USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

До послуг лучан – поховальний ліфт, труна-«сонечко», вінок-«генерал». ФОТО

28 Серпня 2010 12:50
«Луцький спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» нещодавно придбав сингуматор, або простіше – поховальний ліфт. Така диво-техніка обійшлася підприєству у три тисячі доларів. А скільки буде коштувати нова послуга для лучан – ще не визначилися.

Похоронний ліфт – це нескладна металева конструкція, обладнана спеціальними ременями, на які кладеться труна. Автоматично з допомогою пультового управління труна опускається вниз – максимум на 6 метрів.

«Завдяки сингуматору поховання набуває більш естетичного вигляду. За кордоном уже давно таке практикують, та й для інших обласних центрів України – це не дивина», – розповів директор спецкомбінату Олександр Вікторов під час нещодавнього прес-туру.
Щодо ціни на нову послугу, то, каже директор, її ще не визначили. Однак додає, це буде недешево, адже поховальний ліфт призначений для «елітних» поховань.
Цікаво також, що у комунальному підприємстві можна замовити труну з кондиціонером, яка у спеку автоматично охолоджує тіло. Це дозволяє уникнути запаху і зберегти покійника у нормальному стані.
Взагалі у спеціалізованому комбінаті розгалужена цінова політика. Приміром, домовини тут можна замовити від 400 гривень і до 7 тисяч. Пам’ятники – від 600 і далі.
«Людина може організувати похорон «до вибору до кольору». Можна вкластися навіть у тисячу гривень», – запевнив Олександр Вікторов. І додав, що «немає межі людській фантазії».
Луцький спецкомбінат також займається виготовленням вінків – як для поховання, так і для покладання їх на різноманітних урочистостях.
Так, у квітковому магазині висить так званий «президентський» жовто-блакитний вінок – точну копію його екс-Президент України Віктор Ющенко під час візиту на Волинь покладав до пам’ятних знаків «Колківська Республіка» та «Борцям за волю України».
Цей вінок був виготовлений спеціально для тодішнього Глави держави.
«У нас в асортименті 90 видів вінків. Щоб не заплутатися, ми їх нумеруємо. А також працівники придумують їм назви. Наприклад, є «вінок-генерал», – розповіла майстер Лідія Оленюк.
Деякі труни теж мають свої назви. Приміром «труна-сонечко» – назва походить від драпірування тканини у вигляді сонячних променів.
У квітковому цеху працює чотири жінки, які щодня виготовляють по 10-20 вінків – залежно від кількості замовлень та складності виробу. Щодо живих квітів, то у спецкомбінаті їх не використовують.
Лідія Оленюк запевняє, що «живі» вінки себе вже віджили і є незручними у використанні – швидко в’януть і осипаються.

Продавець магазину луцького спецкомбінату Світлана Труш розповідає, що часто люди замовляють вінки та й іншу поховальну атрибутику заздалегідь. Так зазвичай роблять ті, у кого в сім’ї є хворі. Або ж приходять люди похилого віку замовляти домовину для власного похорону.
Як приклад, продавець розповіла про чоловіка, який за два роки замовив собі все необхідне для похорону, і ще й пам’ятник. Таких завбачливих, переконує Світлана Труш, вистачає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
FANTOMAS Показати IP 28 Серпня 2010 13:47
"...Цей вінок був виготовлений спеціально для тодішнього Глави держави..." - Якби !А для нинішнього ?
Безсумнівний Показати IP 28 Серпня 2010 23:59
Для нинішнього Вікторов теж щось придумає!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus