USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Герой з Волині вишиває ікони для волонтерів

19 Серпня 2015 10:55
«Ікони-волонтери» - так називає свої роботи військовий з Волині Руслан Кашаюк, який пройшов Майдан, війну на сході. У долях багатьох людей такі події залишають темний слід: ламають психіку, формують недовіру, байдужість, дратівливість, ненависть. Доля цього чоловіка склалася інакше. Він обрав мистецтво, яке, зі слів мудреців, є найкоротшим шляхом до Бога. Про це інформує Слово Волині.

Цей оригінальний митець робить ікони бісером та дарує їх волонтерам. «Ікони-волонтери» знаходять своїх власників серед знайомих чоловіка: такі подарунки отримують люди, які відіграли у житті Руслана важливу роль.

Зазвичай ікони бісером вишивають. У випадку Руслана це не так.

«Це, можна сказати, викладання, малювання бісером. Я спочатку просто прикрашав ікони, а зараз уже дві роботи повністю із бісеру».

Немов за іронією, але із членів сім’ї роботи Руслана має тільки сестра і дружина. Всі ікони митець роздаровує. Декілька його робіт продали на благодійному аукціоні, гроші від якого перерахували на потреби бійців АТО.

Руслан вірить, що мистецьким шляхом його веде Бог: «Люди відвертаються від Бога, а Він завжди з нами. У житті, я знаю точно, що Він мене береже. До цього я з рису, гречки ікони робив. Зараз росту, розвиваюся, бо далі Бог веде».

Цього разу Божою волею Руслан потрапив у школу іконопису «Радруж» у Києві:

«Я випадково побачив у Фейсбук посилання на запрошення у школу іконопису в Києві. Волонтери допомогли мені із влаштуванням: гроші на проживання і таке інше».

Курси тривали два тижні. Зі слів чоловіка, викладали там не тільки основи іконопису. Кожного дня у них були лекції із богослов’я. Вивчали вони, про що говорять ікони. Вікових обмежень серед учасників не було.

На питання, які результати навчання у школі, Руслан відповідає, вагаючись: «Оцінку поставити неможливо, бо навчання не предметне. Воно більше для внутрішнього світу. Для мене це поштовх далі розвиватися».

Головним результатом навчання, однак, чоловік вважає виявлення певних обмежень в собі і боротьбу з ними:

«У мене були обмеження, приймати канонічні ікони чи неканонічні. Я їздив на реабілітацію у Карпати. Там була інша техніка малювання – народна. А те, що нас вчили у Києві, було канонічне. Картини – це культура. Бог єдиний. Він всередині нас, а тому я можу помолитися, де хочу. Для мене церква – це місце, де можна просто знайти внутрішній спокій. Я був у Словаччині, і ходив молитися до озера. Заходив по коліна у воду і молився. І мені там була церква».

Робота у школі іконопису буде першою, яку Руслан залишить у себе. Це копія роботи невідомого автора XV століття Іоана Предтечі.

Ікони, над якими Руслан працює зараз, – подарунки волонтерам Ані Лисаковій (координатору проекту реабілітації бійців АТО «Зігрій душу») та художниці Тетяні Мялковській, яка допомагає бійцям арт-терапією, і з натхнення якої вперше чоловік спробував себе у живописі. До людей він звертається із проханням шукати те, що нас об’єднує, робити загальні молитви за Україну, за бійців, говорити про добро, творити добро, любов, як би важко це не було.

У соціальній мережі Фейсбук Руслан оголосив масову мобілізацію на допомогу. Він просить долучитися до його подарунка фінансовою підтримкою, яка піде на оздоровлення бійців-волинян.

«Я роблю перший внесок 100 гривень. Один із хлопців, які скоро поїдуть на реабілітацію, дякуючи проекту «Зігрій душу» – іваничівець Микола Педченко, 27 років, мінометник 51-ї бригади, який був поранений під Іловайском. У подальшому поїдуть інші іваничівці та інші волиняни у Карпати, в санаторій «Пролісок». Якщо держава нічого не робить для реабілітації бійців, мусимо допомагати один одному.

Хто відгукнеться – пишіть у коментарях, домовимося, як це зробити колегіально. Давайте зігрівати себе!».

Людмила РОСПОПА

P.S. Кошти можна відправляти на Русланову картку Приватбанку 4149-4978-3393-2488.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus