саме на цей район випав не випадково. Мешканці одного з сіл цього району звернулися до редакції на правах анонімності. Люди не називають своєї точної адреси й імен, бо знають, що їм у тому населеному пункті жити. А порушники, про яких вони говорять, можуть виявитися сусідами чи й родичами. У правдивості джерел Інформаційне агентство Волинські Новини переконалося.

Так-от. Останні кілька років, розповідають волиняни, ліс стали красти не боячись нічого. Пік «дереворубного» сезону припадає на зиму – коли ночі довгі. Майже щоночі цілі обози по кілька підвод везли деревину. Возили такі колоди, які середньостатистичний чоловік не може обійняти руками. І про покарання хоч когось із односельців у середовищі, де всі усе про всіх знають - не чули.


Люди припускають, що такі нічні візити не обійшлися без «благословення» місцевих лісників. Бо якщо вирубку одного дерева можна не помітити, то зникнення кількох десятків товстих стовбурів можна було б зафіксувати.

Більш того, в районі діє й не одна підпільна пилорама, де за готівку, можна придбати і будматеріали і пиломатеріали. Чеків там, зрозуміло, не видають.

В області пильнують, фіксують і штрафують

На запитання, чи крадуть на Волині ліс, в обласному управлінні лісового та мисливського господарства відповідають ствердно. І додають: ще й як. Лише з початку 2014 року за 4 місяці в області виявили 497 незаконних порубок лісу. Викрали 143,8 кубометра деревини, збитків завдано на суму 281,8 тисяч гривень. Щоправда, вилучили всього 17,9 кубічних метрів деревини.

Зауважимо, що найбільше незаконних порубок виявили на території ДП «Камінь-Каширськагроліс» - 60. А ось у «Локачіагролісі», згідно з документами, крадії не промишляють. З приводу Любомльського лісгоспу, то там виявили, згідно з даними ОУМЛГ, 17 незаконних порубок.


Начальник обласного управління Василь Мазурик пояснює, що така невідповідність цифр між статистикою лісової охорони та правоохоронцями пояснюється просто: до міліції звертаються тоді, коли порушників не можуть встановити. Цього року, згідно з інформацією ОУМЛГ до райвідділів УМВС області передали 8 справ загальною сумою 64,8 тисяч гривень.

До слова, 473 випадки незаконних порубок – оплачені добровільно. До казни надійшло 199,2 тисяч гривень. Також цього року наклали 494 штрафи на суму 42,8 тисячі гривень.


В обласному управлінні переконують, що щодня сумлінно працюють, аби не допустити розкрадання «зелених легень» Волині. А от пилорами (легальним і не дуже) пропонують завантажити легальною деревиною, аби в тих не було часу й змоги переробляти крадене.

Замість післямови

То чи крадуть ліс на Волині? Так, крадуть. Але що і в яких обсягах знає хіба лише дядько, який живе у хаті край села, щодня в сезон ходить за грибами чи ягодами, знає кожну травинку і чує шепіт волинського предковічного лісу.


Юлія Малєєва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
Гость Показати IP 30 Травня 2014 16:06
Кругом злодії,кругом порука. Відрубувати руки треба їм,тоді зупиняться
Суддя Дред Показати IP 30 Травня 2014 16:25
Нові керовники-балаболи крадуть ліс в три рази більше,а прокурори нічого в притул не бачать та получають вищі посади
йося моргенштерн Показати IP 30 Травня 2014 16:50
їдьте в сторону маневич, починаючи з Колок звертайте в будь-яку сторону. Заїжджайте в любе село. що розташоване за 3-5 кілометрів від маневицької траси і побачите ЧУДО!!! Немає керівництва - крадуть все, як кажуть "мох і болото". Підвода - 100 гривень!!! як тільки 3 місяці назад почав виконувати обов"язки ШЕРЕМЕТА, все і почалося!!! А діток то за кордоном треба навчати!!! колісник слава Богу пішов, а чого цей ЗЛОДЮГА (по іншому таку людину не незвеш) ще працює???????????? Працівники прокуратури будуть моніторити Вашу статтю, то нехай звернуть увагу!!!! підмахує новому начальству, на "коротку ногу" з громадською радою!!! Таких ПРИГРІТИХ ЛИЗУНІВ потрібно збуватись нашій державі!!! СЛАВА УКРАЇНІ!!!
трима злодія до йося моргенштерн Показати IP 30 Травня 2014 17:12
шановний блиський родич дона корлеона!А Ви мабуть забули просвої "бєспрєдєли"які творила в лісах волині"родина"-дорогии міліорація арзу яке поробило лісгоспи убогими відкати полювання царські і багато іншого
правий сектор до йося моргенштерн Показати IP 30 Травня 2014 18:06
послухайте зас...нці а де ви в свої 30років заробили бабло на дорогі джипи шикарні будинки дорогі квартири і красиве життя мабуть на зарплату.
лісник Показати IP 30 Травня 2014 17:03
створення рейдових бригад це дуже гарна ідея але як завжди вона не доведенна до кінця,якби був контроль над ними результат був би кращий покупляли для цієї справи нові авто а ті машини використовуются для їзди в банк або податкову або гол лісничі ганяють на них де бажають і скільки бажають в своїх особистих цілях нехай пан мазурик в в розберется скільки вони бензину казеного зїздили і на яку суму-впевнений що буде здивований
лісник до лісник Показати IP 30 Травня 2014 18:01
правильно.прийдеш рано в лісгосп просиш гол лісничого 5 л на сікора щоб покосити культури і чуєш одне і те саме немає грошей борги на азс а воно падло їде через 5 мінут на азс і заливає в ниву поний бак а пишуть то на відомість так само і деректор під жопу є бензина і все остальне ось так ми жевем так що красти мусим........................
!!! Показати IP 30 Травня 2014 17:25
Самі лісники і крадуть, тому що за виконану роботу по лісозаготівлях як не платили так і не платять. Для того щоб заготовити і відвантажити 1 куб. м. деревини потрібно заплатити 60 грн. робітникам + витрати на трелювання - 25 грн/куб.м. всього 85грн за куб.м. Отже при лісосіці в середньому 300 м.куб. лісівник повинен вкрасти 127 куб.м. пиловника (300*85=25500грн. середня ціна нелегальної продукції 280грн - 85грн за заготівлю - 25500/200=127,5м.куб.) І це тільки за розробку ділянки - виконання плану, не враховуючи інших партійних завдань що ще в середньому забирає 60 м.куб. Ось вам і результати. І нікому немає діла до того чи отримує лісоруб зарплатню офіційно чи й далі наживаються фірми паразити і нечесні на руку директори.
Анонім Показати IP 30 Травня 2014 20:57
навіщо далеко іхати заідьте в гаразджу там зараз ліси ріжуть!!!!дуби яким по 100 200 років гектарами вирізають
правий сектор до Анонім Показати IP 31 Травня 2014 03:32
та за..бав ти з тою гараджою ти думаєш як би там було незаконно то давно вже б воняло.....
угу до правий сектор Показати IP 31 Травня 2014 08:03
як би ,,,,,бали ти був би людиною)))))а так ти правий
житель до правий сектор Показати IP 31 Травня 2014 08:48
ви напевно там долю маете
думку гадаю. Показати IP 31 Травня 2014 09:36
Біда в тім , що......." Клоун ушел, а цирк остался".....п.Мазурик не найшов в собі мужності замінити всіх свої заступників.В усіх гріхах звинувачувати Колісника -безпідставно, тому що без "одобрямс" його заступників цих безчинств не було б.
петьо до думку гадаю. Показати IP 31 Травня 2014 13:00
Наскільки відомо двох його заступників уже немає - хтось же виконує обовязки?
третій заступник Показати IP 31 Травня 2014 13:47
Як відомо, обидва заступники на місці, а Шеремета навіть став правою рукою новоявленого "диктатора" лісової галузі Мазурика. Останній, на жаль, за деревами не бачить лісу. Взагалі, новий начальник управління - найгірший і найбільш невдалий варіант вибору тимчасової влади, яка ось-ось кане в Лету. Ставленник "Сволоти" - висуванець Пирожика, якому Мазурик допоміг балотуватись в депутати обласної ради. Приклав до цього свою руку, чорну, як лапа в ворони, і конюх Вітів. Після інавгурації президента в управління прийде людина, яка наведе порядок в лісі.
пес до третій заступник Показати IP 31 Травня 2014 14:41
мабуть братва готує реванш---------а хр*на вам.........хватить.........натерпілись вас і ваш пяно-царськобарський беспрєдєл..............в і д п о ч и в а й т е.......
лісовий геній Показати IP 31 Травня 2014 14:36
При Коліснику був дурдом в галузі повний Ви гляньте тільки на деректорів більша половина з них діти які нічого за свою трудову діяльність незробили для галузі нічого корисного а от як вкрасти цей урок засвоїли скоро джипи накупляли хати дуже скоро побудували і научились своєму старому повелитилю служити вакханалія в галузі повна.А Мазурик працює тільки місяць і судити по місяцю неможливо і людина він з досвідом як керівника бо працював на різних посадах.От тільки незрозуміле питання-чому ще досі залишаются на своїх посадах керівники лг які себе плямували останні роки-але є надія що їх дні в галузі раховані.
До Правого сектору до лісовий геній Показати IP 31 Травня 2014 17:44
Хлобці для того щоб навести лад у лісовій галузі. Потрібно провести кардинальні чистки починаючи з деректорі усіх головних лісничих, головних інженерів, начальників нижніх складів, деяких лісничих та майстрів лісу потрібно вигнати і повідкривати корні справи і тоді буде якийсь толк!
975456789 до лісовий геній Показати IP 22 Червня 2014 00:21
Правильно
Ліс до прокуратури Показати IP 31 Травня 2014 17:46
Приїдьте в Мукошинське лісництво Любешівське ЛГ та вкрадено кварталами
яків Показати IP 31 Травня 2014 23:27
а ви почитайте Нову добу з Маневич за 17 травня .забув фамілію автора, там все дуже гарно написано
??? до яків Показати IP 2 Червня 2014 22:14
Для чого фамілія автора. Є конкретно вказаний лісгосп - " Поліський". Конкретні факти. І хто винен - лісничий, бо він щоб відправити 50 кубів балансів (2 камази) для плану. 25 кубів балансів мусить вкрасти щоб розрахуватись з бригадою. Де спростування?
злодій Показати IP 4 Червня 2014 09:47
вісх директорів треба негайно звільняти
Анонім до злодій Показати IP 5 Червня 2014 21:50
вигнати потрібно 50 процентів в кожному лісгоспі ні кому на місцях не секретхто як краде
контроль до злодій Показати IP 15 Березня 2016 13:20
а чому відразу всіх.Не потрібно гребсти під одну гребінку, є в нас і хороші керівники, тільки чи довго їм дадуть працювати, адже не всім потрібні такі керівники які дають змогу заробити простому робітникові!!!!!!
к Показати IP 14 Січня 2015 00:27
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus