USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Депутати хочуть перевести «Волиньторф» у комунальну власність

14 Серпня 2015 18:18
Депутати не проголосували за Проект рішення про звернення депутатів обласної ради до Кабміну щодо вилучення державного підприємства «Волиньторф» з переліку об’єктів державної власності, що підлягають приватизації, оскільки в документі одним з пунктів була рекомендація голові Волинської ОДА виділити землі під розробку. Губернатор робити цього не хоче, оскільки у випадку приватизації ці землі «Волиньторфу» дістануться «невідомо кому».

Про це стало відомо під час чергової сесії Волинської облради сьогодні, 14 серпня.

Як розповів директор ДП «Волиньторф» Іван Киричик, вже 8 років хочуть виставити на продаж та приватизувати. З його слів, практика показує, що підприємство, яке передали у приватні руки, демонструє набагато гірші показники. Найкращим варіантом він вважає його передачу у комунальну власність, проте зауважує, що для цього немає законодавчого механізму. Мовляв, з держвласності в комунальну власність громад його можна передати або шляхом викупу, або у разі, якщо 2 рази його виставляли на продаж і не знайшли покупця.
Депутат Сергій Слабенко зауважив, що у зверненні йдеться про те, щоб посприяти передачі земель під розробку торфу. На думку Слабенка, це лише привабить інвесторів, які захочуть отримати його у приватну власність.
Проте, депутат Людмила Кирда каже, що проект на землю готується дуже довго. А тому для того, щоб розробити проект землеустрою, доведеться пройти масу погоджень. Термін дії нинішньої проектної документації – до кінця 2015 року. А тому, якщо не отримати землі до того часу, підприємство ризикує повністю зупинитися.

Натомість, слова директора підприємства голова Волинської ОДА назвав блефом. Адже ще 28 травня 2015 року Міністр паливної енергетики Юрій Продан підписав документи про те, що «Міненерговугілля» не заперечує проти передачі у комунальну власність «Волиньторф».
Після цього вирішили зробити аудит, дали відповідні доручення. Але, зі слів Гунчика, цього не могли зробити, бо робочій групі не дали доступу до документації. Згодом, ОДА звернулася до Міненерго з питанням про те, чи буде «Волиньторф» підлягати приватизації, і отримали відповідь: «не підлягає приватизації, але може бути корпоратизоване». Адже, на думку Міненерго, приватизація дозволить вивести установу з кризового стану. Тому з переліку об’єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2015 році виключили «Укрторф», а включити держпідприємства, які є членами концерну. Тобто, фактично це означає, що ДП «Волиньторф» дійсно можна приватизувати.

Володимир Гунчик каже, що установу просять передати в обласну комунальну власність, що дасть змогу підприємству ефективніше працювати. Саме тому губернатор обіцяє не підписувати дозвіл на розробку земель, поки «Волиньторф» не буде в комунальній власності. Мовляв, у цьому випадку землі можуть дістатися «невідомо кому», якщо «Волиньторф», все ж, приватизують.

А тому проект рішення Про звернення депутатів обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо вилучення державного підприємства «Волиньторф» у складі Українського концерну торф'яної промисловості «Укрторф» з переліку об’єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2015 році, не набрав достатньої підтримки серед народних обранців – їх думки розділилися. Зрештою, він не набрав достатньої кількості голосів.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини раніше повідомляло, що за 2 місяці на «Волиньторфі» недорахувалися майже 8 мільйонів гривень.

Окрім того, Держфінінспекція виявила, що з активів підприємства вивели понад 6 мільйонів гривень, які задекларовані як дебіторська заборгованість. Також інспектори виявили на підприємстві розтрат на 137 тисяч гривень.

Зауважимо, що торік нові надра, загальна площа яких становить більше, ніж півтисячі гектарів, передали у користування Державному підприємству «Волиньторф».

А вже цього року заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук повідомив, що на підприємстві - «хороші зарплати, і є ринок збуту», тому необхідно для «Волиньторфу» змінити закони і залучити інвестиції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
дідо Показати IP 14 Серпня 2015 18:21
Держава є поганим власником. Необхідно продати це підприємство, щоб його не розкрадали чиновники та працівники.
Анонім Показати IP 14 Серпня 2015 18:58
Прокурор Волинської області Дмитро Чепіжак пообіцяв взяти під особистий контроль скандальну справу, пов’язану з незаконним виведенням коштів з ДП «Волиньторф». Так, із відповідним депутатським запитом під час засідання чергової 34 сесії Волинської обласної ради виступила депутат Людмила Кирда. Вона зауважила, що у лютому 2014 року після її звернення до правоохоронних органів щодо незаконного виведення обігових коштів у сумі 6 мільйонів гривень із ДП «Волиньторф», відкрили кримінальне провадження. Утім, за станом на сьогодні справу закрили, мотивуючи це тим, що як складу злочину, так і керівництва, на жаль, немає. Натомість, кошти на підприємство так і не повернули. Фірму «Промгазінвест», із якою укладав угоду колишній директор ДП «Волиньторф» Сергій Голоюх, перейменували, а згодом Вищий господарський судо 22 грудня визнав її банкрутом. Тож, обранець громади звернулась до прокурора Волинської області Дмитра Чепіжака, аби новообраний «страж порядку» взяв під особистий контроль резонансну справу, оскільки, зі слів депутата, за станом на сьогодні контрольно-ревізійне управління намагається звинуватити директора ДП «Волиньторф» Івана Киричика у бездіяльності щодо повернення коштів.
Андрій до Анонім Показати IP 14 Серпня 2015 21:05
І тут афери покійного Єремеєва
маневицький депутат Показати IP 14 Серпня 2015 21:40
Депутати Маневицької районної ради дійсно підтримали пропозицію Міністерства вугільної пр. (було протокольне дорученя) щодо передачі ДП "Волиньторф" у оперативне управління волинської облдержадміністрації, залишивши його у державній формі власності, Оперативне управління - це не зміна форми власності. Дивує незнання законодавства. Будьте певні, що підтриємство у комунальну власність , яке працює, платить податки, має прибутки Фонд Держмайна так просто на звернення ОДА не передасть, це не лікарня і школа, яку треба утримувати із бюджету, це інвестиційно привабливий обєкт, який буде виставлений на торги, як і вугільні шахти. Все, що сьогодні пропонує голова ОДА ми вже пройшли - були звернення залишити у держ. власності, до речі до цього часу прислухалися, були клопотання передати у комунальну (районну, чи обласну) власність. Але всі попередні керівники сприяли у виділенні землі для видобутку торфу, тому завод мав можливість працювати. Цю можливість сьогодні намагаються забрати.
Петро Показати IP 14 Серпня 2015 22:03
Просто боляче спостерігати за діями, та за вчинками губернатора Гунчика і його наставника в районі Линдюка, СХАМЕНІТСЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Прилісне Показати IP 15 Серпня 2015 11:33
Ті чинуші хочуть ліквідувати завод.Линдюк на зборах сказав що в других районах немає брикетних заводів і люди живуть.Хай лучче не буде в районі Линдюка а завод працює.Ганьба таким керовнікам-проффесорам економ наук!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus