USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Човен ХІІІ століття, знайдений на Волині, може змінити «прописку»

13 Квітня 2016 16:55
Помістивши знайдений на Волині човен-довбанку ХІІІ століття під скляний саркофаг у Луцьку, можна не лише забезпечити йому кращі умови зберігання, але й суттєво покращити туристичний потенціал регіону. Що ж, у Луцьк може «припливти» унікальна річ, до якої сходитимуться усі небайдужі до історії.

Таку думку висловив голова Волинської облради Ігор Палиця.

На його думку, Волинь – це область, яка має значний ресурсний потенціал в плані залучення інвестицій та розвитку туризму. Тому головним завданням є створення комфортних умов для інвесторів. Окрім того, важливо попередити вимагання хабарів за відкриття бізнесу та «відкатів» від його прибутку.

«Потенціал у нас дійсно величезний. Але чимало речей заважає навести порядок. Багато землі свого часу роздали, ділянки стоять порожні, незабудовані. Доріг немає, каналізації досі немає, – зазначає Ігор Палиця. – Ми повинні зробити Волинь туристично-привабливим регіоном. Наше з вами завдання - якомога довше затримати туриста на території області.

Окрім того, нині в області - чимало історико-культурних пам’яток у занедбаному стані. Навіть історична перлина Луцька - замок Любарта - на фоні фортеці у Кам’янець-Подільському виглядає бідно», – переконаний Ігор Палиця.

А що стосується старовинного човна, переконаний голова Волинської облради, його слід перевезти у Луцьк, розмістивши під скляний саркофаг.


До слова, питання перевезення волинської знахідки в обласний центр голова облради вже обговорював під час зустрічі з колективом науково-пошукової групи «Звід пам'яток».


Своєю чергою, там зауважили, що раніше стародавній човен планували зберігати в Маневичах, створивши музей одного експонату. Проте погодились, що у Луцьку знахідка буде користуватися більшим попитом серед туристів. З їх же слів, якщо човен належно підготувати, то його можна транспортувати до Луцька – від цього він не постраждає.


Нагадаємо, як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, звістка про стародавній човен, знайдений на Волині, облетіла в серпні 2015 року всю Україну.

Як з’ясувалося згодом – це 12-метровий човен-довбанка. В Україні такі човни називають довбанками тому, що вони видовбані з цілого стовбура дерева. Краєзнавці стверджували: якщо їхні припущення підтвердяться радіовуглецевими аналізами, довбанка претендує на вседержавну унікальність, а на місці, де її знайшли, проведуть серйозні археологічні дослідження. На жаль, цей човен не могли законсервувати, аби зберегти знахідку - за відсутності необхідного консерванту.

Човен міг належати литовським князям. Раніше науковці допускали, що йому може бути близько п’ятисот літ. Але результати радіовуглецевого аналізу у Київській Радіовуглецевій лабораторії Інституту геохімії навколишнього середовища перевершили їхні сподівання. Есперти кажуть, що човен-довбанка «приплив» до нас із 1350-го.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
https://www.facebook Показати IP 14 Квітня 2016 09:46
Дорогі земляки, жителі Маневиччини! Ви з цим погоджуєтеся?! Для чого Луцьк, тає є безліч туристичних принад (замок, підземелля, тощо)? Чому б не побудувати "саркофаг" в Маневичах (тим паче і місце попередньо визначено - при в’їзді від траси Київ Варшава)?
Анатолій Романюк Показати IP 14 Квітня 2016 09:47
https://www.facebook.com/anatolij.romanuk
Петро Показати IP 14 Квітня 2016 11:22
До цього моменту не коментував, вичікував відгуки та коментарі, прикро але їх обмаль, дякую Анатоліє і всім тим хто підтримує мою ствердну позицію. Ця сенсаційна знахідка, як памятка новітньої історії України заслуговує бути візитною світлиною Волинського Полісся, а Маневичани після консервації та реставрації, повинні з шаною і повагою передавати з покоління в покоління як символ Віри, Надії і ПЕРЕМОГИ України в становленні Європейської Держави. Слава Україні!!! Петро Хомич
проходив поряд Показати IP 14 Квітня 2016 15:10
длавайте на чистоту ну хто поїде дивитися в Маневичах ту довбанку????? Місцеве населення та ті хто в гості до зеків приїжджае??? А хто цікавився яка вартість консервації та зберігання за яке прийдеться платити, це не враховуючи комунальні послуги та зп працівника. Оренда приміщення та охорона. Висновок простий Маневичі просто не потягнуть ту знахідку й все.
Анатолій Романюк до проходив поряд Показати IP 14 Квітня 2016 16:41
Не згодний з Вами пане "проходив рядом" на всі 100%. 1) з бюджету Маневицького району вже виділено кошти на консервацію "Довбанки". 2) Вам відомо, бо про зеків ви знаєте))), де знаходяться Маневичі - це 3 км від траси Київ- Варшава. По ній є великий потік європейських туристів в Київ через Польщу. Дякуючи ЄВРО-2012 маємо добру дорогу до Києва. 3) У нас є попередньо погодженей проект робоча назва -" Поліський моноскил" Спеціально для Вас та для тих кого зацікавила ця тема , посилання - http://www.volynpost.com/news/62852-na-volyni-hochut-stvoryty-muzej-dlia-starodavnogo-chovna-dovbanky http://hromadske.volyn.ua/eksperty-vstanovyly-vik-12-ty-metrovoho-chovna-znajdenoho-na-volyni/ http://volyn-museum.com.ua/news/u_manevickomu_muzeji_vidbulosja_zasidannja_kruglogo_stolu_koncepcija_muzeefikaciji_poliskogo_monoskhilu_foto_video/2015-12-18-2163 http://volga.lutsk.ua/view/9052/2/ 4) на 100 відсотків погоджуюся з паном Петром Хомичем (читай вище) - Ця сенсаційна знахідка, як памятка новітньої історії України заслуговує бути візитною світлиною Волинського Полісся, а Маневичани після консервації та реставрації, повинні з шаною і повагою передавати з покоління в покоління як символ Віри, Надії і ПЕРЕМОГИ України в становленні Європейської Держави. І насамкінець - про ваш висновок - "Маневичі просто не потягнуть ту знахідку й все". Звідки ви знаєте про потугу Маневич? Чи можливо Ви пане "ПРОХОДИВ ПОРЯД" є троль цієї статті в газеті яку коментуємо ?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus