USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Дороги Волині: Як шукатимуть і ділитимуть гроші

10 Листопада 2015 16:28
Міністерство інфраструктури внесло до Верховної Ради України нихку законопроектів щодо реформування дорожньої галузі та її реформування. Головний акцент – створення та наповнення державного дорожнього фонду в держбюджеті. 35% цих коштів пропонується надавати на обслуговування доріг загального користування місцевого значення у вигляді субвенції.

Про це стало відомо під час оперативної наради у голови облдержадміністрації, 9 листопада.

Нагадаємо, триває реформування дорожньої галузі на державному рівні. Дороги місцевого значення передають на фінансування місцевих бюджетів. Разом з цим на місця будуть передані згодом і підприємства, які обслуговують місцеві дороги, експлуатаційні потужності, матеріальні ресурси і виробничі бази будуть передані з облавтодору на місця.

В облдержадміністрації для рівномірного розподілу коштів на ремонт доріг і наповнення обласного бюджету пропонують зарахувати частину акцизного податку з продажу нафтопродуктів. Таку думку висловив заступник голови ОДА Сергій Кошарук. Нагадаємо, акцизний податок на горілчані напої, пиво, бензин та мастило у розмірі 5% від роздрібної ціни цьогоріч почав надходити в місцеві бюджети.

До слова, це вже не перша пропозиція облдержадміністрації централізувати децентралізовані кошти. Адже голова Волинської ОДА Володимр Гунчик свого часу запропонував надіслати пропозиції в Кабмін, бо вважає нечесним розподіл акцизного податку з роздрібного продажу тютюну й алкоголю. Тож він пропонував «перекласти» податки на обласний бюджет, аби ділити гроші порівну.

Крім того, в ОДА пропонують ще й відновити практику надання до спеціального фонду місцевих бюджетів цільової субвенції з державного бюджету. Щоб закріпити надання такої субвенції місцевим бюджетам , як стабільне джерело коштів, чиновники вважають доцільним передбачати їх за рахунок частини надходжень з акцизного податку на нафтопродукти, в’їзного мита, плати за проїзд автодорогами.

Згідно з даними Мініфраструктури, до Верховної Ради України внесені зміни в закон про створення державного дорожнього фонду України і відповідні зміни до бюджету. Ці зміни внесені, щоб забезпечити фінансування ремонту доріг загального користування шляхом виокремлення джерел фінансування в окремий державний дорожній фонд у складі спецфонду держбюджету.

Крім того, законопроектом передбачається закріпити перерозподіл коштів державного дорожнього фонду між автомобільними дорогами загального користування державного та місцевого значення у співвідношенні 65% та 35% відповідно.

Нагадаємо, як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, згідно з підписаним у вересні законом, низку доріг, зокрема, дорогу Львів-Радехів-Луцьк (Н-17) ремонтують коштом митниці. ФОТО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 10 Листопада 2015 16:41
"До слова, це вже не перша пропозиція облдержадміністрації централізувати децентралізовані кошти", а это обусловлено тем, что местные органы власти, имея собственные финансовые средства, плевали на областную администрацию, так как в этом случае нет надобности заходить к "хубернатору" с "тормозком"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus