USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Де на Волині купатися небезпечно. Перелік водойм

14 Липня 2021 20:29
Відпочинок на водних об’єктах під час літньої спеки приносить полегшення, знімає напругу та викликає радість, особливо у дітей. Та разом з цим існує загроза розповсюдження інфекцій, шляхом передачі яких є вода.

Захворювання викликаються різними видами збудників: вірусами, бактеріями, простішими, гельмінтами, інформує Волинський обласний лабораторний центр.

Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишківника хворого, збудники потрапляють у зовнішнє середовище. Це стосується і тварин, і водоплавної птиці.

До кишкових інфекцій відносяться дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, холера, гастроентерит, вірусний гепатит А, лептоспіроз та багато інших.

Основними проявами захворювання кишковими інфекціями, на які слід звернути увагу, є слабкість, млявість, погіршення апетиту, діарея, блювота, біль у животі, підвищення температури та озноб.

Щоб запобігти різним інфекційним захворюванням лабораторіями ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проведені дослідження якості і безпечності води відкритих водойм у місцях масового відпочинку за санітарно-хімічними, мікробіологічними, паразитологічними, радіологічними показниками у 43 місцях масового відпочинку на воді, з яких 12 пляжів загального користування, пляжів 2 баз відпочинку, 2 санаторіїв, 2 дитячих оздоровчих таборів, 25 рекреаційних зон тощо.

На сьогодні, з досліджених понад 80 проб, не відповідають гігієнічним нормативам за вмістом лактозопозитивних кишкових паличок (ЛКП) у 1 дм3 проби води річок Сапалаївка (пляж «Теремнівські ставки» м. Луцька – ЛКП 15000 у 1 дм3) та Турія (пляж м. Ковеля – 110000 у 1 дм3). Норматив ЛКП – 5000 в 1 дм3 – у воді поверхневих водойм, призначених для купання, спорту та відпочинку населення, а також водоймищ в межах населених пунктів. Патогенних ентеробактерій не виявлено.

З досліджених 96 проб води відкритих водойм виявлено 3 культури неаглютинуючих холерних вібріонів (озеро «Теремно» Луцький район, «Велике Згоранське», Любомльський район та територія пляжу озера м. Нововолинська). Ці збудники не здатні до широкого епідемічного прояву, але при зараженні ними виникають гострі кишкові захворювання, в т.ч. з важким перебігом. Тому, при діагностиці важких форм гастроентероколітів обов’язковим є обстеження на виявлення збудників сімейства вібріонів.

За результатами проведених досліджень води водоймищ та ґрунтів пляжів на вміст Сs – 137, Ra- 226, Th – 232 , K – 40 – вміст радіонуклідів не перевищував визначених гігієнічних нормативів, рівень потужності експозиційної дози становив – 8 – 14 мкР/год., що є у межах норми.

Власникам пляжів надані рекомендації щодо інформування населення та виставлення попереджувальних знаків на пляжах про заборону купання у річках Сапалаївка та Турія. Повідомлено Держпродспоживслужбу для вжиття відповідних заходів реагування.

Щоб відпочинок біля відкритих водойм був на користь, потрібно дотримуватися наступних правил:

⁂ Якщо на березі водойми виставлені знаки, які вказують на те, що купатися заборонено, то порушувати це правило не можна.

⁂ Не використовувати воду з водойм для пиття, полоскання рота, миття овочів та фруктів, а також посуду.

⁂ Стежити за тим, щоб не заковтувати воду з водойм під час купання, особливо за дітьми.

⁂ Не можна купатися у водоймах, біля яких є очисні споруди, заводи, фермерські господарства.

⁂ Потрібно уникати купання у водоймах, де живе багато водоплавних птахів, напувається худоба.

⁂ Не можна купатися у непротічних водоймах, бо в спеку в них можуть розмножуватися багато небезпечних мікроорганізмів.

⁂ Вагомий аргумент проти купання – вода, яка "цвіте".

⁂ Не варто купатися відразу після сильного дощу, коли весь бруд, пестициди та добрива стікають у водойми.

⁂ Після купання необхідно прийняти душ з милом.

⁂ Не купатися в місці відпочинку, якщо там вже були випадки захворювання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
? Показати IP 14 Липня 2021 21:45
То де перелік?
! Показати IP 15 Липня 2021 04:20
Читай, роззуй свої бельки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus