USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Для волинських закладів профтехосвіти хочуть запозичити досвід Німеччини

27 Лютого 2017 14:06
Декілька змін у систему професійно-технічної освіти області планують впровадити після візиту волинської делегації працівників профтехосвіти, роботодавців та чиновників у Німеччину.

Про це йшлося під час оперативної наради в голови Волинської облдержадміністрації 27 лютого.

Заступник голови ОДА Світлана Мишковець повідомила, що проект партнерства у сфері професійно-технічної освіти з Україною втілюється освітнім центром баварської економіки. Проект стартував 1 травня 2016 року. Метою проекту є сильніша і більше орієнтована на попит професійно-технічна освіта завдяки кращій кооперації підприємств і професійно-технічних навчальних закладів. У ньому беруть участь підприємства та заклади профтехосвіти Львівської та Волинської областей.

Так, з Волині до проекту долучилися підприємства «СКФ-Україна», «Модерн-Експо», «Волинь-Кальвіс» Луцьке ВПУ, Ковельський професійно-технічний ліцей. Сформовані робочі групи з аналізу навчальних планів та робочих навчальних програм професійно-технічної та професійно-теоретичної підготовки на відповідність потребам підприємств. Експерти з Німеччини виробили пропозиції з коригування існуючих робочих навчальних планів та робочих навчальних програм.

Ділова поїздка делегації Волинської області в Німеччину у рамках проекту відбулася 12-18 лютого з метою ознайомлення з дуальною освітньою системою. До складу делегації ввійшли представники навчальних закладів, органів влади та роботодавці. Особливе зацікавлення членів делегації, зі слів посадовця, викликала експозиція у рамках всесвітньої виставки у місті Штутгарт навчального обладнання, тренажерів та сучасних підручників для професійно-технічних навчальних закладів.

Члени делегації отримали досвід, який можна використати в організації професійно-технічної освіти на Волині. Так, в Німеччині комісію з державної кваліфікації та атестації створює торгово-промислова палата спільно з роботодавцями та профспілками. До комісії входять роботодавці, представники профспілок, навчальних закладів і викладачі, які не викладали в учнів, які екзаменуються. В Україні таку комісію створює навчальний заклад за погодженням з управлінням науки та освіти ОДА і до неї входять керівник чи заступник керівника навчального закладу, а членами є старший майстер виробничого навчання, викладачі, які навчали тих, хто екзаменується. Наразі розглядають питання щодо включення до складу комісії представників роботодавців та педагогічних працівників, які не викладали в учнів, в тому числі, з інших навчальних закладів. Таким чином хочуть посилити незалежність в оцінюванні.

У Німеччині атестацію педагогічних працівників проводить незалежний орган, а в Україні лише є в проекті закон про освіту, де передбачають створення незалежного центру сертифікації педагогічних працівників.

Окрім цього, в Німеччині не обмежена можливість внесення в навчальні програми змін на запит роботодавців за погодженням з торгово-промисловою палатою та затвердженням міністерством освіти. В Україні ця можливість обмежена 20%, а навчальні плани та програми затверджує Міністерство освіти та науки, робочі навчальні плани та програми – управління освіти, науки та молоді ОДА. З огляду на це, під час засідання регіональної ради профтехосвіти розглядатимуть це питання щодо внесення змін в навчальні плани та програми у обсязі понад 20% за погодження з регіональною радою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 27 Лютого 2017 15:00
і це реформування освіти ?!!!!!!!!!! навіть не смішно
реформи Показати IP 28 Лютого 2017 16:53
заради таких реформ не потрібно рахуватися з державними коштами; варто їхати за .... досвідом в Естонію, Німеччину, ..... пущу ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus