USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Екологічний аудит Луцька, очисні споруди та порятунок річок: депутати ухвалили оновлену програму охорони довкілля

28 Листопада 2019 18:51
У новій редакції діятиме комплексна програма навколишнього природного середовища міста.

Про це йшлося під час пленарного засідання 66-ї сесії Луцької міськради 27 листопада.

Зміни до Комплексної програми охорони навколишнього природного середовища міста Луцька на 2018-2020 роки внесли депутати міськради. У новій редакції виклали низку нових пунктів програми, змінили джерела та об’єми фінансування.

Зокрема, передбачили реконструкцію біологічних ставків на очисних спорудах «Луцькводоканалу». Цього року очікували отримати кошти з державного фонду охорони навколишнього середовища, але отримати їх не вдалося, тож просять передбачити повторно мільйон гривень у міському бюджету на 2020 рік. Ще 6,19 мільйона розраховують отримати з держбюджету.

На роботи з будівництва зливової станції просять запланувати в програмі 100 тисяч гривень. Наразі зливи відбуваються у люк на вулиці Мамсурова, на ділянці, що перебуває за межами міста.

На відновлення гідрологічного режиму та санітарного стану заплави річки Стир в районі вулиці Гнідавської та Ковельської передбачать мільйон гривень, наразі розробили проект за 152 тисячі. Ще 200 тисяч запланують на відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річки Жидувка, що в мікрорайоні ЛПЗ. 200 тисяч з міського бюджету у 2020 році планують виділити на очищення русла річки Стир від повалених дерев, догляд за прибережною захисною смугою (видалення аварійних, сухостійних, вітровальних, фаутних дерев) з метою покращення гідрологічного режиму та санітарного стану річки. Утримання в належному стані прибережних захисних смуг та русел малих річок (Сапалаївка, Жидувка, Омеляник) на території міста у 2020 році передбачатимуть 200 тисяч. Ще 120 тисяч передбачать на заходи щодо відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму, санітарного стану та благоустрою річок, створення водоохоронних зон.

У зв’язку з приєднанням до Луцька громади села Прилуцького до програми включають пункт щодо дослідження водойм у Прилуцькому з метою відновлення їхньої водності. Йдеться про п’ять ставків, які просять відновити місцеві жителі. На ці потреби наступного року передбачатимуть 100 тисяч гривень.

Вже протягом чотирьох років місто потерпає від смороду, спричиненого відходами біоетанольного виробництва. Під час громадських слухань підтримали ідею моніторингу якості повітря у районі цих підприємств. Отже, з міського бюджету виділятимуть 250 тисяч на придбання частини обладнання автоматизованої системи. Її вартість становить декілька мільйонів гривень і основну частину витрат пропонують покласти на промислові підприємства, щоб обладнання працювало на їхній території, а відділ екології матиме центральний пульт, де бачитимуть систему забруднення повітря.

У 2018 році за 480 тисяч гривень придбали біоутилізатор, який зараз зберігається на Луцькому спеціалізованому комбінаті комунально-побутового обслуговування. Для введення його в експлуатацію потрібно побудувати приміщення та під єднати електропостачання. Тому потрібно 100 тисяч гривень на 2020 рік, щоб спецкомбінат користувався обладнанням для утилізації анатомічних відходів.

У сфері охорони і раціонального використання природних рослинних ресурсів передбачають обробку дерев каштана від македонської мінуючої молі. Цей шкідник паразитує на деревах у Луцьку, тому, щоб не видаляти каштани, їх оброблять вітчизняним препаратом. На обробку 4,5 тисячі дерев потрібно 100 тисяч гривень. Також передбачатимуть обробку парків та скверів міста від кліщів. Про покуси кліщами цьогоріч надходило 240 звернень, тому хочуть тричі обробити пляж та парки за 70 тисяч гривень.

Ще однією пропозицією під час громадських слухань щодо смороду було проведення комплексного екологічного аудиту міста. Отже, вже цьогоріч планують виділити 190 тисяч гривень для того, щоб отримати компетентну оцінку фахівців Національної екологічної академії України. З власних коштів відділу профінансують 25 тисяч на наукові дослідження (моніторинг якості атмосферного повітря, поверхневих вод тощо).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 28 Листопада 2019 19:48
Яким чином вписується у програму міської влади по охороні довкілля будівництво біля мосту на Ковельській?
Петро Показати IP 28 Листопада 2019 22:20
Як зі зливами барди в каналізаю на ковельській спиртзаводом? Аудитори це бачили і був звіт?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus