USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Доступне житло на Волині можна отримати ще до кінця року

14 Листопада 2012 14:21
Попри інформацію про те, що в Україні неефективно реалізуються, або й взагалі перестали втілюватися програми забезпечення доступним житлом, у Волинському регіональному управлінні спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» запевняють, що в нашому краї проблем із втіленням таких програм немає.

Більше того, як розповіла в інтерв’ю «ВН» заступник директора цього управління Тетяна Воробйова, наразі волиняни мають шанс ще до кінця року отримати житло в межах цих програм, адже держава передбачила на це кошти.

‒ Ваша установа («Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву») є розпорядником бюджетних коштів в межах реалізації державних програм. Нагадайте, які так звані «житлові програми» втілюються, а які «закриваються»?

‒ На сьогодні є інформація про закриття програми, яка називається Національний проект «Доступне житло». Ми цією програмою не займалися. Ми займаємося програмою «Доступне житло» (вона просто так само називається), але це мова про надання державної підтримки на будівництво «доступного» житла – це Постанова Кабміну №140 від 11 лютого 2009 року. Ця програма ухвалена і діє з 2010 року по 2017 рік. Вона діяла і діє, є до сьогоднішнього дня фінансування, і ми по ній успішно працюємо.

Є ще програма здешевлення іпотечних кредитів – це президентські ініціативи, Постанова Кабміну нова – від 25 квітня 2012 року. Перспектива за цією програмою також є – з кожним місяцем все більше укладається договорів. Гроші є на фінансування, і ми можемо за нею працювати. Вона діятиме також до 2017 року.

Програми, по яких ми працюємо, не закриваються. А от національний проект «Доступне житло» - це трохи інша програма. Вона передбачала, що будуть будуватися монолітні житлові будиночки по Україні 70-квартирні, зокрема, для молодих сімей. Але по цьому проекту ми не працювали. Просто назви співзвучні.

‒ Наскільки ефективно втілюються ці програми на Волині?

Програма «Доступне житло» або, як її називають у народі, програма «30 на 70». Це тоді, коли людина отримує 30% від вартості житла безповоротної державної допомоги, але мусить мати 70% власних коштів. Гроші на втілення цієї програми в нас зараз є. Вже ми отримали 5 мільйонів 700 тисяч гривень, укладено 34 договори є, і 35-ий договір зараз готується, але, зрозуміло, навіть з цих отриманих ще не всі гроші освоєні, отож, є перспектива. Беремо зараз людей, збираємо документи і продовжуємо працювати.
Загалом на рік нам передбачено 6 мільйонів 900 тисяч гривень, отож, ще більше мільйона гривень маємо отримати у грудні. Шукаємо людей. Ми стурбовані разом з забудовниками, адже, якщо передбачені гроші не будуть освоєні цього року, то вони повернуться до державного бюджету. Хотілося б освоїти ці кошти, щоб волиняни отримали житло.

Варто зауважити, що по цій програмі зараз можна придбати житло не тільки в Луцьку, а й у Нововолинську і Володимирі-Волинському.

У Нововолинську – це будинок від обслуговуючого кооперативу «Нововолинськ», а в Володимирі-Волинському – від фірми «Еней».

У Луцьку, в зв’яку з тим, що по програмі можуть йти тільки будинки ще не введені в експлуатацію, на сьогодні залишилися будинки: від «Луцького домобудівельного комбінату»: багатоповерхівки на вулиці Федорова,4д, (на фото) і на вулиці Ветеранів, 22; «Луцьксантехмонтаж №536» ‒ будинок за адресою Арцеулова, 18; «Перша волинська будівельна компанія» ‒ багатоповерхівка на Чернишевського, 114а; «Луцьктехнобуд» ‒ будинок на вулиці Стара Дорога, 22; «Євробуд» ‒ Конякіна, 7а.
Через те, що люди мусять вкласти не менше 70% від вартості нового житла, то, зазвичай, це люди, які прагнуть продати своє старе житло і вселитися в більшу квартиру, то звісно, їм хотілося б взяти житло, що на стадії майже повної готовності, вони цікавляться будинками, що напередодні введення в експлуатацію.
Серед таких у Луцьку: будинки на вулицях Федорова, Ветеранів, Арцеулова.
‒ Як щодо програми здешевлення іпотечних кредитів?

‒ Люди поки в нас не дуже довіряють, але потрохи ситуація поліпшується. На сьогодні вже укладено 26 договорів по Волині. 18 з них уклав «Укргазбанк», 3 – «Ощадбанк» і 3 – «Укрексімбанк». За цією програмою краща ситуація й у тому сенсі, що до переліку запропонованого житла можуть належати будинки уже введені в експлуатацію. Тож, до тих об’єктів, які я вже називала (вони теж у переліку за цією програмою) належать також будинки від «Луцького домобудівельного комбінату» на вулиці Федорова, 4в, а також від «Волиньавтомотосервіс» ‒ будинок на Рівненській, 127; від «Луцьксантехмонтаж №536» ‒ багатоповерхівка на Чорновола, 44.

‒ Наскільки охоче й інтенсивно з вами співпрацюють забудовники?

‒ Мені здається, забудовникам має бути дуже вигідно з нами співпрацювати, але не всі проявляють зацікавленість. Однак зауважу, що найактивнішими є «Луцький домобудівельний комбінат» і ще, може, «Луцьксантехмонтаж №536». Вони швидко документи надають, все встигають.

‒ З укладених за обома програмами договорів з якими фірмами-забудовниками найбільше, в кого купили найбільше житла?

‒ Люди якість дивляться, але часто їх цікавить і місце розташування. За статистикою, за програмою «Доступне житло» або «30 на 70» багато беруть на Федорова, а по програмі здешевлення іпотечних кредитів – на Рівненській.
Звісно, більше придбали у тих, з ким ми давно співпрацюємо. Так, з ЛДБК ми співпрацюємо вже 3 роки.

Ще є суттєвий аргумент під час вибору житла – на сьогодні будинки всі проектуються поліпшеного планування, квартири великої площі. А програми ці для людей, які не мають великих статків. Ці люди хочуть, може, меншу квартиру, але двокімнатну, ніж велику однокімнатну.

‒ Наразі квартир ще є достатньо?

Є житло, і навіть є вибір. І з того, що введене в експлуатацію, і з того, що добудовується.
Хотілося б, щоб волиняни знали, що є й гроші державні на підтримку цих програм, і щоб зверталися й отримували житло.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Вася Показати IP 14 Листопада 2012 16:15
Маячня! Воно доступне тільки для тих в кого зарплата від 5000 грн. (це повинен бути стабільний заробіток, офіційно нарахований). Скільки родин реально по цій програмі отримали житло на Волині? Хто знає? Напишіть. Тут говорилось про угоди, а реально хтось отримав житло? На скільки мені відомо 2 квартири по області (ну принаймі із усних слів праціників фонду, станом на третій квартал 2012 року). Дуже багато!!! Таке доступне житло що доступніше вже нікуди, таке як і все, нажаль, у нашій країні...
Оксана до Вася Показати IP 15 Листопада 2012 14:27
Минулого року наша сімя і ще 12 сімей по м. Луцьку. А цього року, якщо є договори, то значить 34 сімї уже мають квартири.
Марина до Оксана Показати IP 2 Травня 2013 20:31
Оксана, а яка площа кваритири, яку ви отримали?
сеня Показати IP 14 Листопада 2012 18:11
доступне житло в гараджі.1.5на2м.
фелікс Показати IP 14 Листопада 2012 22:52
по компенсації 30 % реально на 100 %!!!!чекаю сесію міськради для оформлення права власності на квартиру!Не вірилось, але справді програма діє!Знайомі теж взяли в тому ж будинку.
Вася Показати IP 15 Листопада 2012 11:56
з0 на 70 може й діє, а от інша не діє
тутешня Показати IP 15 Листопада 2012 12:02
Програма то діє, але житло так і залишилось не доступним, бо ми українці не маємо грошей ні на 100 % вартості житла, ні на 70 %. Для мене нас суми однаково недосяжні
саньок Показати IP 15 Листопада 2012 13:37
якшо задатися ціллю то все досяжно ... а отримати просто так 90 000 допомогі від держави - це реальна допомога .... і на дорозі такі гроші не валяються ... і це лишніх 2-3 рокі заощаджень .... всі жалуються , а машин гляньте скільки в Луцьку - і одні іномарки .... і більшість вартістю як пів квартири ....оце не треба прибіднятися ... Все нармально працює- є вибір - хто має офіційний дохід - бере кредит , а інші держдопомогу ..... напевно хочеться, шоб держава дала просто так всю квартиру .... а за які заслугі - халява буває тільки в мишиловці... оце попривикали, нефіга недєлати і все мати
ххх до саньок Показати IP 21 Листопада 2012 14:39
Тут ти саньок не прав! Ти реально взанавав щось по цій програмі? я впевнений що ні, от і не нада ля-ля. Я взанавав, і скажу відверто - "развод", а чого так піарять цю тему? нехай кожен зробить висновки сам... Я собі на якусь халупу сам назбираю, а від цієї псевдо влади мені нічого не треба... p.s. Реально працює тільки 70/30 і то в кінцевому результаті виходить 80/20 (хто в темі той зрозуміє, не буду тут розглагольствувать), а все інше - развод
Експерт Показати IP 15 Листопада 2012 16:21
Постійно відслідковую дане питання. Державна програма «Доступне житло»30/70 працює в Луцьку з 2010 р. Програма має багато позитивних рис: жодних кредитних зобов’язань; відсутні вікові обмеження; ціна 1 квадратного метра – 4 800-4 900 грн. , при ринковій вартості 6 200 – 6 600 грн.; запропоноване до придбання житло знаходиться у новобудовах з високим ступенем готовності; вклад власних коштів лише після отримання державної допомоги(на протязі 60дів). Тобто, ризики відсутні. А в реальність програми, шановні громадяни, можна довго не вірити, а можна використати можливість і придбати, як це зробили уже 34 сім'ї (тільки в цьому році).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus