USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Їду і бачу»: у громадському транспорті Луцька встановлять відеоспостереження у режимі онлайн

6 Липня 2020 17:11
У тролейбусах та маршрутках обласного центру встановлять відеоспостереження, завдяки якому водії зможуть відслідковувати все, що відбувається у салоні онлайн.

Про це стало відомо сьогодні, 6 липня, під час засідання позачергового виконавчого комітету Луцької міської ради.

Так, до міської ради надійшли неодноразові звернення від Луцького підприємства електротранспорту та низки приватних перевізників, які з метою контролю за оплатою проїзду, просять надати їм доступ до камер відеоспостереження в онлайн-режимі за принципом «їду і бачу відразу». До цього відеоматеріали можна було побачити на вимогу, уже пост-фактум.

Як пояснив виконувач повноважень начальника управління транспорту та зв’язку Олександр Середа, цей проєкт рішення розроблений з метою поліпшення проведення контролю за оплатою проїзду.

З його слів, система АСОП не включала в себе систему відеонагляду, вона включала в себе системи обліку оплати проїзду.

«Нині відеоспостереження функціонує, але воно не включає в себе доступу користувачів», – зазначив посадовець.

Натомість, член виконкому Михайло Щур зазначив, що, згідно із тристороннім договором між перевізниками, оператором та виконавчим комітетом, у громадському транспорті передбачений цілодобовий доступ до системи відеоспостереження на вимогу.

«Чи виходить так, що оператор отримав все, а замовник в обличчі виконкому, не отримав повного доступу до матеріалів відеоспостереження?» – поцікавився він у доповідача.

На це головний транспортник міста відповів, що, згідно із тристороннім договором із перевізником, оператором та виконавчим комітетом, такої норми щодо доступу до матеріалів відеоспостереження немає, хоча обладнання в автобусах стоїть. А при проведенні конкурсу на вибір оператора це не було основною вимогою до кандидатів.

«До нас зверталися і підприємства ЛПЕ, і приватні перевізники, які з метою контролю за оплатою в тому числі, просили надати їм доступ до камер відеоспостереження онлайн – тобто «їду і бачу відразу». Але перевізники онлайн доступу не мають, а можуть переглядати матеріали пост-фактум, у разі потреби. До прикладу, порахували касу. А водій каже, що візуально зауважив, що протягом дня на маршруті було більше пасажирів, ніж тих, що оплатили проїзд. Перевізник переглядає відео і справді бачить, що певна кількість пасажирів не заплатили. Але знайти їх уже неможливо. Також ми прогнозуємо, що до нас і до оператора можуть звертатися представники різних силових структур, якщо, до прикладу, у транспорті трапився злочин. До того ж водія, який дозволятиме собі брати готівку, бачитиме перевізник, який не зацікавлений у тому, щоб водій її брав. І дозволом, щоб це втілити, є саме це положення», – зазначив директор департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль.

Зі слів посадовця, водій, перебуваючи за кермом, не може впливати на той факт, чи оплатив проїзд у громадському транспорті пасажир, адже він повинен слідкувати ще й за дорогою. З огляду на це, водій маршрутки чи тролейбуса не може бути ефективним контролером.

«Життя показало, що для того, аби ми могли повноцінно користуватися відеотрансляцією, її потрібно унормувати: передбачити всі моменти, створити відповідне положення, і діяти у відповідності до цього положення. Воно виявилось більш ширшим та затребуваним, ніж це передбачалось декількома пунктами договору. Поява положення – результат того, що ми отримали певний досвід. Тепер потрібно рухатись далі», – зауважив виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт.

Водночас, директор юридичного департаменту Луцької міської ради Наталія Юрченко наголосила, що, за станом на сьогодні, адвокати та правоохоронці у разі необхідності мають право отримувати матеріали відеоспостережень з камер громадського транспорту виключно через ухвалу суду.

Тож, члени виконкому ухвалили наступні зміни до проекту рішенні:

– Відеоспостереження за об’єктами здійснюється у відповідності до договору перевезення пасажира громадським транспортом (автобус, тролейбус) на маршруті загального користування.

– Доступ до інформації в системі надається міському голові та його заступнику у відповідності до функціональних обов’язків, а також уповноваженим посадовим особам виконавчих органів Луцької міської ради, перевізникам на підставі письмового доручення міського голови відповідно до укладених тристоронніх договорів про персоналізацію та обслуговування електронних систем в громадському транспорті Луцька.

Так, члени виконавчого комітету віддали по вісім схвальних голосів за кожен пункт. Отже, рішення прийнято.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Дзвоніть на 102 Показати IP 6 Липня 2020 17:26
Їду і бачу, що робиться у салоні транспортного засобу, відволікають на якусь мить чи картинку, і створюю на дорозі ДПП.
думай до Дзвоніть на 102 Показати IP 6 Липня 2020 18:15
Ага, тільки їде водій, а бачить диспетчер в кабінеті.
111 Показати IP 6 Липня 2020 17:39
А за чий кошт це все???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus