USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Дистанційне чи очне навчання? Чи ходитимуть учні до шкіл на Волині, вирішуватимуть батьки

23 Серпня 2022 13:39
Навчальний рік на Волині розпочнеться вчасно, а от як саме вчитимуться школярі, батьки вирішуватимуть до 1 вересня. Вони обиратимуть із варіантів, запропонованих дирекцією закладів освіти.

Точно відомо, що в 50-кілометровій зоні від кордону з Білоруссю діти в школи не підуть. Тобто, у чверті волинських шкіл буде запроваджено дистанційне навчання. Організація занять в інших школах залежить від безпекової ситуації, наявності укриття й побажань батьків, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Частина шкіл не мають укриттів, не облаштовують їх. До того ж, там немає поблизу приміщень, які можуть слугувати укриттями. Тому далеко не всі школи будуть готуватися до очного навчання», – інформувала керівниця управління освіти і науки Волинської обласної військової адміністрації Людмила Плахотна.

Попереднє опитування показало, що 51 % батьків – за оффлайн-навчання. І хоч більшість волинських шкіл мають укриття, одночасно вмістити всіх учнів у приміщеннях цивільного захисту чимало закладів не зможуть.

Читати ще: Більшість закладів готові до навчання: як луцькі школи облаштовують укриття. Фото

«У тих закладах, де буде створено безпечні умови, тобто там, де відповідно до всіх вимог буде облаштовано укриття, частково буде очне навчання, але в більшості таких шкіл буде змішане навчання. Заклади можуть перерозподілити дітей по класах, щоб частина навчалася дистанційно, а частина – очно. Це сприятиме кращій організації безпеки, тому що переважно укриття не поміщають усіх дітей одночасно», – розповіла Людмила Плахотна.

До навчального процесу в кожній школі готуються індивідуально.

«100% учнів навчатися очно зможуть хіба в невеликих школах у сільській місцевості. Можливо, очно викладатимуть окремі предмети, наприклад, фізику, математику. Можливо, діти навчатимуться очно почергово. Все залежатиме від педагогічного колективу. Він прийматиме рішення, яким чином організовувати навчання. Для того, щоб швидко евакуйовувати дітей в укриття, ми не можемо сьогодні збирати класи з 30 учнів», – пояснила Людмила Плахотна.
Читати ще: Екстернат, домашнє навчання, дистанційне, змішане. Що робити, якщо у школі очне навчання, а батьки – проти?

У Луцькій громаді лише п’ять шкіл не мають належного укриття. Інші готові чи майже готові прийняти учнів. Батьків, які хочуть, аби діти навчалися онлайн, в обласному центрі більше, ніж загалом в області, – майже 60%. Попереду ще педради та збори батьків. Лише тоді будуть відомі остаточні рішення.

«У різних школах – різна ситуація, різні укриття. І спроможність закладів освіти щодо організації освітнього процесу в офлайн, дистанційному, позмінному чи змішаному форматі різна. Відповідно до побажань батьків, спроможності закладів освіти будемо визначати на педрадах, конференціях. Наголошую, що думка батьків буде врахована обов’язково», – прокоментував директор департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар.

Як бути, якщо місць в укритті виявиться менше, ніж охочих вчитися оффлайн?

Директор департаменту освіти пояснив: «Якщо в закладі освіти півтори тисячі учнів, із яких 700 охочих навчатися очно, а укриття, наприклад, розраховане на 200 людей, то педагогічна рада розглядатиме питання про запровадження позмінного навчання (можна організувати дві зміни і підзміну). Директор закладу освіти та колектив, відповідно до рекомендацій ДСНС, комісії, враховуючи думку батьків, мають вийти з ситуації належним чином».

Невдовзі директори шкіл організують зустрічі з батьками учнів. Останнім мають показати укриття й маршрути до них.

«Організовуємо батьківські збори у всіх закладах, готових прийняти дітей для того, щоб батьки побачили укриття, пройшлися маршрутами, почули класного керівника, директора закладу і тоді приймали рішення, чи дозволять відвідувати дитині школу в очній формі», – зазначила Людмила Плахотна.

Нині розглядають також варіанти сімейного навчання та екстернату.

Скільки цього року буде учнів на Волині, стане відомо 1 вересня. Торік їх нараховувалося 143 тисячі. Через повномасштабну війну наприкінці травня їх кількість зменшилася на 20 тисяч.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
А суть така ! Показати IP 23 Серпня 2022 15:50
Ходять до школи чи не ходять, знання отримають чи не отримають, дистанційно, очно чи екстерном , батьки рішають чи не рішають, шо з них виросте - можна догадатись : головне, шоби вчителям зарплату платили ! А ви мастіть голову потім собі самі ! Головне - бурхливе обговорення !
Я до А суть така ! Показати IP 23 Серпня 2022 20:40
А всім то так муляє вчительська зарплатня. А де ви були, шановні, коли вчителів не допускали до роботи без щеплення від ковіду? Правильно, мовчки спостерігали. Батьків всіх все влаштовувало. Так ото щоб ви знали, ніхто не питає вчителів зараз, яке навчання організувати, очно та й все. Це вирішує міська влада, не вчителі.
Вона до Я Показати IP 24 Серпня 2022 09:15
А де ви були, як боролись????? Батьки мали за вас виступати, коли ви , боячись сказати ні утилізація йшли і колоди чди, або купували сертифікатики. Так от, відкривати роти потрібно було саме вчителям, але не на учнів,а до свого керівництва, керівництва краіни. Освіта дуже дуже швидкими темпами перейде в цифрову, де вже вас повністю помножать на ооооооооо. Тому вас в колоди, тому вам і роблять зараз офлайн. Бо вчителі, як і всі інші бюджетники та інші не потрібні будуть в новому світі
Прокурор. Показати IP 23 Серпня 2022 16:16
Цікаві роздуми. Мабуть, скоро дітей будуть навчати самі батьки..
Анонім Показати IP 23 Серпня 2022 18:36
Хіба важко переформувати класи на очні і дистанційні? Всі отримають, те що хочуть.
Ірина Показати IP 23 Серпня 2022 18:37
Ага, в 1-й школі дітей в разі повітряної тривоги гостинно приютить Драмтеатр. Цікаво, хоч один дурень подумав, скільки часу займе вибігти з класу і добігти від школи до Драмтеатру? Це все буде в паніці+ через дорогу+ серед купи дітей. Про малих хоч один дурень подумав, запитав в учительки молодших класів, скільки часу займе завести їх у їдальню? Це схоже на якийсь геноцид дітей. Опитування взагалі цікаве. Може у когось є лишні діти, то віддайте тим, хто їх немає.
Вчитель до Ірина Показати IP 23 Серпня 2022 18:57
Батьки самі мають вирішити, як навчатимуться їхні діти. А вчитель зробить усе як потрібно, щоб діти навчались і були у безпеці. Давайте не панікувати, а починати вчитися.
Ірина до Вчитель до Ірина Показати IP 23 Серпня 2022 19:23
Не лукавте, в батьків ніхто не питає, їх ставлять перед вибором
Ірина до Вчитель до Ірина Показати IP 23 Серпня 2022 19:28
А вчитель це ППО? Чи десантник? Я думаю, що в момент паніки це така ж перелякана людина, тільки доросла. Я розумію, що Вам треба зарплата. Я за те, щоб Вам платили зарплатню в умовах онлайн навчання. Бо зарплата ціною життя дітей це якось too much.
Юля до Ірина Показати IP 23 Серпня 2022 20:45
Я розумію, що Вам треба зарплата... Цікаві ви. То давайте без вчителів і без зарплат. Справді, ну давайте вже якось самі. Нащо нам вчителі взагалі. Зекономимо гроші на зарплатах, а дітей можна і не вчити. Хіба їм воно треба те навчання. А то ще зарплату плати якимось там вчителям. Нічого собі, а як же покликання? Могли б і безкоштовно попрацювати.
Питання до Юля Показати IP 29 Серпня 2022 10:55
А чого ви навчили тих дітей?Колись школа виховувала і вчила працювати,а тепер росте покоління паразитів,яке лазить по вулиці і слухає матюки з переносних колонок!
Ірина Показати IP 23 Серпня 2022 21:36
Я вже таке бачила, не цікаво. Ви або не уважно прочитали, або не зрозуміли,що там написано. Тому Ваша істерика недоречна. Якщо Ви вчитель, то мені шкода дітей, яких Ви вчите. У Вас немає розуміння написаного та терпимості. Перечитайте ще раз, можливо попросіть когось, нехай Вам пояснить, що саме там написано. В нашій країні є багато людей, які отримують зарплату нізащо. Але це явно не про вчителів. А на рахунок "давайте вже якось самі", то вже другий рік якось самі. І, повірте, мої діти сумують далеко не за усіма вчителями. Є насправді вчителі від Бога. Але їх все менше і менше. Нажаль...
Юля до Ірина Показати IP 25 Серпня 2022 21:00
Цікаво чи сумують всі вчителі за вашими дітьми. І чи часом не все менше і менше електриків, бухгалтерів, продавців, ...від Бога. На жаль Сарказм, якщо Ви не зрозуміли, то попросіть нехай Вам пояснять.
Цікаво Показати IP 23 Серпня 2022 21:43
Якщо позмінно і щей дистанційно , то уявимо один клас хоче всі ці види . В що ,вчитель буде проводити всі ці види занять !? Тобто один урок ти провів в п'ятому А в першу зміну ,ще один в другу зміну ,а потім ще онлайн, бо ті учні вдома . А з якимось одним класом побігли в підвал , ітам дві години була тривога , шум-гам ,душно. Чи ті діти щось почули ,чині , все - урок минув ,тема пройшла ?? Як це все на практиці цей рейвах. ??? А як за пару хвилин п'ятсот чоловіки завести а підвал ,щоб не було натовпу? Це ж не пів години часу , а хвилини і треба забігти , сотні дітей!??
Невідома Показати IP 23 Серпня 2022 22:34
Як був вірус то школи були на онлайн навчанні , а як війна то йдіть до школи. Це не розумно.По селах серени не гудуть , як вони мені цікаво знати будуть , яка реакція і поведінка буде діток коли їх збирати в той льох будуть, бо інакше неможна сказати , тому що це не укриття , а льох в якому до цього часу зберігали картоплю .
випуск2005 Показати IP 24 Серпня 2022 05:52
Хоча проспект Волі не відремонтували, проте четверту школу оздобили, шкода дітки будуть дома сидіти
Польща Показати IP 29 Серпня 2022 10:51
Щоб гнути спину на польських полях,освіта не потрібна! Скільки "дипломованих спеціалістів" ВНУ влаштувались на польських підприємствах,фермах і городах!Головне педагогам подарунки дарувати,та в заліковки купюри правильні класти!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus