USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Дикі коні та птахи: зимовий тваринний світ Чорнобильської зони на фото науковців

27 Січня 2019 14:12
Світлини, зроблені дослідниками з Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, оприлюднило Державне агентство України з управління зоною відчуження.

«Мешканці зони відчуження: коні Пржевальського, європейські косулі, тетереви та рябчики, - неймовірно раділи снігопадам та заметам і фотогенічно виглядали на світлинах наших науковців», - пишуть в ДАЗВ, публікуючи фото, які зробили Денис Вишневський та Сергій Домашевський.

Нагадаємо, цьогоріч під час зимового обліку птахів у зоні відчуження науковці зафіксували стабільність популяцій червонокнижних птахів, наприклад, орлана-білохвоста. Створений у 2017 році заповідник займає приблизно дві третини території зони відчуження і фактично є резерватом, де оселяються усі знакові для європейської фауни дикі тварини.

Після сільгоспугідь на території Чорнобильської зони залишився напіввідкритий ландшафт і це стало основною причиною для привезення сюди коней Пржевальського – наявність значної кількості відкритих ландшафтів, схожих на степ. Торік виповнилося 20 років проекту, у рамках якого в зону відчуження завезли коней Пржевальського. Цей вид є аналогом тарпана, зниклого понад сторіччя тому. З Монголії коней завезли на терени України у заповідник «Асканія-Нова», а звідти вони потрапили у зону відчуження.

Нині ці дикі коні використовують занедбані будівлі колишніх ферм – там вони лишаються на ніч, під час поганих погодних умов – снігу, дощу тощо. Їхнє перебування дослідники фіксують за допомогою фотопасток.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Гарно Показати IP 27 Січня 2019 15:03
Наскільки може бути гарною природа, якщо її не торкається рука людини!
Анатоль_ Бідзюра до Гарно Показати IP 27 Січня 2019 18:28
Вона відновлюється. Сама - без нашої допомоги. На жаль, ми забираємо у тварин їхню територію, із кожним роком все більше і більше. Не розуміючи, що коли не стане тварин, вимремо й ми.
Артем Показати IP 13 Лютого 2019 18:02
Цю територію необхідно повністю віддати тваринам створивши парк з відновлення плейстоценових екосистем на прикладі інвестиційного сайту

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus